HEL Sajtószemle 2002 december

A Honvédelmi Minisztérium honlapjáról elérhető a Védelmi Felülvizsgálat lap, benne fórum, valamint online vendégek válaszai az olvasók kérdéseire.
http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=10717

Az alábbi hozzászólások és válaszok érintik a sorkötelezettséget:

papa 2002. december 10., kedd 19:15 #356
Tisztelt Felülvizsgálók!
Beszélünk itt mindenről, de lényeg az hogy itt kinlódunk 30-50 fő őr
katona biztosításával egy esetleges misszióhoz. Hát idáig jutottunk?
Nézzük a tényeket van egy Légierő parancsnokságunk aminek az
alárandeltségében van 3-4 müködő képes helikopter és nem is merem
kijelenteni mennyi MIG-29-es. Ja, meg még néhány rakéta üteg (SA-6)
aminek természetesen nincs IFF rendszere és az utóbbi 10 valahány évben
végrehajtott harctevékenységekben ezzel a tipussal egyetlen egy gépet
sem tudtak lelőni az iraki vagy jugo katonák. Ezen ezközök irányítására
természetesen fenntartunk egy teljes parancsnokságot.
Na és a másik igen életképes cég; a Hadkiegészítési és kiképzési
parancsnokság, Sütő papával az élen. (Szegény Bátor tábornok, hogy
eltünt.) Úraim ezeket a szerencsétlen sorkatonákat csak sepregetésre
lehet használni, hát miért tartjuk még fenn ezt a négy kiképző
központot. Ha olyan tökös lenne a Miniszterünk, mint amilyennek tartja
magát már rég meg kellett volna szüntette volna az egész sorkatonaságot,
ahogy van. A kiképző központok állományát pedig szétosztani a dandárok
között, úgyis van elég tiszti, tts betöltetlen hely. Kiszámolta már
valaki naponta mennyibe kerül nekünk a sorkötelezettség? (De ha még
valamire lehetne használni őket)
Fogadok rá, hogy 2006 után (profi hadsereg) néhány kik.központot azért
fenn fognak tartani. Indokot találnak rá biztos vagyok benne. Azt fogják
mondani, hogy ki kell képezni a szerződéses állományt. Ha egy kevéssel
több pénzt, vagy egyéb juttatást adnának nekik (szerz.kat), a fluktáció
nem lenne ilyen magas és még összességében lehet, hogy olcsóbb is lenne.
Annak a havi néhány főnek az alapkiképzését pedig a dandárok meg tudnák
oldani.
Van még egy cég azt érdemes megemlíteni; 40.GALGA (Aszód) néhányan csak
"A fekete lyúk"-nak emlegetik. Semmit nem csinál csak a pénzt viszi.

* Válaszolt: Iváncsik Imre politikai államtitkár és dr. Szenes Zoltán vezérőrnagy; 2002. december 11.

Papa

Tisztelt Vezérőrnagy Úr!
1. Terveznek-e valamit a szerződéses legyénységi állomány megtartása érdekében? (Tanfolyamok, albérleti hozzájárulás, ingyenes étkezés stb.) Hiszen a különböző missiokban való szepválalásunk egyik kulcskérdése a jól kiképzett szerződéses legénységi állomány. Jelenleg ezen állomány kategoria fluktációja véleményem szerint igen nagy. Néhányan csak 2 évre vállalnak katonai szolgálatot és utánna kikerülnek a rendszerből. Kivánnak-e ezen változtatni?
2. Szükségünk van nekünk a toborzó irodákra? Talán ha a létrehozásükra és fenntartásukra forditott összeget a szerződéses legénységi állomány juttatásaira forditottuk volna lehet,hogy többen maradnának a pályán vagy öltöznének "angyal bőrbe". Tudom Ön gazdasági szakember, mélyen tisztelem ezért is. Kiszámoltathaná egyszer csak úgy érdekesség képpen a toborzó irodák müködési költtségeit.
3. Mi lesz a páncélosokkal (T-72, BMP-1) valóban kikerülnek a rendszerből? (Szerintünk a BMP-1 megfelő felújítások útán Közép- Kelet -Európa egyik korszerű fegyvere maradna. Más NATO tag államokban is rendszerben van, szegényebbek lennénk nélküle.
4.Miért tartják még mindig fenn a sorkatonság intézményét?
Ki számolta valaki mennyibe kerül ez a Honvédelmi tárcának naponta? Egyik oldalon egy hatalmas összeg a bemenet a kimeneten pedig egy nagy semmi? Miért ragaszkodnak hozzá?
Vezérőrnagy Úr köszönöm, ha válaszol kérdésemre Beosztásához sok sikert, katona szerencsét kívánok.

dr. Szenes Zoltán vezérőrnagy
Kedves Papa!

Csak röviden válaszolok a nagy komolyságú kérdéseire.
1. Dolgozunk azon, hogy minél jobban megtartsuk a szerződéses állományt.
2. A toborzó irodák bekerülési költségei elég jelentősek, de a toborzás eredményei azt mutatják, hogy maga a tevékenység eredményes. Hosszú távon pedig mindenképpen kifizetődő. Itt inkább a feladat az, hogy hogyan tudjuk a rendszert rugalmasabbá és jobb munkát produkálóvá tenni.
3. A nehéz technikának a sorsát a feladatrendszer fogja meghatározni. A feladatrendszert a politika dönti el. Jelenleg mind a két opciót vizsgáljuk, végleges döntés még nincs. Én személyesen egyébként nem vagyok híve a radikális megoldásoknak.
4. Vizsgáljuk a sorkatonaság megszüntetésének radikális opcióját is. Minden a lehetőségektől függ.
Köszönöm mégegyszer a rendkívüli fontosságú kérdéseit.


12-11
Farkas Henrik: Új idők, új hadak ,  Képes Ifjúság, 2002. December 11. Közélet, http://www.kepesifi.co.yu/

A 2002-es magyarországi választások sok területen radikális változásokat hoztak. A választási kampányban ugyan nem sok szó esett róla, mégis a honvédelem területe az a terület, ahol a két tábor szemlélete, ideológiája, stratégiája és taktikája talán a legmarkánsabban eltért egymástól. Az új kormány programjába iktatta a kötelező katonai szolgálat megszüntetését. No, nem akarják elkapkodni: 2006-ot jelölték meg végső határidőnek. Kivárják, hogy addigra majdcsak kialakul Közép-Európa első professzionális hadserege. A volt kommunista blokk országai közül Magyarország egyszer valamiben megint az élen jár.
.......
Remélhető, hogy a magyar példát Közép-Európában más államok is követni fogják. A sorkatonaság a nacionalizmusok egyik lehetséges táptalaja, ezért megszüntetése Közép-Európa biztonságát is fokozná.  
 
12-12
Kossuth Rádió. Határok nélkül 19.05. Hadkötelezettség magyar szemmel.


12-14
Sokba kerül a zsoldoskatona
Nincs meg a teljes fedezete az önkéntes haderőnek NSZ • 2002. december 14. • Szerző: Haszán Zoltán
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=86476&DocID=80985#80985

A honvédelmi tárca számításokat végzett az önkéntes haderőre történő áttérés kiadásairól: 106–122 milliárd forint a sorkatonaság eltörlésének forrásigénye 2006-ig. ….A minisztériumnál készült elemzés szerint hosszú távon megtakarítással jár az önkéntes hadsereg működtetése, hiszen kevesebbet kell költeni a kiképzésre, a drága eszközök is kevésbé amortizálódnak a szakszerűbb használat mellett. Rövid távon azonban óriási többletkiadással jár az áttérés. Számítások szerint 2006-ig legalább 106 milliárdot, egy másik változat szerint 122 milliárd forintot kell elkülöníteni erre a feladatra a költségvetésből.

A NATO-nak tett vállalás szerint a ciklus végére a védelmi költségvetés GDP-részesedése a jelenlegi 1,61 százalékról 1,81 százalékra emelkedik. Ez évi negyvenmilliárd forintos növekmény, amelybe akár beleférhetne is a profi hadsereg kialakítása. ….Mindezek miatt az önkéntes hadseregre történő áttérés 106–122 milliárd forintos többletigényéből 55–73 milliárdra egyelőre nincs fedezet.

A kiadások különbsége abból ered, hogy több változat készül a sorkatonák kiváltására a katonai objektumok őrzésénél. Az eddig őrtoronyban álló közlegényeket ugyanis vagy szerződésesek, vagy piaci alapon dolgozó civilek váltják majd, illetve elképzelhető biztonságtechnikai eszközök beszerzése is. (A sorkatonákat pótolni kell a takarításnál is, ez évi 500-700 millió forintot jelent még abban az esetben is, ha a helyükre érkező szerződésesek maguk tartják tisztán saját körleteiket.)

Többletköltséget okoz például az is, hogy a jelenlegi 6850-ről 2006-ig 14600-ra felduzzasztott szerződéses állományt új öltözettel lássák el, ami a hivatásosoknak is jár. Ez 5,5 milliárd forint, holott a költségvetésben erre évente mindössze 650 millió forint van elkülönítve. A szerződésesek toborzása kapcsán a tervek szerint évente 220 milliót fordítanak reklámra és rendezvényekre. A toborzóirodák felszerelésére, rendbetételére további 684 millió forintra van szükség.

A legnagyobb, fedezet nélküli tétel a laktanyai munka- és életkörülmények javítása. A legénységi épületek rendbetételére 2006-ig 20 milliárd, a közművek, konyhák, tantermek és nőtlen tiszti szállók korszerűsítésére további 22,5 milliárd van betervezve. Erre mindössze 220 millió forint van elkülönítve. Értesülésünk szerint az egy plusz három évre tervezett védelmi költségvetésben a lakásprogram eshet például az önkéntes haderő megteremtésének áldozatául. Erre az előző kormány 25 milliárd forintos hitelt akart felvenni, amelyet már valószínűleg nem hívnak le. Egy másik lehetséges takarékossági mód a létszám további csökkentése.

A jelenlegi 11 ezres sorkatonalétszám jövőre már a felére csökken, az utolsó leszerelés nem 2006-ban, hanem már egy évvel korábban lesz. Miután a hadseregnek egyre kevesebb behívottra lesz szüksége az átmeneti időszakban, várhatóan sokan kimaradnak a kötelezettség teljesítése alól. Ezért vizsgálják annak a lehetőségét, hogy azok, akiket mégis egyenruhába bújtatnak, jelentős zsoldot kapjanak.
********
Megjegyzések /F.H./:
1 A HM már 2000-ben is előrukkolt számokkal. Akkor 200 milliárd fölötti összeg jött ki.
2. A HEL szerint a számítás nem jó: nem indokolt a modernizálási költségeket az áttérés számlájára írni.
http://www.c3.hu/%7Efarkashe/hel/ny021218.html12-16
Önkéntes tartalékosok  NSZ • 2002. december 16. • Szerző: Dombi Gábor
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=86705&DocID=81202#81202

Országszerte novembertől kezdődött meg az önkéntes tartalékos katonai állomány toborzása. A tartalékosokat civil munkájuk mellett foglalkoztatnák. Jelenleg csak sorkatonai szolgálatukat már teljesített jelentkezőket várnak.
…………….

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos katonai szolgálatra az idén ötszáz jelentkezőt vár, de ez a szám a következő évben 1500-2000-re is emelkedhet.

1219
Olcsóbb lehet a hivatásos haderőre való áttérés - HEL  
Budapest, 2002. december 19., csütörtök (MTI)
-

MTI hír a HEL 021218-i közleménye kapcsán.

*********************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.