HEL Sajtószemle 2002 november

11-04
Origo http://origo.hu/itthon/20021104csak.html
Csak az erőszakosoknak kell bevonulni   2002. november 4., hétfő, 14:43

A Munkaügyi Minisztérium jogtalannak tartja, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) nem engedett polgári szolgálatra egy kábítószerrel való visszaélés miatt elmarasztalt fiút. A tárcánál - amelynél az FKH döntése ellen fellebbezni lehet - azt állítják: a polgári szolgálatra való jelentkezést akkor lehet elutasítani, ha a kérelmező erőszakos bűncselekményt követett el. A hivatal igazgatási osztályvezetője elismeri: határozatukat ők is próbának tekintik, és kíváncsiak arra, hogy a másodfokon eljáró FMM milyen döntést fog hozni az ügyben.

A Főváros Közigazgatási Hivatal (FKH) október végén azért utasította el egy fiatalember polgári szolgálatra vonatkozó kérelmét, mert kábítószerrel való visszaélés vétségében elmarasztalták. A neve elhallgatását kérő fiatalember az [origo]-nak korábban elmondta, két évvel ezelőtt 0,27 gramm marihuánát találtak nála, ezért egy évre próbára bocsátották, ez az idő azonban már letelt.

Az FKH határozata ellen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz (FMM) lehet fordulni fellebbezéssel. Az FMM polgári szolgálatos kérelmekkel foglalkozó munkatársa az ügy pontos körülményeinek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A minisztérium részéről annyit ugyanakkor közöltek, a honvédelmi törvény értelmében csak akkor lehet elutasítani a katonai szolgálatot kiváltó polgári szolgálatra vonatkozó kérelmet, ha az illető korábban erőszakos bűncselekményt követett el. Kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt tehát csak akkor lehetne megtagadni a kérelmet, ha a vétséghez valamilyen erőszakos cselekmény is kapcsolódna.

***********
Előzmény: októbei szemle 10-31
 Origo http://origo.hu/itthon/20021031drogvetseg.html
Drogvétség miatt kell a hadseregbe vonulnia 2002. október 31., csütörtök, 13:37

11-05
Konferencia az önkéntes haderőről  MNO 2002. november 5. 14:41     MTI
Az önkéntes haderőre történő áttérés nemcsak a Honvédelmi Minisztérium, hanem a magyar társadalom problémája is, hiszen a sorozott hadsereg professzionálissá alakítása az információs társadalom követelménye - minderről Komor Levente, a szaktárca humánpolitikai helyettes államtitkára beszélt kedden a "Haderőfejlesztés 2002 - az önkéntes haderő kialakítása" című konferencián Budapesten.

Az államtitkár a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett tanácskozáson közölte, hogy a Magyar Honvédségnek 2006-ra egy fenntartható, képességalapú önkéntes haderővé kell válni, amely a szövetségi rendszer keretei között garantálni tudja az ország biztonságát és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését.
......
Szenes Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a professzionális haderő sokkal hatékonyabb a nemzetközi feladatok teljesítése szempontjából.

Kitért arra, hogy a NATO-hoz legutóbb csatlakozott három ország közül a tervek szerint Magyarország fog a leghamarabb átállni az önkéntes haderőre, Csehország például ezt csak 2007-re tervezi.

A tábornok kiemelte, hogy az áttérés érdekében mindenképpen fontos, hogy javítsák a hivatásos és szerződéses katonák életkörülményeit és az is, hogy kedvező pályaképpel számolhassanak a katonai hivatást választók.11-08
Lopott fürdőnadrág miatt kell katonának mennie
Origo 2002. november 8., péntek, 11:59 http://origo.hu/itthon/20021108lopott.html
......
A neve elhallgatását kérő fiatalember májusban fordult a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz (FKH) azzal a kérelemmel, hogy fogadják el a katonai szolgálatot helyettesítő polgári szolgálatra való jelentkezését. A lelkiismereti okokra hivatkozó fiatalember kérését azzal indokolta, még fegyvertelenül sem akar asszisztálni egy olyan szervezet céljaihoz, amely megengedhetőnek tartja mások életének kioltását.

Az FKH október közepén született határozatában elutasította a fiatalember kérelmét azzal az indokkal, hogy a kérelmezőt korábban lopás vétségében elmarasztalták. A hivatal szerint emiatt alaptalan a lelkiismereti okra való hivatkozás.

A fiatalember valóban elkövette a lopás vétségét: évekkel ezelőtt, még fiatalkorúként az egyik fővárosi bevásárlóközpontban ellopott egy férfifürdőnadrágot. Még a helyszínen tetten érték, néhány órás rendőri fogva tartás, valamint a jegyzőkönyv elkészítése után azonban elengedték.

Miután megkapta az FKH elutasító határozatát, a fiatalember az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központhoz fordult. A központ munkatársa, Csapody Tamás jogász vállalta, hogy jogi segítséget nyújt a fellebbezéshez folyamodó fiatalembernek.

Csapody szerint a hivatal döntése nem felel meg a jogszabályoknak, ugyanis a törvény szerint csak akkor lehet elutasítani a polgári szolgálatra való jelentkezést, ha valaki erőszakos bűncselekményt követett el. A fiatalember azonban a lopás alkalmával nem alkalmazott erőszakot. Az [origo]-nak nyilatkozó Csapody leginkább azt kifogásolja a hivatal döntésében, hogy a határozat szerint egy-egy vétség automatikusan kizárja azt, hogy valaki a katonai szolgálat helyett polgári szolgálatot lásson el. A jogász úgy véli, a hivatal döntését nem előzte meg kellő mérlegelés.

Rozsdás Ilona, az FKH igazgatási osztályvezetője az [origo]-nak elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a kérelmező nem követett el erőszakos bűncselekményt. A hivatal szerint azonban a lopás vétsége nem egyeztethető össze a lelkiismereti okra való hivatkozással. Az osztályvezető hozzátette, döntésüket ők is próbának tekintik, és kíváncsiak arra, hogy a másodfokon eljáró Munkaügyi Minisztérium milyen határozatot fog hozni.

11-08
SZDSZ: 2005-től nem kell sorozni  Fodor: jobb az ördögi körből mielőbb kiszabadulni
RTL Klub Online 2002-11-08 15:54:36   http://www.online.rtlklub.hu/hirek/politika/cikk.php?id=021162880

11-11


Farkas Henrik:  A tömeghadsereg halála  NSZ • 2002. november 11.
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=80362&DocID=75972#75972


11-15
Elfogadták az önkéntes haderő koncepcióját  2002 november 15. 19:25   Index   [MTI]

 Elfogadták az önkéntes haderőre való átállás koncepcióját a Honvédelmi Minisztérium pénteki kollégiumi ülésén. A tervezet alapján a tárcánál megindul az erről szóló kormány-előterjesztés előkészítése. Komor Levente humánpolitikai helyettes államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az előterjesztés már két héten belül a kormány elé kerülhet. Mint mondta, a koncepció szerint 2006 márciusáig kell az átállást megvalósítani, azonban az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonák behívására. A helyettes államtitkár ismertetése szerint a koncepcióban részletesen kidolgozták az áttérés strukturális és pénzügyi alapjait. Az áttérés költségei összefüggnek a hadsereg jelenleg zajló védelmi tervezési rendszerének átalakításával, illetve a márciusban befejeződő védelmi felülvizsgálattal is. A honvédelmi tárca 45 ezer fős önkéntes haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.

11-20

Stop!
http://www.stop.hu/hirek/politika/index.tdp?f=36955

Sánták, vakok, bénák is menjenek katonának?   2002. november 20. szerda 15:33
A tavasszal bevezetett szigorítások következtében erősen lecsökkent a sorozásnál az alkalmatlanok száma. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) nem osztozik a hadkiegészítési illetékesek elégedettségében. Kétségbeesett szülők fordulnak a ligához, akiknek fiát az orvos már nem merte alkalmatlannak nyilvánítani, holott olyan egészségügyi problémájuk van, amely a katonaság letöltését megnehezíti, sőt kockázatossá teszi.
.........
11-26
(MTI)  Decemberben döntenek a sorozás eltörlésérol
2002. november 26., kedd, 16:46

Heteken belül a kormány elé kerül az önkéntes haderorol szóló
törvényjavaslat. A jelenlegi tervek szerint 2006 márciusáig kell az átállni
az önkéntes haderore, de elképzelheto, hogy már korábban sem lesz szükség
sorkatonákra.
.....

11-27
Népszava 11-27 Jászladányi demokrácia
Megkaptam az obsitomat. A Magyar Honvédség hivatalosan elismerte,
hogy kötelékében letöltöttem 739 napot, elértem a hadkötelezettség
felső korhatárát, nem tartanak igényt a továbbiakban hadi
szolgálataimra. Az obsit mellé -- kedves figyelmesség -- emléklapot is
küldtek, amiben többek között ez áll: Megköszönve a haza védelmére
történő felkészülés során teljesített katonai szolgálatát, szolgálati
ideje alatt tanúsított helytállását, kívánok Önnek jó egészséget, sok
sikert, magánéletében boldogságot. XY parancsnok.

Tisztelt Parancsnok Úr! Az obsitos ilyenkor kicsit meghatódik.
Föltolultak az emlékek. Mindjárt a becenevem, ami a második hét közepén
ragadt rám. Akkorra már túl voltunk a bevonulás élményén, a meztelen
rohangáláson az altisztek előtt, akik ránézésre megállapították, hogy
kire milyen ruha és cipő nem illik, és azt vágták hozzá, s ha
valamelyik gönc leesett, felemlegették a kedves édesanyját. Leginkább a
seregben honos tisztálkodási szokások leptek meg. Egy zöld bádogvályú
fölött sárgaréz csapok sorakoztak, amikből februárban is hideg víz
folyt. Ez előtt állva mosakodott a legénység reggel és este -- derékig.
Napirendünk tornázáson és menetelésen kívül többórányi takarításból
állt, ezért csodálkoztam, hogy a tisztaságmániás sereg figyelmen kívül
hagyja: a katona derékon alul is létezik, sőt izzad, és néhány nap
elteltével már bűzlik is. S mert otthon a lavórban, ha kifogyott a
gázpalack, akár hideg vízben, tetőtől talpig megmosakodtunk, én az
egyik reggel a vályú előtt letoltam a nadrágomat, és elöl-hátul
megmostam magam, sőt némi akrobatika árán a lábamat is megtisztítottam.
Produkciómmal bajtársaim körében nagy közönségsikert arattam, elneveztek
Pipere Honvédnak.

Parancsnok Úr! Obsitos Pipere Honvédként tűnődöm, ha fel kellett volna
áldozni, vajon valóban a haza védelmében áldoztam volna fel az életemet.
Kicsit zavar, hogy a néphadsereg utolsó hadi tette a csehszlovákiai
bevonulás volt. Akkori ellenségünk persze nem Csehszlovákia volt, oda
baráti segítséget nyújtani vonultunk be, hogy az ellenségünknek nevezett
imperialista NATO, mára legfontosabb szövetségesünk le ne rohanja őket,
ami esze ágában sem volt a NATO-nak. Parancsnok Úr! Megvallhatom,
méltatlan vagyok köszönetére, szolgálati időm alatt tanúsított
helytállásért. Én riadókor is békésen dohányoztam az alig kikapirgált
lövészteknőmben, és elsőnek adtam volna meg magam az imperialista
hadaknak, ha végre jönnek. Öreg katonaként, mérvadó parancsnokokkal
piálva, azért csak megtudtam, hogy a kérdés mindössze az volt, hogy
néphadseregünk három vagy hat órát tud ellenállni egy nyugati
támadásnak. Élő homokzsákok voltunk. E hitből akkor ocsúdtam, mikor
Lányi Zsolt úr, az előző, igencsak hazafiasan sorozáspárti
Orbán-kormány honvédelmi bizottsági elnöke bejelentette, hogy a magyar
katona szuronyos puskájával többet ér, mint az összes amerikai a
rakétájával. Civillé válva aztán számos kényszervállalkozó költővel,
szerkesztővel beszéltem, akik mind megélhetési gondokkal küszködnek.
Szeretnék rajtuk segíteni. Javaslom: se hivatásos, se sorozott, hanem
önkéntes hadseregünk legyen. Higgye el, mi, hadviselt, vénülő
értelmiségiek bármire képesek vagyunk. Mi Toldi Miklóstól, Háry Jánostól
tanultuk a hősiességet, a hazafiságot és Svejktől a stratégiát. A
honoráriumok civil életünkben olyan gyalázatosak, hogy az anyagiakban
biztosan megegyezünk. Ha netán csütörtököt mondunk, pénteken arról is
áfás számlát adunk. Az obsitos bölcsészek elit kommandójának
verbuválását s persze a parancsnokságát -- minden áldozatra készen --
elvállalom. De a napi fehérneműváltáshoz és a meleg vízhez, ahhoz
ragaszkodok! Elvtársi, bajtársi, pajtási, varsói és atlanti üdvözlettel:
Mező Ferenc (alias Pipere Tábornok)

11-30
A bevonulók kérik: polgári szolgálat  NSZ • 2002. november 30. • Szerző: Munkatársainktól
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=83825&DocID=78998#78998
A nyolcvanas években a bevonulók négy-öt, az idén pedig már hetven százalék választja a polgári szolgálatot. Valóságos sorállás van egy-egy ilyen „állásért”. Ennek legfőbb oka, hogy a fiatalok kényelmesebbnek és anyagilag is előnyösebbnek tartják ezt a formát. Igaz, így fél év helyett 11 hónapot kell szolgálniuk.

Az elmúlt évben a sorkatonai szolgálatot – lelkiismereti okokra hivatkozva – körülbelül 4500-an helyettesítették polgári szolgálattal. Az idén várhatóan ugyanennyien döntenek majd a 11 hónapos alternatív szolgálat mellett – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium illetékesétől. A közigazgatási hivatal az elbírálás során a honvédségtől és a Belügyminisztériumtól is bekéri a kérelmezőre vonatkozó adatokat, mivel a jogszabályok szerint nem kérhet polgári szolgálatot az, akit jogerősen elítéltek valamilyen erőszakos cselekedetért.

A lelkiismereti okokra való hivatkozással egyébként manapság már nemcsak az egészségügyi és szociális területen, hanem a (nonprofit) kulturális szférában is el lehet helyezkedni, tizenegy hónapra. ….
Budapesten – a polgári szolgálat lehetőségének 1989-es bevezetés óta – egyre többen választják a polgári szolgálatot; míg eleinte a bevonulók számához képest mindössze öt, addig az idén már hetven százalék volt az arányuk. Ez azt jelenti, hogy ezer sorkatonai szolgálatra bevonuló fiatalra további hétszáz polgári szolgálatos jut. Ez az arány egyébként tavaly még csak 47 százalékos volt, az idei kiugróan magas szám viszont elsősorban a sorkatonai szolgálattal kapcsolatos, várható változások következménye – mondta kérdésünkre dr. Sasvári István, a fővárosi hadkiegészítő parancsnokság jogi főtanácsosa. Hozzátette: a budapestiek esetében általános tapasztalatuk, hogy kérelmeiket ritkán utasítják el.

…../Megyei adatok./
Általános tapasztalat, hogy a polgári szolgálat kérelmezésekor elsősorban abban szükséges összeköttetés, hogy az érintett megfelelő „állással” rendelkezzen, több munkahelyre már hónapokkal előre van „foglalás”.

A szakminisztériumtól kapott adataink szerint egyébként ősszel 59 ezer hadkötelest soroztak be. Több mint 65 százalékukat találták alkalmasnak a katonai szolgálatra. Az alkalmatlanok 30 százalékát ideg-elme betegségek miatt mentették föl a szolgálat alól.


**********************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.