HEL Sajtószemle - 2002 szeptember

09-03

A sorkatonák ig;nytelenek, nekik  jó a 20 ágyas terem???

Népszava Online - Belpolitika2002. szeptember 3. kedd |  18:42  Az ütemezett ráfordítások és a valódi kifizetések között jelentős a különbség.   

A honvédelmi tárca pénzügyi szakemberei 2000 nyarán abból indultak ki, hogy a GDP arányában 1,61 százalékra bővülő tavalyi és ide költségvetés lehetőséget ad a személyi, a működési és fejlesztési kiadások egészséges arányainak kialakításához. De kevés dolog alakult úgy, mint ahogyan azt a kétéves költségvetésben tervezték. Egyebek között azért nem, mert az előrejelzett GDP hányad 2001-ben és 2002-ben is kevesebb volt a valóságosnál, ami azt jelenti, hogy tavaly mintegy 8 milliárddal, az idén közel 10 milliárddal kellett volna a katonai költségvetést kiegészíteni ahhoz, hogy meglegyen az 1,61 százalékos arány. Ez nem történt meg - tájékoztatta lapunkat Berényi Oszkár dandártábornok.
......
Elmondása szerint egyébként a 2003-as költségvetés megkezdett tervezési adatai alapján várható, hogy átlépik a 300 milliárdot és a GDP növekmény 2006-ig eléri az 1,81 százalékot.
...........
Problémás lehet a szerződéses haderő létrehozása is, hiszen egy sorkatona zsoldja 6 ezer forint havonta, a szerződéses átlagosan már most megkapja a 100 ezer forintot. Ehhez azonban hozzá kell adni azt a hatalmas munkát, amit a laktanyák felújítása és átalakítása jelent. A sorkatonát be lehet zsúfolni a 20 ágyas körletekbe, de a szerződéseseknek minimum két ágyas, összkomfortos szobákra van szükségük. A tábornok szerint ezt a programot sem lehet végrehajtani kormányzati pénzek nélkül. Majd hozzátette, mivel maga a NATO is hatalmas változások előtt áll, a Magyar Honvédség sem tudja kivonni magát ez alól. A tömegesen jelentkező új feladatokat nem lehet ellátni a mai eszközökkel. A költségvetés pluszaiból modern eszközöket kell beszerezni, de a tervezésnek szerinte prognózisjellegűnek kell lennie, hogy a változásoknak utána lehessen menni.


09-03
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=55497


Magyar Hírlap, 2002.09.03. Szilágyi Béla: Minden ötödik újonc alkalmas csak sorkatonai szolgálatra

Ma szerel le az a 2700 fiatal, akik elsőként teljesítették a hat hónapra csökkentett sorkatonai szolgálatot - tájékoztatta lapunkat Kladek András ezredes, a Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság törzsfőnöke. …
A fiatalok szociális helyzetük és a katonaidejük alatt végzett munka alapján leszerelési segélyt kapnak. Ennek alsó határa a honvéd alapilletmény - 4950 forint - másfélszerese, azaz 7425 forint, felső határa pedig az alapilletmény ötszöröse, csaknem 25 ezer forint.
Kladek András beszámolt arról is, hogy a leszereléseket a jövő héten 4500 sorköteles bevonulása követi. A behívóparancsot már minden érintett megkapta, a hadkiegészítő parancsnokságok már megküldték az illetékes önkormányzatoknak a bevonulási segély kifizetéséhez szükséges névjegyzéket. Az egyedülálló fiatalok a kötelező minimálbér 60 százalékát (jelenleg 30 ezer forintot) kapják. Eltartásra jogosult gyermek esetén a teljes minimálbért adják bevonulási segélyként. A leendő sorkatonák 80 százaléka bevonulási segélyben részesül.
Minden ötödik újonc korlátozással alkalmas a szolgálatra. Ez azt jelenti, hogy a többiektől eltérően csak könnyített feladatokat végezhetnek.

09-17
Tájékoztató a katonai öngyilkosságokról  2002. szeptember 17. 17:10  Magyar Nemzet MNO
A katonai szolgálattal nem hozható szoros összefüggésbe, hogy a hét végén két sorkatona öngyilkos lett; a Honvédelmi Minisztériumban kedden tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy hétfőn öngyilkossági kísérletet követett el egy sorkatona.

Elhangzott: mindhárman szeptember 10-én kezdték meg sorkatona i szolgálatukat. Az egyik öngyilkos fiatal vasárnap egy vonat elé feküdt, a másikat pedig lakásának padlásán felakasztva találták meg.

Fintha Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar fegyelmi osztályának vezetője elmondta: az egyik sorkatona hivatásos fegyveres szolgálatra készült, de egészségileg erre alkalmatlannak bizonyult. Hozzátette: ez azonban nem zárta ki, hogy sorkatonaként bevonulhasson.

A másik újoncról kiderült, hogy már régóta készült a végzetes tettre. Búcsúlevelében ugyan azt írta, hogy "nagyon király bent lenni", mégis véget vetett életének. Az alezredes hangsúlyozta: a rendőrség, a katonai ügyészség és a honvédség is vizsgálja, hogy mi lehetett az öngyilkosságok oka. Elmondta: az öngyilkossági kísérlet elkövetője túlvan az életveszélyen.

A fiatalember vasárnap érkezett vissza a laktanyába, ahol idegkimerültségre panaszkodott és ezért a gyengélkedőn kezelték. Tettét - gyógyszert vett be, majd felakasztotta magát - hétfőn reggel követte el, s az orvosi segítség szerencsére időben érkezett.

A fiatalemberről utóbbi kiderült, hogy már korábban is többször kísérelt meg öngyilkosságát. Bolgár Judit ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára arról beszélt, hogy az öngyilkossághoz többnyire hosszabb út vezet, nagyon ritka, hogy egyszeri trauma váltja ki a végzetes cselekedetet.

Véleménye szerint ezért nem valószínű, hogy az újoncok kifejezetten a bevonulás miatt követték el tettüket.
Hozzátette: a honvédelmi miniszter utasítására a bevonulás után ismét pszichológiai vizsgálat alá vetik a fiatalokat, de ezek a szűrések csak akkor lehetnek eredményesek, ha az újoncok együttműködnek a pszichológussal, azaz megnyílnak előtte.

Tervezik, hogy minden csapatnál folyamatosan dolgozzon pszichológus.

Elhangzott az is, hogy míg az 1990-es évek elején évente 11-12 sorkatona követett el öngyilkosságot, addig az elmúlt időszakban évente ketten-hárman vetettek véget életüknek. A jelentős csökkenés azonban elsősorban azzal függ össze, hogy az elmúlt tíz évben nagy mértékben csökkent a sorkatonák száma.


0925
ATV. Reggel. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy, a kényszersorozás megszüntetésére tett SZDSZ igéretre hivatkozó SMS kérdésre válaszolva elmondta: Vita van a kormányon belül. Az SZDSZ nem adta fel a reményt a korábbi áttérésre.
Simicskó István Fidesz-es képviselő az Össztűzben kapta meg a kérdést. Válaszában Simicskó a kötelező nemzetőrséget propagálta.

A miniszterelnök honlapról: http://www.miniszterelnok.hu/hir135.php
Katonai toborzógyakorlaton vett részt Medgyessy Péter 2002.09.25.

- A kormány 2006-ig létrehozza a közép- és kelet-európai demokráciák elsõ professzionális hadseregét - jelentette ki Medgyessy Péter, miniszterelnök a Szablya 2002 bakonyi hadgyakorlat részeként rendezett csütörtöki toborzónapon.

Hozzátette: ez olyan haderõ lesz, amely megfelel a megváltozott biztonsági kihívásoknak, képes hozzájárulni nemcsak Magyarország, de az észak-atlanti közösség egészének a biztonságához és amely követendõ példaként szolgálhat a régió egészének, valamint a NATO-ba belépni szándékozó országoknak is.

A miniszterelnök rámutatott: a kormány minden támogatást megad a Magyar Honvédségnek a hivatásos hadsereg létrehozásához. Hozzátette: ehhez azonban a támogatás mellett türelem és összefogás is kell.

- Türelem azért, mert az évtizedek alatt felhalmozott nehézségeket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, és összefogásra is szükség van, ugyanis a társadalom együttmûködése nélkül a céljaink nem valósulhatnak meg - jelentette ki a kormányfõ.

A toborzó hadgyakorlaton jelen lévõ kétezer fiatal munkanélkülihez szólva hangsúlyozta: „önök közül, remélem, minél többen azzal az elhatározással térnek haza, hogy mundért öltenek és katonaként szolgálják a hazájukat.”

- Komoly és felelõsségteljes feladatuk lesz, de érezni fogják a támogatásunkat és elismerésünket is. Az átalakulás sikere önökön fog múlni, legyenek a partnereink és munkatársaink ebben a jelentõs feladatvégzésben - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter szerint Magyarország büszke lehet a katonáira, akik a legkülönbözõbb helyzetekben álltak helyt, legyen szó a balkáni válságról vagy az árvízvédelemrõl. A kormányfõ köszönetet mondott a honvédek munkájáért.

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: Magyarország második legnagyobb foglalkoztatója a honvédség, amely a jövõben évente 5-6 ezer fiatalnak kínál majd szakmailag és anyagilag is stabil életpályát.

Hozzátette: döntõ kérdés, hogy a pályakezdõk közül minél többen munkához jussanak.

Mint elmondta, a toborzónappal az volt a céljuk a honvédelmi tárcával együtt, hogy elsõsorban középiskolát végzett munkanélküli fiataloknak kínálják fel a hadsereg nyújtotta lehetõségeket.

Hozzáfûzte: munkavállalásukhoz minden lehetséges támogatásával hozzájárul a munkaügyi tárca.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszédében utalt arra, hogy a jelentkezõknek komoly, felelõsségteljes munkát kínálnak bel- és külföldön, garantálják továbbá azt is, hogy nemsokára a magyar katona az egyik legjobban fizetett állami alkalmazott lehet.

A toborzónapon végrehajtott harci gyakorlat kapcsán Juhász Ferenc az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a hadibemutató a fiataloknak ösztönzést ad arra, hogy érdemes a honvédségnél munkát vállalniuk.

Hozzáfûzte: arra nem számítanak, hogy azonnal és sokan jelentkeznek, de azt remélik, hogy a résztvevõk hírét viszik a bemutató gyakorlatnak, és közülük jó néhányan vállalnak majd legalább 3-5 évre szerzõdéses honvédségi állást.

A Szablya 2002 elnevezésû hadgyakorlat szeptember 2-án kezdõdött és pénteken ér véget.

(MTI)09-29
Index Jogi esetek Realitynapló 8. Tóta W. Árpád 2002. szeptember 29., vasárnap 22:00 http://index.hu/kultur/media/bb06/
A valóságshow-k legjelentősebb eseménye az elmúlt héten képernyőn kívül történt, egy nyílt szakmai eszmecserén. Két érdekes gondolatot szükséges kibontani az ott elhangzottakból: az elidegeníthetetlen jogokról és a realityműsorok társadalmi hasznosságáról szólókat. Komorabb, fekete-fehérebb terepen mozgunk ezúttal, mint a való villák világa - itt már nem tizenkét ember léte a tét.
Nyilván jelentős társadalmi támogatást gyűjthet maga mögé, aki felveti, hogy a reality show-k szereplői önként sem mondhatnak le alapvető emberi jogaikról, hogy nem tehetik áruvá magánéletüket és szabadságukat, hogy mindezt a jog istene, az alkotmány tilalmazza. … Az ősgonosz tévé ugyanis vállat von, és azzal a mozdulattal alakot vált: legyen akkor egy-két-három óra kameracsend, legyen akkor szabálymódosítás úgy, hogy beleférjen - s a műsor megy tovább. Fogjuk azonban ezt az aranybullát, s bekopogunk vele mindjárt a sereghez, példának okáért. Hát tehát nohát, miniszter úr, itt azt írja a taláros testület, hogy senki nem adhatja fel a jogait, elvenni meg abszolúte nem lehet, aszongya, merthogy elidegeníthetetlenek azok. A néhai Bázist ugye azért büntették meg, mert "a katonai kiképzést szimuláló jelenetek" megalázóak voltak. Akkor maga a katonai kiképzés milyen szankcióval jár?

No, akkor a sorozottak már össze is csomagolták bőröndjeiket, csak Claudia végszavára várnak, és a holnap reggeli gyorssal húznak haza; ez nem is vitás. De ha jól értem, akkor a szerződéses katonaság sem kóser. Hogy mi? Nem, azt írja, önként sem lehet. Szopó van, urak. Na igen, a társadalom érdeke - de hát azt egész pontosan, milliós nézettségekkel lehet igazolni, hogy a reality show fennmaradása a társadalom érdeke, nemdebár?
........

BACK(c) HEL - Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája .  Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.
Hadkötelezettséggel kapcsolatos anyagok az Erőszakellenes Oldalak más lapjain is vannak.