HEL Sajtószemle - 2002 augusztus

08-04  

MTI - OS - Lapszemle Vasárnapi Hírek Budapest, 2002. augusztus 4. (OS) -
Hogy miért szeretné az új honvédelmi miniszter, hogy megszűnjék a kötelező bevonulás? Mert a tárca feje, Juhász Ferenc szolgált sorkatonaként. A Baján és Kalocsán, egyenruhában töltött másfél év is erősítette a meggyőződését, hogy mielőbb meg kell szüntetni a sorkatona i szolgálatot. Juhász a honvédelem új kihívásaival kapcsolatban a Vasárnapi Híreknek adott interjúban leszögezte: a védelmi tárca nem főzhet kőlevest! - Az elmúlt években a Magyar Köztársaság a NATO-nak nem adott a nemzetközi együttműködésre annyi katonát, eszközt, pénzt, amennyit ígért. Nem lenne jó, ha hazánk lenne a NATO fekete báránya - véli a honvédelmi miniszter. Aki szerint a szövetségnek tett felajánlásokkal kapcsolatban a baj akkor keletkezett, amikor már nem csak papíron kellett teljesíteni.

08-16

origo   Juhász Ferenc: Megszűnik a sorkatonaság 2002. augusztus 16., péntek, 13:43
2006-ra biztosan megszűnik a sorkatonaság, és évről évre egyre kevesebb sorkatonát hívnak be - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az [origo] Társalgójában. Az új honvédelmi vezetés célja az önkéntes professzionális haderő kialakítása.
....
Tisztában vannak vele az illetékesek, hogy milyen állapotban vannak a laktanyák? Van, ahol ez alapján már megtagadhatnák a szolgálatot, hiszen olyan körülmények közé, ahol az egészségük is veszélyeztetve megy, senki nem megy szívesen katonáskodni. (Eponine)
….
A katonák hány százaléka meleg? (j01sten)
Juhász Ferenc: Elvileg kizáró oka a bevonulásuknak, de a látens vonzalmakat nem tudjuk nyomon követni, azért látensek.

Milyen más elképzeléseket lát az előző honvédelmi miniszterrel szemben? (Plaa)
Juhász Ferenc: Mi alapvetően önkéntes professzionális haderő kialakításán dolgozunk, ez filozófiájában merőben eltér attól, amit az előző honvédelmi vezetés kívánt megvalósítani. Nekünk van elképzelésünk, náluk ilyet nem nagyon láttam.
….
Az alakulóban lévő nemzetőrség mennyire fog együttműködni a honvédséggel? Mik a tervek? (m-a-c-a)
Juhász Ferenc: Még csak íróasztalon létezik a nemzetőrség, illetve civil szervezet formájában. Az önkéntes, professzionális haderő komplementere lehet. Ez azt is jelenti, hogy először a professzionális haderőt kell kialakítani, és azután következik az utánpótlást biztosítani képes "nemzetőrségszerű" szervezet felállítása.

Hogyan kezelik a mostanában tömegessé vált droghasználatot a honvédségnél? (Esbence)
Juhász Ferenc: Nagyon komoly drogprevenciós munkát végzünk, a honvéd egészségügyi szolgálat szakmai felügyeletével, társminisztériumok támogatásával. Sajnos elkerülni mi sem tudjuk.

Sorkatonaság << 2/3. oldal >>

Várható-e, hogy eltörlik a sorkatonaságot? (renton)
Juhász Ferenc: Igen, 2006-ra bizonyosan.

Az eddig már besorozottak, de iskola miatt halasztottak, mindenféleképpen lesznek katonák vagy rájuk is vonatkozik, ha eltörlik a sorkatonaságot? (Csoves)
Juhász Ferenc: Ha eltöröljük, megszüntetjük a sorkatonaságot, akkor teljesen természetes, hogy mindenkire vonatkozik. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra lehúzzuk a rolót, hanem egy folyamat eredményeképpen évről évre kevesebb sorkatonát hívunk be. Reményeink szerint ezzel párhuzamosan egyre több szerződéses katonát tudunk alkalmazni.

Ön szerint a mai magyar honvédség sorállománya (és felszerelése) képes lenne megvédeni Magyarországot egy esetleges agresszióval szemben? (FireSnake)
Juhász Ferenc: Mire az agresszió "ideérne", addigra mi is fel tudnánk készülni. Tudomásul kell venni, hogy egyik pillanatról a másikra konfliktus nem alakul ki, azaz van idő, lehetőség mozgósításra, felkészítésre.

A miniszter úr szerint elegendő a 6 hónap sorköteles katonai szolgálat ahhoz, ha véletlen katonai hadiállapotra kerülne a sor, hogy meg tudnák védeni az országot ezek a katonák? (Swear)
Juhász Ferenc: A 6 hónap ténylegesen kevés, de az alapfogások megtanítására alkalmas, elegendő. Természetesen hangsúlyozom, hogy célunk ennek - a sorkatonai szolgálati kötelezettségnek - a megszüntetése is.

A sorkötelesség megszűnése arányban van a hivatásos katonák létszámával? Vagy mitől függ, hogy megszűnik-e a sorkatonaság? (NetPilot)
Juhász Ferenc: Mindenekelőtt politikai szándék kell, és a jelenleg sorkatonai szolgálatot teljesítők pótlására önkéntes, szerződéses katonák szükségesek.

Ha a főiskolán egy félév kimarad, akkor köteles vagyok bevonulni, vagy csak van rá lehetőségem, hogy bevonuljak? (Csoves)
Juhász Ferenc: Az utóbbi.

A sorállomány alatt elkövetett öngyilkosságok száma nem emelkedett? (m-a-c-a)
Juhász Ferenc: Nem. Egy is több a kelleténél és elviselhetőnél, ennél azonban jóval több kísérlet történik.

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő állítja, hogy tartalékképzésre nincs szükség a NATO-tagság miatt, ez is sürgeti a hadkötelezettség mielőbbi megszüntetését. A kormány 2006-ra ígéri ezt. Milyen konkrét lépéseket tettek meg már ebbe az irányba? (Alban)
Juhász Ferenc: Egyetértek Deák úrral. Tartalékosokra szükség van hosszú távon, de az elmúlt években már annyit kiképeztünk, gondoljunk csak a sorkatonai szolgálatot teljesítők számára, hogy a professzionális haderő utánpótlását évekig biztosítani tudják.

Én halasztást kértem és kaptam 2005-ig iskola miatt, viszont idén otthagytam az egyetemet, de nem jelentettem, mert szeptembertől egy 2 éves tanfolyamon indulok. Lehet ebből bármiféle problémám? (NetPilot)
Juhász Ferenc: Szomorú hírt kell közölnöm, ha kiderül, problémája lesz belőle. A törvény szerint minden ilyen változást jelenteni kell a hadkiegészítő parancsnokságon.

BACK(c) HEL - Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája .  Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.
Hadkötelezettséggel kapcsolatos anyagok az Erőszakellenes Oldalak más lapjain is vannak.