HEL Sajtószemle - 2002 június

06-02

Forrás: InfoRádió   Személycserék lesznek a Honvédelmi Minisztériumban[06.02]

A szocialista politikus megerősítette: gyorsítani szeretnék a profi hadseregre való áttérés fofyamatát.

06-05

origo A Fidesz saját politikája folytatását várja el 2002.06.05. 17:54:06

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerdán folytatta azt az előadás-sorozatot, ahol fideszes politikusok értékelik az új kormány politikáját, ígéreteit. Simicskó István a sorkatonaság megszüntetéséről azt mondta, hogy az új kormánynak nem kellene elsietnie ezt a döntést.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja Vissza a jövőbe című konferenciájának mai ülésén elsősorban a külpolitikát érintő kérdésekről volt szó. A Gellért Szállóban megtartott rendezvényen felszólalt Szájer József, Simicskó István, Németh Zsolt, Surján László, Rockenbauer Zoltán és Farkas Flórián. �..

Simicskó István, a Fidesz-kormány nemzetbiztonsági államtitkára szerint az előző kormánynak három ígérete volt a honvédelem területén, és ezeket teljesítette, a három ígéret pedig a NATO-tagság, a vezérkar integrálása és a sorkatonai szolgálat idejének csökkentése volt. A sorkatonaság megszüntetésével kapcsolatban Simicskó azt mondta, hogy az új kormánynak nem kellene elhamarkodni ezt a döntést, a fideszes politikus szerint nem kellene megszüntetni a sorkatonaságot, amíg nincs professzionális hadsereg.

06-05

Magyar Nemzet: A HEL helyesli az új honvédelmi politikát ,  2002. június 5. 12:05

A HEL közleményét az MTI híre alapján ismerteti a lap. 

06-07


Gy. A.


Romániában is téma
EGYNAPOS KISKATONÁK
- Formálissá tenné a sorozást a PD [7.06.2002]

Transindex: http://lektur.transindex.ro/?cikk=869
Egyetlen napból állna mindössze a kötelező sorkatonaság, ha a 
képviselőház elfogadná Emil Boc demokrata képviselő csütörtökön 
benyújtott törvényjavaslatát. A megkérdezett RMDSZ-képviselők 
imázs-politikaként értékelték a lépést.

Emil Boc kolozsvári PD képviselő, a képviselőház jogi bizottságának 
alelnöke indoklásában kifejtette, hogy a kényszersorozás teljes 
eltörlését szeretné elérni, ez azonban nem valósítható meg az alkotmány 
módosítása nélkül. Véleménye szerint az általa javasolt törvénytervezet 
azáltal küszöbölné ki ennek szükségességét, hogy a kötelező katonaság 
szimbolikusan csak egy napig tartana. Boc azt állítja, a javaslat 
kidolgozásakor figyelembe vette mind a hadsereg nehéz anyagi helyzetét, 
mind a tényt, hogy több európai államban már eltörölték (vagy épp 
folyamatban van) a kötelező katonai szolgálatot.

Borbély László Maros megyei képviselő, háznagy a Transindex arra 
vonatkozó kérdésére, hogy milyen véleménnyel van a javaslatról, illetve 
támogatná-e annak elfogadását, elmondta: nem könnyű erre választ adni, 
mivel Románia NATO-csatlakozása tágabb kontextusba helyezi a problémát. 
Véleménye szerint a román hadsereg helyzetét át kell értékelni, 
középtávon a törekvés egy kisebb létszámú, profi hadsereg létrehozására 
irányul -- és ez természetesen befolyásolja a kötelező katonaság 
kérdését is.

Borbély László kiemelte, a problémát nem lehet egy ilyen egyszerű 
javaslattal elintézni. "Inkább politikai imázskeltésként értékelem Emil 
Boc lépését" -- nyilatkozta a képviselő, hozzátéve, hogy bonyolultsága 
miatt át kell tárgyalni a problémát, de jelenlegi formájában semmi esély 
sincs a tervezet elfogadására.Toró Tibor, a képviselői szakbizottság nemzetbiztonsági kérdésekkel 
foglalkozó tagja, megkeresésünkre trükkös, balkáni megoldásnak 
minősítette Emil Boc javaslatát. Véleménye szerint nem ilyen 
"kicselezős" megoldásra van szükség, hanem komoly, országos vitát kell 
szentelni a kérdésnek. A haderő reformjában központi kérdés hogy 
professzionális hadsereget hozunk-e létre, vagy marad a sorkötelezettség 
-- fejtette ki a Reform Tömörülés elnöke, hozzátéve, hogy szerinte 
társadalmi, politikai és végül parlamenti vitára van szükség, és ennek 
függvényében, szükség esetén igenis módosítani kell az alkotmányt.

Toró szerint a demokrata pártra jellemzők az efféle pragmatikus 
javaslatok, de nem ez jelentheti a megoldást. A törvénytervezet inkább 
sajtó-szenzációnak számít, Emil Boc viszont szakmailag felkészült 
képviselői, épp ezért nem hinném, hogy ehhez hasonló lépésekre lenne 
szüksége ahhoz, hogy felhívja magára a sajtó figyelmét -- nyilatkozta 
Toró Tibor.

06-10

Négy év múlva nem lesz több bevonulás? - Index 2002. június 10., hétfő 18:52

http://index.hu/politika/belfold/hm0610/

A nemzeti közép koalíciója legkésőbb 2006-ig bevezeti a hivatásos professzionális hadsereget - jelentette ki Medgyessy Péter kormányfő a Honvédelmi Minisztérium hétfői állománygyűlésén. A tárca új vezetője, Juhász Ferenc a bejelentést kiegészítve elmondta, hogy az intézkedés nyomán - amennyiben a feltételek megértek rá - szüneteltetni fogják a bevonulásokat.
��. A miniszter bemutatta Iváncsik Imrét, a tárca politikai államtitkárát, volt országgyűlési képviselőt és Fehér József közigazgatási államtitkárt, aki már 1994-98 között betöltötte ezt a posztot.

06-10

Medgyessy: 2006-ra hivatásos seregünk lesz  origo 2002.06.10. 17:34:32
http://www.origo.hu/politika/20020610medgyessy2006ra.html
Elképzelhető, hogy ahol alkalom lesz rá, ott szüneteltetik a sorozást addig is, amíg nem áll át teljesen hivatásos alakulattá a honvédség - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a honvédelmi tárcánál tartott állománygyűlésen. 

06-10

Nők, tanárok egyenruhában NSZ . 2002. június 10. Szerző: Matyuc Péter
http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=57202&DocID=55841#55841 A hadsereg létszámát országgyűlési határozattal 45 ezer főben állapították meg. Jelenleg 18 ezer tiszt és tiszthelyettes szolgál, évente 11 ezer sorkatona vonul be, s rajtuk kívül mintegy ötezer szerződéses katona, valamint nyolcezer köztisztviselő és közalkalmazott dolgozik az MH-nál és a Honvédelmi Minisztériumban. Több ezer státus betöltetlen, szerződéses hely például már most is van 7200, de egyelőre csak 4900-at sikerült betölteni. Igaz, amint azt Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai főosztályának vezetője a Népszabadságnak elmondta, csak az idén január és május között 1331 szerződésest vett fel a hadsereg. A tábornok szerint a megnövekedett érdeklődés indoka lehet, hogy az év elején jelentősen emelkedtek az illetmények, ma a nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező szerződéses katonák átlagbére bruttó 85 ezer forint, ez magasabb annál, mint amenynyit a civil életben hasonló végzettséggel keresni tudnának. ...
A jelentkezők harmada nő, közöttük magasabb az iskolázottabbak aránya, mint a férfiaknál. Nem ritka, hogy főiskolai diplomával szeretne valaki egyenruhát ölteni, különösen a tanár szakot végzettek jelentkeznek nagy számban. ...Erdélyi tábornok arról is beszámolt, hogy az idén mintegy 200 millió forintos költséggel újabb toborzókampány veszi kezdetét. ...Az MSZP-SZDSZ-koalíció a választási ciklus végére, 2006-ra teljes egészében önkéntes-hivatásos haderőt ígért. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a mostani 11 ezer sorállományú hely kiváltása hivatásos-szerződéses katonákkal mintegy hatvanmilliárd forint pluszköltséggel járna. A fizetéseken kívül a program legköltségesebb része a laktanyák rekonstrukciója lehet, hiszen a jelentkező önkéntesek nagy része azért hagyja el idő előtt a hadsereget, mert nem tartja megfelelőnek az élet-, munka- és lakhatási körülményeket.

***********
Megjegyzés /F.H./ Mennyi pénz kellene 11000 sorkatona szerződésessel való felváltásához? Évi nettó (az adók, járulékok visszatérülnek, nem jelentenek többlet állami kiadást) 900.000-rel számolva évi 10 milliárd forint a durván számolt maximális többletkiadás.. A felszerelés, szállás modernizálásának költségeit nem szabad ideszámolni, azokra vagy szükség van, vagy nincs, de ez független attól, hogy önkéntes-e a sereg, vagy nem. Egyszerűen nem igaz tehát, hogy az önkéntességre való átálláshoz sok pénz kell!

06-11

origo Bukásra van ítélve az MSZP sorkatonaság-terve  2002.06.11. 13:28:49
http://www.origo.hu/politika/20020611csak.html
Simicskó István, a Fidesz honvédelmi politikusa szerint irreális a kormány terve a sorkötelezettség 2006-os megszüntetéséről. Mivel kétharmados többséggel lehet csak módosítani a honvédelmi törvényt, a Fidesz szavazataira is szükség lenne a hadkötelezettség eltörléséhez.

Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke szerint legkorábban 2010-ben lehetne megszüntetni a sorkötelezettséget Magyarországon, és csak a nemzetőrség bevezetésével együtt támogatja a javaslatot. Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, a Honvédelmi Minisztérium állománygyűlésén jelentette be, hogy a kormány 2006-ra meg akarja szüntetni a sorkötelezettséget, és egyre kevesebben kapnának behívót a következő években is. A törvény módosításához a parlamentben jelen lévő képviselők kétharmadának támogatására van szükség, és mivel Simicskó nyilatkozata szerint a tervet a Fidesz nem támogatja, kicsi az esély, hogy az Országgyűlés elfogadja a módosítást.

Simicskó szerint a 2000-ben hozott országgyűlési határozathoz kellene ragaszkodni, amely szerint 2010-ben szűnne meg a hadkötelezettség Magyarországon. "Örülnék, ha ennek feltételei korábban megvalósulnának, de ez most irreálisnak tűnik, és Magyarország biztonsága a legfontosabb szempont." A képviselő szerint kedvezőbb szolgálati feltételekre lenne szükség, hogy legyen, aki vállalja az önkéntes profi szolgálatot; és a honvédség technikai felszerelésén is jelentősen javítani kell. A képviselő ugyanakkor még egy feltételt kikötött: az általa kidolgozott, és a parlament által 2001-ben elvben támogatott nemzetőrség felállításával párhuzamosan lehetne csak eltörölni a hadkötelezettséget. A terv szerint a 18 éves fiúknak 2-3 hónapig egy kötelező kiképzésen kellene részt venniük, majd dönthetnének, hogy bizonyos kedvezményekért cserébe, vállalnák-e a további rendszeres kiképzéseket. A nemzetőrség tervét az MSZP és az SZDSZ nem támogatta. A Fidesz az előző ciklus végére egyre határozottabban kiállt a sorkötelezettség mellett, Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen arról beszélt, hogy "másképp néznek az emberek arra, aki nem volt katona".

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az [origo]-nak azt mondta, 2006-ra megteremthetőek a feltételek a sorkötelezettség megszüntetésére. Egyre kevesebb fiatalt hívnának be már a következő években is. Az alkotmányból azonban nem vennék ki a sorkötelezettség intézményét, mert háborús veszély esetére fent kell tartani a sorozás lehetőségét. Így hivatalosan nem megszüntetnék, hanem bizonytalan időre felfüggesztenék a sorozás intézményét. Medgyessy Péter hétfőn azt ígérte, javítanak a hivatásos katonák helyzetén, hogy így tegyék vonzóbbá a pályát, biztosítva a megfelelő létszámot 2006-ra.

A sorkatonaság eltörlését a parlamenti pártok közül leghatározottabban az SZDSZ követelte eddig. 2000-ben országszerte 200.000 aláírást gyűjtöttek, hogy a parlament vegye napirendre az intézmény eltörléséről szóló vitát. Akkor csak az SZDSZ szónokai támogatták, hogy azonnal átálljon az ország a hivatásos hadseregre. Mécs Imre, a párt honvédelmi politikusa a kampány alatt kijelentette, már 2003 elejétől el lehetne törölni a sorkötelezettséget. Ez az MSZP-nek túl korai időpont, korábban a szocialisták is a 2010-es dátumot támogatták. A 2006-os határidő a kormánypártok kompromisszumára utal.

06 - 14

Heti válasz II. évf. 24. szám 2002. 06. 14. M.P.: Ostromlott sereg http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=4184

A kormánykoalíció a sorkatonai szolgálat ellen

Több tízezer fiatal magyar választópolgárnak járhat kedvében a baloldali kormánykoalíció, ha megszünteti a sorkatonai szolgálatot.

...

"Elméletileg a sorkatonaság és a szerződéses katonaság is lehet működőképes, a döntés politikai kérdés" - mondta a Heti Válasz érdeklődésére Wachsler Tamás, a védelmi tárca korábbi közigazgatási államtitkára. "Akár az egyik, akár a másik lehetőséget választják, végre kell hajtani a honvédség strukturális átalakítását, amelyhez viszont szükség van arra, hogy a honvédelem az új kormány prioritásai közé tartozzék. Erre a pénzt és az energiát nem szabad sajnálni, egyébként kudarcra van ítélve minden elképzelés" - tette hozzá a fideszes politikus.

Wachsler vélekedése szerint szerződéses sereg esetében a létszám kisebb lehetne, mint a jelenlegi sorozott had, mivel két-három évre kiképzett katonák esetében egyszerre kevesebben vannak kiképzésen, mint hat hónapos szolgálat esetében. Egy korábbi fölméréskor a megkérdezett fiatal férfiak negyven százaléka jelezte, hogy elfogadhatónak tartja a szerződéses katonai pályát. Ehhez azonban az akkori javadalmazás bő kétszeresét és a meglévőnél jobb elhelyezést láttak szükségesnek. A haderőrendszer-váltás tehát tekintélyes pénzráfordítást igényel. A költségeket a katonák megfizetése, a jobb körletek kialakítása és a technikai fejlesztés igényelné. Wachsler Tamás szerint a tartalékostömeg zsugorodása nem jelent kockázatot. Az, hogy a sorkatonaság eltűnésével kevesebb ember lenne alkalmas tartalékos szolgálatra, a belátható jövőben nem csökkentené hazánk biztonságát. A szakértő szerint ugyanakkor a geopolitikai helyzet nagyon is figyelembe veendő. Nem elfogadható az az érvelés, mely szerint mivel például Hollandiában megszüntették a sorozást, nálunk is meg lehet ugyanezt tenni. Ilyen értelemben - mondta - Izlandra is hivatkozhatnánk, mondván, ha ott nincs hadsereg, nálunk sem fontos. Mint fogalmazott: lehet, hogy a sorozást nálunk is be kell szüntetni, de nem azért, mert Hollandiában így döntöttek. Ez utóbbi érv szakmailag teljesen elfogadhatatlan. Jóval komolyabb szempontokat kell megvizsgálni a döntéshez. Kérdésünkre a volt védelmi államtitkár kifejtette: véleménye szerint a roma fiataloknak nagyon is jó lehetőséget jelent a szerződéses katonaság. Nem ért egyet azokkal a tisztekkel, akik szerint annak ellenére, hogy vannak kiváló cigány katonák, nagyobbik részük nehezen viseli el azt a kötöttséget, amit a katonaélet jelent. Wachsler úgy látja: ha a katonaság elhozza a fiatalokat a válságövezetekből, személyes sorsukat a jövőre vonatkozólag is reményteljesebbé teheti. Példaként az Egyesült Államok fekete katonáit említette: ez utóbbiak társadalmi integrációjához - paradox módon - mind a második világháború, mind a vietnami háború alkalmat szolgáltatott.

...

A cikk igen hosszú, kérem kattintson a linkre a teljes szöveghez [szerk].

06-27

Csapody Tamás: Magyarország a NATO-ban, Népszabadság, NSZ � 2002. június 27.

� A szövetség drága, az igaz, ellenben ellenséget grátisz adunk hozzá (kép: Marabu)
�.Az általános hadkötelezettség a NATO-csatlakozás esetére beígért eltörlése nem valósult meg, erre leghamarabb 2006-ban kerülhet sor.

*********

Megjegyzés: A Medgyessy-kormány eddigi nyilatkozatai szerint legkésőbb 2006-ig megszüntetik a kényszersorozást.(F.H.)

BACK(c) HEL - Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája .  Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.
Hadkötelezettséggel kapcsolatos anyagok az Erőszakellenes Oldalak más lapjain is vannak.