HEL Sajtószemle - 2002 április


0404
Családias érvek (Farkas Henrik: A nagymamák ideje, nyomtatott Magyar Hírlap)

0406
11400 sorkatona és a rabok  (Bak Mihály,     Bodnár László: Katonavoksok és rabszavazatok, 2002-04-06, a nyomtatott MH cikke)
........
A Magyar Honvédség vezérkari főnöke elrendelte, hogy a két
szavazási forduló napján se éleslövészet, se gyakorlat, se
jelentősebb csapatmozgás ne legyen, hogy lehetőleg minden
sorkatona leadhassa szavazatát. Lapunknak illetékes helyen
elmondták: a 11 400 sorkatona közül körülbelül hatszázan
lesznek olyanok, akik esetében nem tudják megoldani a
választási részvételt.
......

0423
Románia. Transindex    http://politika.transindex.ro/?cikk=768
Szin Péter   JOBB FÉLNI  A hadsereg lőheti el a NATO-csatlakozást [23.04.2002]

A múlt héten a katonáknak tilos volt bármiféle éles lőszert használnia. A román hadsereg vezérkara e szokatlan paranccsal azt akarta biztosítani, hogy semmilyen baleset ne zavarhassa meg Nastase kormányfő és a NATO főtitkárának brüsszeli tárgyalásait.

Az elmúlt héten kizárólag vaktölténnyel gyakorlatozhattak a romániai katonák, mert a vezérkar minden olyan műveletet betiltott, amelyben éles lőszert használtak volna. Ilyen intézkedést évek óta nem hozott a vezérkar. Nemhivatalos információk szerint a lőszerstopot azért rendelték el, hogy egyetlen baleset se zavarhassa meg Adrian Nastase kormányfő és Lord Robertson NATO-főtitkár brüsszeli tárgyalásait.

A hivatalos álláspont

A vezérkar sajtóirodája másrészt egy átfogó ellenőrző akcióval magyarázza az éleslőszer ideiglenes betiltását. A vizsgálat az iroda szerint azt derítette ki, hogy a sorkatonai szolgálatukat töltők nem sajátították el kellőképpen a fegyverhasználat technikáját, így hát a tiltással a gondatlanság miatt előforduló tragédiákat akarták megelőzni. Az iroda nyilatkozatának viszont ellentmond az a tény -- jegyzi meg a Ziua napilap --, hogy a múlt hétre eredetileg több olyan gyakorlatot is betervezett a vezérkar, amelyben hivatásos katonák vettek volna részt. Őróluk pedig nehéz feltételezni, hogy nem értenének hozzá, miképpen kell biztonságosan használni az élesre töltött fegyvereket.

Adrian Nastase miniszterelnök különben Mircea Geoana külügyminiszter és Ioan Mircea Pascu hadügyminiszter társaságában tárgyalt Lord Robertsonnal, a NATO főtitkárával. Robertson a tárgyaláson elismerte, hogy Románia végrehajtotta azokat az intézkedéseket, melyeket a NATO-csatlakozásról egy évvel ezelőtt folytatott hasonló tanácskozáson vállalt magára. A főtitkár méltányolta azt is, hogy az ország hozzájárul a terrorizmus elleni nemzetközi összefogáshoz -- derül ki az eseményről kibocsátott kormányközleményből.


A leendő NATO-reptérről loptak el egy tonna kerozint

A honvédelmi minisztérium már több mint egy hónapja felajánlotta a konstancai kikötőt az Egyesült Államok haderejének, hogy onnan tudja utánpótlással ellátni a Koszovóban szolgáló amerikai békefenntartókat. A minisztérium az 57-es számú, Mihail Kogalniceanu nevű katonai repteret is az US Air Force rendelkezésére bocsátotta. Erről a bázisról lopott el a múlthéten egy tonna repülőbenzint (kerozint) egy hivatásos szakaszvezető és két kiskatona. A benzint üzérkedő ismerőseiknek adták el, akik aztán felárral kistételben árusították tovább.

A bázison összesen 20 tonna kerozint tárolnak tartályokban. A nyomozás kiderítette, hogy a szakaszvezető április 17-én este váltotta a reptér őreit, majd hazament. Egy óra múlva egy kisszekérrel tért vissza, rápakolt az egyik raktárból hat hordó kerozint, és egyszerűen hazafuvarozta. Az esetet jelenleg a katonai ügyészség vizsgálja, az érintettek előzetes letartóztatásban vannak.

A honvédelmi minisztérium belső ellenőrzési osztálya különben januárban és februárban tartott aprólékos ellenőrzést többek között a konstancai katonai repülőtéren is. Az 57-es bázison az ellenőrök mindent rendben levőnek találtak.


********************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten