HEL Sajtószemle - 2002 március

Cikkek a Legjobblap-ról 

http://www.legjobblap.hu/valasztas/cikkek.html

Hivatásos hadsereg Magyarországon   
Az SZDSZ 2003-tól önkéntes, hivatásos hadsereget hozna létre
2002.03.12
***********
Csak az jöjjön katonának... 2002.03.14

Az idei kampány során a megszólítandó csoportok közé kerültek a sorkatonai szolgálatra váró fiatalok is. Keddtől ugyan már csak fél év a kötelező sorkatonai szolgálat, ám az ellenzéki pártok ezt is eltörölnék.
….
A szocialisták szerint viszont az Orbán-kormány a rá jellemző erőszakos módszerek alkalmazására, újabb kemény intézkedések bevezetésére adott utasítást a bevonulás kikényszerítése érdekében. Az ellenzéki pártok programjaikban ezzel szemben a sorkatonaság eltörlését ígérik, többek közt a hatékonyságra és a bevonulás szabadságára mint emberi szabadságjogra hivatkozva.
*********
Az MSZP 2006-tól hivatásos hadsereget vezetne be, megszüntetné a sorkötelességet, önkéntes, hivatásos hadsereget hozna létre. Érveik szerint a 6 hónapos sorkatonai szolgálat alatt, feszített ütemű kiképzés mellett is csak elemi katonai ismeretek szerezhetők meg, amelyek nem elegendőek a követelmények teljesítéséhez. A kis létszámú honvédség sorozott katonákkal már nem tud megfelelni a követelményeknek, emellett a szocialisták azt is aggasztónak tartják, hogy a bevonultatás megosztja a társadalmat, és korrupciót szül.
…..
Az SZDSZ már jövő év januártól megszüntetné a kényszersorozást. Véleményük szerint a politikai pártok közül ők álltak ki eddig legkövetkezetesebben az általános hadkötelezettség megszüntetése mellett. A kényszersorozás eltörlése mellett a szabaddemokraták szerint nemcsak pénzügyi, katonapolitikai, hanem alapjogi érvek is szólnak. "A kényszersorozás nagymértékben korlátozza az önrendelkezés jogát, már csak ezért sem helyeseljük fenntartását" - írják programjukban.

*********

Az MSZP 2006-ig eltörölné a sorkatonaságot
Juhász Ferenc alelnök szerint a hadsereg csak látszólag működőképes
2002.03.20

Az MSZP honvédelmi miniszterjelöltje, Juhász Ferenc szerint a magyar hadsereg mára oda jutott, hogy működőképességének csak a látszatát képes fenntartani. A politikus a honvédelem rendszerváltásáról szóló szocialista elképzelésekről egy székesfehérvári fórumon beszélt.

Az MSZP a honvédelmi rendszerváltás fontos elemének tartja, hogy létrejöjjön egy légterünk és szuverenitásunk védelmét ellátni képes, önálló, önkéntes, hivatásos és professzionális nemzeti haderő, amely a jelenlegi struktúrára épülne fel. A sorkatonai szolgálatot 2006-ra törölnék el. Korábbi időpont nehezen elképzelhetők a szocialisták honvédelmi tárcájának várományosa, Juhász Ferenc szerint.
(Krónika)

****************************************

0302

Figyelmeztető hozzászólás. ( Katonadolog - szigorítják a sorozást Korridor, 2002.03.02 19:10:31 ) Idézet a #104  hozzászólásból:
"REMÉLEM A VESZÉLYBEN LÉVŐ SRÁCOKNAK VÉGRE KINYÍLIK A SZEMÜK ÉS TUDNI FOGJÁK AZ URNÁK ELŐTT, HOGY EZT AKARJÁK-E !!!"

0305

Közérzetjavítás.   (Magyar Nemzet: A következő sorozás szigorúbb lesz 2002. március 5. 19:06 MTI)
Feltehetően már szigorúbb elbírálásra számíthatnak azok, akik a márciusi-áprilisi sorozásokkor valótlan adatokkal, hamis orvosi papírokkal akarják elkerülni a sorkatonai szolgálatot – jelentette ki Svéd László orvos vezérőrnagy, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke.
Svéd László a napokban életbe lépett közös honvédelmi és egészségügyi miniszteri rendelet részleteiről szólva elmondta: az új rendszerben a háziorvosoknak kell hitelesíteniük a bevonulók egészségügyi törzslapját. - A katonai vezetők várakozása szerint ennek jelentős visszatartó ereje lesz, mert a háziorvosoknak azonnal gyanússá válik a krónikus betegségek hirtelen, sorozás előtti feltűnése.
    A vezérőrnagy közölte: nem akadályozza a jövőben a behívást a belgyógyászati alkalmatlanságok mintegy 40 százalékát adó pollenallergia, ugyanis az ilyen betegségben szenvedő fiatalok télen vonulnak majd be. A vezérőrnagy közlése szerint átalakulnak az alkalmassági fokozatok is: az "A" kategóriába a teljesen egészséges katonák kerülnek, a "B"-be pedig a katonai szolgálatra bizonyos korlátozással alkalmasak.
    A jelenlegi "D" kategória megszűnik, és az új tartalmú "C" kategóriába tartozókat csak minősített helyzetben hívják majd be, póttartalékosként, önkéntes tartalékosként, háborúban pedig szakszolgálatra alkalmas minősítéssel. A vezérőrnagy felhívta a figyelmet, hogy több sajtóhírben is tévesen értelmezték a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezést.
    Ismertetése szerint a sorozóorvosoknak és a háziorvosoknak már egy 1996-os népjóléti miniszteri rendelet értelmében intézkedniük kell a vezetői engedély visszavonásával kapcsolatban, ha olyan betegség jut a tudomásukra, amely egyébként is kizárja a jogosítványhoz jutást. Svéd László példaként említette az epilepsziát, vagy a cukorbetegséget.
    A vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy az őszi sorozáskor már érzékelték a várható szigorítás hatását: 10 év óta ez volt az első olyan alkalom, amikor nem emelkedett, hanem három százalékkal csökkent a sorkatonai szolgálatra alkalmatlanok aránya.

Sorozók buzgalma (Király Levente: Aki nem alkalmas katonának, nem vezethet - Márciustól szigorodik a sorozás – Jogi aggályok, Népszabadság  Online nol – 2002. március 5.) Veszélybe kerülhet a jogosítványa azoknak, akiket alkalmatlannak találtak a katonai szolgálatra. A Honvédelmi Minisztérium tavaly december óta több E kategóriás (vagyis teljesen alkalmatlan) férfit hívott be újabb vizsgálatra, akiktől mindössze azt kérdeztek: van-e jogosítványa. Ha igennel feleltek, azonnal alkalmasnak minősítették őket - mondta a NOL érdeklődésére Báti Márk, az Alba Kör ügyvivője. A tárca a hírek szerint az Egészségügyi Minisztériummal karöltve azt a gyakorlatot is bevezetné, miszerint elveszi az alkalmatlanok vezetési engedélyét. Tehát ez azt jelenti, hogy aki E-t kapott, és van jogosítványa, az helyből alkalmas, ha pedig alkalmatlannak nyilvánítják a sorozáson, ugrik a vezetői engedélye.
.........
Mint ismeretes, egy tavalyi jogszabály révén idén márciustól szigorodik a sorozás, cserébe, hogy a katonaidő kilencről hat hónapra csökkent. Ezentúl a sorozóbizottság csak olyan orvosi papírt fogad el, amelyet a háziorvos már láttamozott. A pollenallergiások sem ússzák meg: télen kell bevonulniuk. A kormány szándéka, hogy az alkalmatlanok országosan több mint 50 százalékos arányát – ami a fővárosban a 75 százalékot is eléri – erőteljesen csökkentse.

0308
Ki használhatja a „Nemzetet”?

NSZ • 2002. március 8. • Szerző: T. B.
A Magyar Nemzet című napilapot kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. pert indított a Régi Magyar Nemzetesek Társasága ellen, mondván, az egyesület jogosulatlanul használja nevében a „Magyar Nemzet” kifejezést. A névhasználat miatt indított per csütörtökön kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol az egyesület jogi képviselője a kereset elutasítását kérte. A bíróság a jövő héten hirdeti ki az elsőfokú ítéletet.
....A Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön kezdődött perben a kiadó jogi képviselője úgy vélte, hogy a szervezet jogellenesen használja a nevében a Magyar Nemzet kifejezést, mert ezzel azt a látszatot kelti, mintha tevékenysége a laphoz kötődne. Emellett sértőnek találta, hogy az egyesület a jelenlegi napilapra nézve sértő, dehonesztáló kifejezéseket használ.
..... - fogalmazott a társadalmi szervezet ügyvédje. Hozzátette: létezik egyébként olyan bejegyzett társaság, amelynek a nevében a szembenállás fogalmazódik meg, ilyen például a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája.....
********
Megjegyzés:
A HEL nem bejegyzett szervezet. /F.H./

0312

Internetto     2002. március 12. 14:11:51

Az SZDSZ jövő januártól megszüntetné a sorkatonai szolgálatot.
 Mécs ma tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, Magyarország NATO-tagsága lehetővé teszi, hogy egy jól képzett, kisebb létszámú, jól felszerelt, önkéntes hivatásos hadsereg védje az országot.
…..
Mécs Imre megjegyezte: az SZDSZ még 1993-ban határozatot hozott, amelyben célul tűzte ki az önkéntes hivatásos hadsereg megteremtését.

Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő elmondta: a jelenlegi sorozási rendszer igazságtalanul működik, mivel gyakorlatilag az nem kerüli ki a sorkatonai szolgálatot, aki nem akarja. „Azok, akik megfelelő anyagi helyzetben vannak, akiknek jó kapcsolatrendszere van, minden különösebb gond nélkül el tudják kerülni a kötelező sorozást” - tette hozzá. „A katonaság a fiatalok számára elpazarolt idő” - vélekedett.
****
Voks: Mi a véleményed a sorkötelezettségről?
2002. március 12.
55% Teljesen felesleges
41% Átmenetileg szükség van rá
4% Szép hagyomány, nem nyúlnék hozzá
*****
03-11
A HEL szerint nem kerülne sokba a megszüntetés

/MTI -   HEL 2002.03.11. közlemény/
03-12
A HEL a sorkötelezettség megszüntetésének költségeirõl Hirös indes 2002.03.12. kedd, 06:10

BACK(c) HEL - Hadkötelezettséget Ellenzõk Ligája .  Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.
Hadkötelezettséggel kapcsolatos anyagok az Erõszakellenes Oldalak más lapjain is vannak.