HEL Sajtószemle - 2002 január

01.04

Ismerős szólamok, ismerős viszonyok. ( Index- transindex -politika. Összeállította: Szin Péter . ÁRNYÉKHADSEREG Büntetik a civil fehérneműt[4.01.2001]
Valóban felkészült-e Románia katonasága aNATO-csatlakozásra? Az ország hadseregéről az Armageddon-jelentés című weboldal szakértői lesújtó tényeket ismertetnek.
*********
Idézet a keretes cikkből: A sereg besározása?
"Ezt az ún. jelentést azért írták, mert valakik a román hadsereg besározását tervelték ki. Olyasvalaki írta, aki abba a 3 százalékba tartozik, mely elutasítja a NATO-csatlakozást" -- nyilatkozta csütörtökön Mihail Popescu tábornok, vezérkari főnök az Evenimentul Zilei-nek. "….
******
A jelentés szerint a legfőbb probléma nem a felszerelés és a pénz hiánya, hanem a tisztek mentalitása. Sok katonai vezető még abban az 1945 előtti tévhitben él, hogy a hadsereg nevelési intézményt jelent: úgy gondolják, az újoncok a kaszárnyába érkezésük után látnak először életükben tévét vagy telefont, …

További alcímek:
Ritka a technikai kiképzés
A bakancs talpa egy hónapig bírja
Zsúfolásig a hálóteremben
Az újoncot szolgának nézik
A tiszt és a sereg
Csak futás és ugrálás
Előre a szuronnyal!

01.08

Magyar Hírlap 2002-01-07 21:31:33
http://www.magyarhirlap.hu/Archivumindex.php3?cikk=100000043620&next=0&archiv=1
Haiman Éva: Jogosítványa is veszélybe kerülhet a szolgálatra alkalmatlan ifjúnak
2002-01-08 (a nyomtatott MH cikke)
A sorozóbizottságok a jövőben csak a háziorvos által ellenjegyzett orvosi igazolást fogadhatnak el. Az egészségügyi, illetve a honvédelmi tárca így akarja elérni, hogy minden, erre egészségileg alkalmas fiatal letöltse katonai szolgálati idejét. Az utóbbi években a 18 éves fiúk fele valamilyen betegség miatt nem volt behívható. ….
A sorozási bizottságok ugyanis  ezentúl csak olyan orvosi dokumentumot, igazolást fogadhatnak el, amit a háziorvos is ellenjegyzett - mondta Füredi Gyula, az egészségügyi tárca főtanácsadója. …A háziorvosi ellenőrzés persze más összefüggésekre is fényt deríthet. Például, hogy az illetőnek nem lenne szabad autót vezetnie. Füredi Gyula szerint azonban ha valaki sorkatonának alkalmatlan, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a jogosítványát is bevonják. Kétségtelen, hogy az alkalmatlansági okok között jócskán vannak hasonlóságok, azt azonban a háziorvosnak kell eldöntenie, hogy az az elváltozás, ami a fegyveres szolgálatra alkalmatlanná tesz valakit, az autóvezetésben is akadályozza-e. Az egészségügyi vizsgálat szigorítása mellett a besorozhatók számának emelése érdekében új minősítéseket is bevezetnének. Mint Svéd László vezérőrnagy korábban elmondta: azok, akik valamilyen szemészeti, hallószervi, kisfokú szellemi, idegrendszeri vagy egyéb enyhe fokú, de funkcionális szempontból elhanyagolható elváltozást szenvedtek, az "alkalmas katonai szolgálatra fogyatkozással fizikai és/vagy pszichikai korlátozással" minősítést kapnák. Egészen új kategória lenne az "alkalmas katonai szolgálatra fizikai és/vagy pszichikai korlátozással mozgósítás esetén, illetve póttartalékos kiképzésre". Az ide besoroltakat békeidőben nem hívhatnák be katonai szolgálatra.

01.08

http://www.magyarhirlap.hu/Archivumindex.php3?cikk=100000043587&next=0&archiv=1
Fiúk és nagyfiúk (MH-álláspont)
2002-01-08 (a nyomtatott MH cikke)
Azt már láthattuk, micsoda előnyt jelent, ha egy kormányzati garnitúra jórészt olyan jogi végzettségű fiatalemberekből áll, akik kiismerik magukat a különféle szabályozások hézagaiban. Akik civil vagy ellenzéki korukban még saját hasznukra járkáltak ki-be a törvények hézagain. Nem véletlenül tartja ugyanis a mondás, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. …A "fiúk" tudása és tapasztalata néha azonban tényleg aranyat ér. Most például pofonegyszerű, mégis minden eddiginél hatékonyabb módszert találtak, hogyan szűrjék ki a sorkatonaság szimulánsait. Azokat a fiúkat, akik - tán éppen úgy, ahogyan néhányan a most hatalom közelében lévők közül is tették - a legváltozatosabb betegségekkel tudják igazolni, miért nem hadra foghatók. Illetve csak tudták.
Ezentúl ugyanis nem lesz elég bármelyik orvos igazolását fölmutatni a sorozásnál egy idegrendszeri, érzékszervi károsodásról, légzőrendszeri megbetegedésről, elme- vagy viselkedési zavarról. Az igazolást ugyanis az illető háziorvosának kell majd ellenjegyeznie. Ugyanannak a háziorvosnak, akinek például az illető olyan betegségeiről is kartont kell vezetnie, melyek a gépjárművezetésben, azaz a jogosítvány megszerzésében akadályozzák.
A két dolog természetesen nem esik mindig egybe. Speciális autót akár fél lábbal is lehet vezetni, ám egy végtag hiánya alapos ok a sorkötelezettség alóli fölmentésre. És van egy sor határeset, melyben az orvos ítélete és felelőssége dönt. Az azonban valószínű, hogy a háziorvos ellenőrző szerepe - és persze a háziorvos felelőssége - mérsékelheti a katonaságra alkalmatlanok számát. Tehát az ötlet hasznos lehet. Ugyanakkor tény, hogy a katonaság szimulánsai akkor tűnnének el végleg, ha a sorkötelezettséget fölváltaná a hivatásos sereg, ahogyan azt az SZDSZ régóta szorgalmazza.
És akkor már nem is kellene a szimulánsokkal bíbelődni. -
cél a Fidesz hosszú távú programjában is szerepel, ám mint mondják, erre még nincs elég pénz. Arról nem beszélve, hogy egy erős katonai lobbinak sem érdeke feltétlenül a profi hadsereg bevezetése. A magyar fiúk többsége tehát egyelőre választhat: szimulál vagy vezet. Továbbá jól eszébe vési, hogy a régi módszerekkel a nagyfiúkon már nem lehet kifogni

01.26

 174 KÉPÚJSÁG 2002.01.26. 21:36:58 HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
H Í R E K HMMagyarország sikeresen integrálódott a NATO-ba.
 TOBORZÁS           HM    
Szolgálati viszony létesítésének feltételei:
- önkéntes jelentkezés,
- 18-tól 47 éves korig,
- magyar állampolgárság,
- büntetlen elôélet,
- állandó magyarországi lakóhely, vagy tartózkodási hely,
- meghatározott iskolai végzettség,
- egészségi, pszichikai, fizikai alkalmasság,
- meghatározott szolgálati idô vállalása
- férfiak esetében letöltött sorkatonaiszolgálat
ezés feltételeirôl bôvebb felvilágosítást a 06-1-391-77-77-es számon kaphatnak.

A sorozásról szóló részt lásd a  http://www.c3.hu/%7Efarkashe/hel/informaciok.html   lapon.
***************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.