HEL Sajtószemle 2001.08.

0803
Bűnösök vagyunk (Simicskó István:  Milyen lesz a honvédelem? Heti Válasz 2001.08.03.)
       Hazánk biztonsága azonban csak akkor lehet valóban szilárd, ha az ütőképes, jól felszerelt és kiképzett hadsereg mögé az egész társadalom felsorakozik.

A Fidesz már a választási programjában megjelenítette célkitűzései között mind a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar integrálását, mind a sorkatonai szolgálat hat hónapra csökkentését.
...........
Az Országgyűlés döntése szerint a 2002. január elseje után bevonuló fiatalok már csak hat hónapot töltenek a hadseregben. Kiemelten fontosnak tartom, hogy minden lehetséges módon a fiatal családok részére támogassuk a gyermekek vállalását, így a kétgyermekes fiatal férfiak mentesüljenek a sorkatonai szolgálat alól. Ha valakinek a katonai szolgálata idején születik meg a második gyermeke, leszerelhet. A haderőreform végére megteremtjük a feltételeket, hogy a Magyar Honvédséget tisztán professzionális haderővé tudjuk átalakítani.
...
A legnagyobb ellenzéki párt sokáig hezitált a végszavazás előtt, és próbálta a honvédelmi törvénycsomag megszavazásának feltételéül szabni például a légierő fejlesztésének a programját, továbbá ellentmondásba keveredett a sorkatonai szolgálatról szóló népszavazási kezdeményezésével is. A hatályos országgyűlési határozat, mint előbb említettem, célul tűzi ki a hivatásos honvédség feltételeinek megteremtését, melynek egyik jelentős állomása a hat hónapos sorkatonai szolgálat bevezetése.
Meggyőződésem azonban, hogy hazánk védelmi képességének fenntartása és erősítése szükségessé teszi, hogy a fiatal férfilakosságot kiképezzük a fegyverforgatás alapvető ismereteire, és alkalmassá tegyük, hogy rövid idő alatt képes legyen honvédelmi kötelezettségeinek eleget tenni. Elsősorban erre a feladatra szándékozunk létrehozni egy új fegyveres erőt, történelmi hagyományaink alapján Nemzetőrség elnevezéssel.
....
Hitem szerint a Nemzetőrség lesz az a szervezet, amely integrálja a társadalmat a honvédelem ügye érdekében.

Biztonság felső fokon
A pusztán professzionális hadseregben gondolkodóknak pedig hadd ajánljam figyelmükbe Eisenhower tábornok gondolatát: "Amíg nem valósul meg az általános leszerelés, mindig bűnnek fog számítani, ha az embereket felmentjük az olyasfajta kiképzés alól, amely tisztességes esélyt ad számukra, hogy túléljék a háborút".
Hazánk talán évszázadok óta nem volt olyan biztonságban, mint most. Ezt alapvetően NATO-tagságunknak köszönhetjük. A világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként azonban megmaradt a felelősségünk, hogy biztonságunkat saját erőnkkel is alátámasszuk. A most elfogadott törvénycsomag a feltételeket ehhez megteremtette. Hazánk biztonsága azonban csak akkor lehet valóban szilárd, ha az ütőképes, jól felszerelt és kiképzett hadsereg mögé az egész társadalom felsorakozik, ha a katonák érzik, hogy bíznak bennük, és élvezik a polgárok megbecsülését.
A szerző országgyűlési képviselő, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter politikai államtitkára
   Minden jog fenntartva! © Heti         Válasz - 2001.

0806
Nem játék (Locsmándi Andrea: Fegyverbalesetek a tatai
 laktanyában, Magyar Hírlap)
 Néhány óra leforgása alatt egy halállal végződő és egy
 szerencsésebb kimenetelű fegyverbaleset történt a tatai
 laktanyában. A pénteken késő este történt baleset áldozata egy 23 éves kazincbarcikai tiszthelyettes, a szombatra virradó éjszaka egy 20 éves győri sorkatona szenvedett súlyos sérülést.
....Véletlenül sült el péntek éjjel néhány óra különbséggel az a két fegyver, amelyek közül az egyik kioltotta egy tiszthelyettes életét, a másik pedig súlyosan megsebesített egy 20 éves győri sorkatonát.
....  A másik baleset annál is inkább sajnálatos - tette hozzá Békési István -, mert az előző tragikus eset után nyomatékosan felhívták a sorkatonák figyelmét a fegyverviselés szabályaira. Ám néhány órával később, szombat hajnali kettő és fél három között egy őrségben lévő sorkatona fegyvere is eldördült. Az eddigi vizsgálatok alapján annyit lehet tudni, hogy a 20 éves fiatalember éppen "játszott a  gépkarabéllyal", amikor a fegyver elsült. ... A győri sorkatona
 májusban vonult be, s júliusban került a tatai laktanyába. Kiképzésen már  részt vett, s ez volt a hatodik őrszolgálata. Békési István ezredestől megtudtuk, hogy a fiatalember ellen felépülése után fegyelmi eljárást indítanak, mivel gondatlanságával nemcsak a saját, hanem társai életét is veszélyeztette. 
0808
Internetes mende-monda ( Korrupciógyanú a HM vezetésénél, Origo)
A titkosszolgálat olyan információk birtokába jutott, amely szerint a vadászgéptender ügyében ..... valaki kenőpénzt fogadott el.
A hírt a Stop! című magyar internetes portál közölte. Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár az [origo] kérdésére elmondta: "Jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait."
   Az [origo] titkosszolgálati forrásból származó információi szerint azonban a hír megalapozott, a hivatal valóban hozzájutott olyan információkhoz, amelyek szerint a MiG-29-esek felújítására pályázó
német-orosz konzorcium megvesztegetett valakit a HM felső vezetésében.
Tavaly nyáron komoly visszhangot váltott ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külföldi útja idején Szabó János honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az említett társasággal a MiG 29-esek
felújítására, miközben a kormány ezzel teljesen ellentétes állásponton van az ügyben, jelenleg is nyugati vadászgépek beszerzéséről tárgyal többek között az Egyesült Államokkal és Svédországgal.
Az ügy várhatóan politikai síkra terelődik. Orbán Viktor miniszterelnök a Hét című televíziós műsornak adott legutóbbi interjújában utalást is tett a MiG-felújítás várható fejleményeire: "Általában az ellenzék viszonya a MIG-ek beszerzéséhez, fölújításához meglehetősen zavaros történet, elég sok mindent olvastam és hallottam e felől, szerintem az előttünk álló időszakban még fogunk is hallani majd    erről." - mondta a kormányfő.
....

0809
Biztató perspektíva. (Romákra vár a hadsereg , Világgazdaság
...január 1-jével 70 százalékkal nő a legénységi illetmény és ezt követően egy kezdő, legénységi állományú katona bruttó 79 ezer forint alapbért kap majd. A seregnél kiadták az új jelszót: "a romáké a jövő",... A roma munkanélküliek fele elvben vállalná a szolgálatot - derül ki egy felmérésből. Ez idő szerint egyébként 3200 legénységi állományú szerződéses katona szolgál, ami alig több mint fele a parlament által engedélyezett létszámnak. ...

0815
A németek bezzeg a vgésőkig kitartanak.  (ww.honvedelem.hu, 2001.08.15.Vita a hadkötelezettségről Németországban)
..A hadkötelezettség fenntartását sürgeti Rudolf Scharping német védelmi miniszter. Scharping augusztus elejéig rövid idő alatt harminc katonai alakulatot látogatott meg, tanácskozott a
katonai vezetőkkel a Bundeswehr tervezett reformjáról, a kötelező katonai szolgálat időtartamáról....A hadkötelezettség megszüntetését a kormányzó német Szociáldemokrata Párt, az SPD számos vezetője sürgette, s ezt javasolta az ellenzéki Szabad Demokrata Párt is. Scharping azonban úgy vélekedett, hogy megvan a szükséges  parlamenti többség a javaslat elutasításához. A
hadsereg vezetői támogatásukról biztosították a minisztert

0816
Megszüntetné. ( Az MSZP megszűntetné a sorkatonai szolgálatot    2001.08.16  www.infostart.hu )
    2006-ig megszüntetné a sorkatonai szolgálatot az
                         MSZP, amennyiben a párt
                 kormányzati lehetőséget kap. A
                 szocialisták honvédelmi
                 munkacsoportjának vezetője az
                 Inforádiónak elmondta: a következő
                 kormányzati ciklus végéig létrehoznák
                 a hivatásos hadsereget. Hollósi
                 Nándor szerint a szerződéses
                 katonákból álló önkéntes hadsereg évi
                 mintegy 30 milliárd forintjába kerülne
                 az államnak.

0817
A szocialisták igérete (Népszabadság, 2001.08.17. K.J.T: Honvédelmi rendszerváltást ígérnek a szocialisták)
Az MSZP programjában honvédelmi rendszerváltozást ígér a választóknak, és kormányra kerülve a következő ciklusban 2006 végéig megszünteti a kötelező sorkatonai szolgálatot � hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Keleti György, a szocialista párt honvédelmi és biztonságpolitikai kabinetjének vezetője elmondta: az MSZP következetes híve a sorkatonai szolgálat megszüntetésének, már 1994-ben azt hirdették, hogy tíz évre van szükség a hivatásos haderő létrehozásához.
 Hollósi Nándor nyugalmazott vezérkarifőnök-helyettes, az MSZP honvédelmi munkacsoportjának vezetője a tájékoztatón azt hangoztatta: a létrehozandó hivatásos profi hadseregben a tiszthelyettesi karnak meghatározó szerepet kell kapnia. A szocialisták megállítanák a honvédség lecsúszását és a honvédelem helyzetének romlását. Hollósi arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a 37 500 fős Magyar Honvédség harmada sorkatona. Az ő szolgálati idejük jövő januártól kilencről hat hónapra csökken. Szerinte ez a hadsereg nehezen tud megfelelni az elvárásoknak, így például annak, hogy reális visszatartó erőt képezzen, támadás esetén megvédje hazánkat, illetve megfeleljen a nemzetközi kötelezettségeknek. A nyugalmazott vezérkarifőnök-helyettes leszögezte: a kényszerbevonultatás megosztja a társadalmat és korrupciót szül. Ezért a szocialisták szerint békeidőben fegyveres katonai szolgálatot csak önkéntes alapon célszerű vállalni, illetve elhivatottságból vagy szerződés alapján. Hollósi utalt Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatára is, hogy azokra, �akik nem tettek katonai esküt, az ember egy kicsit másképpen tekint, mint azokra, akik ezt a súlyos kötelezettséget vállalták�. Kijelentette: el kell érni, hogy leszereljük azoknak a nézetét, akik ma azt mondják, hogy fontosabb, jobb és tekintélyesebb ember egy katonaviselt férfi, mint bárki más az országban.
*****
Kommentár: A HEL nyilatkozatban reflektált.
*****
0818
Aki időt nyer...(Népszabadság, 2001. 08.18. Sűrűbben lesz bevonulás - Sokan kértek halasztást a hadkiegészítőktől)
..Az eddigi évi négy alkalom helyett hatszor öltözteti angyalbőrbe a fiatalokat a hadsereg. A három bázison (Tapolca, Szombathely, Szabadszállás) tartott alapkiképzés két hónapra rövidül a jelenlegi három helyett. A fennmaradó négy hónapot töltik majd alakulatoknál a katonák. ...
A kedden és szerdán bevonult 4437 újonc zöme a hosszú hétvégét már otthon töltheti ... A parancs ellenére 260-an, az átlagosnál némileg többen nem jelentek meg a kiképzőközpontokban. Ők 48 órán belül jelentkezhetnek mindenféle szankció nélkül. A bevonulás napjáig 409-en, a központokban pedig 220-an kértek polgári szolgálatot. Öten tagadták meg a sorkatonai szolgálat teljesítését.
...A haderőreformról szóló, ebben a ciklusban született határozat szerint 2010-ig fennmarad az általános hadkötelezettségen alapuló rendszer, a professzionális jelleg erősítése mellett.
 *************
0818
Kezdődik a perpatvar (Népszabadság, 2001. 08.18. Pro és Kontra, K. J. T. - I. B.:Mikortól legyen profi hadsereg?)

Juhász Ferenc, MSZP: � A jobboldali kormány tettei a honvédelmi politikában azt vetítik előre, hogy hosszú távon a kényszersorozást, a kötelező sorkatonai szolgálatot kívánja fenntartani. Elég csak Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére utalnom, amely szerint valamennyi fiatalnak be kell vonulnia, illetve, hogy sürgette az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok enyhítését minél több fiatal besorozhatósága érdekében. Az sem véletlen, hogy a Fidesz és a kormány mindent elkövetett a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését célzó népszavazási kezdeményezésünk meghiúsítása érdekében, ...A Fidesz ugyanis nem viseli el a társadalmi kontrollt, nem tűri a civil ellenőrzést, és mindenben kerüli a nyilvánosságot. Politikájának �köszönhetően� a honvédség az elmúlt három évben fényévnyire került a nyitott, demokratikus hadsereg ideájától. Ezért az MSZP választási győzelmét követően azonnal megkezdi az önkéntes, hivatásos haderő létrehozását, és 2006 végére megvalósítja Magyarországon az európai és NATO-követelményeknek megfelelő professzionális hadsereget. Jelentősen javítja a szolgálatot vállalók jövedelmi viszonyait és munkakörülményeit.

Mátrai Márta, FIDESZ: -...Igaztalan az a vád, hogy a Fidesz hosszú távon fenn kívánná tartani a kötelező sorkatonaságot. A haderőreformról szóló határozat 2010-ig rendelkezik a professzionális hadsereg felállításáról, de véleményem szerint ez már a következő kormányzati ciklusban, 2002�2006 között is megvalósulhat. Ennek első lépése, hogy 2002-től a jelenlegi kilencről hat hónapra csökken a sorkatonai szolgálat időtartama. A Fidesz álláspontja szerint a professzionális hadsereg létrehozásával párhuzamosan fel kellene állítani a nemzetőrséget, amelynek keretében a fiatalembereket felkészítenék az ország védelmére. Ez azonban csak maximum három hónapos kiképzést jelentene, és ezt követően a fiatalok dönthetnének arról, hogy belépnek-e a nemzetőrség kötelékébe. ...

0822

Békében is halnak (Free Europe, Civil Societies,
http://www.rferl.org/ucs/     22 August 2001, Volume  2, Number  33
AZERBAIJAN: OPPOSITION ALARMED BY RISE IN PEACETIME DEATHS OF CONSCRIPTS)
Az ellenzéki "Yeni Musavat" újság aug. 13- számában megjelent cikk a sorkatonai tragédiák gyors növekedése miatt aggódik. Ugyanakkor a kormány rendszeresen félresöpri a hadseregre vonatkozó kritikát. Ugyancsak August 13-án a TURAN  beszámolt egy friss halálesetről, és meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy az ezen a tavaszon besorozott újoncok közül 10 meghalt. ("RFE/RL Newsline," 14 August)
 
0828
HETEK - Országos Közéleti Hetilap | HU ISSN 1587-0340 | 2001. SZEPTEMBER 28.
http://www.hetek.hu/index.php?cikk=33921

Hajdú Sándor

Atomerőmű mint lehetséges fegyver
A politika elfelejtette a hadsereget
Interjú Hollósi Nándor altábornaggyal

Hollósi Nándort, a rendszerváltás óta három minisztert és négy vezérkari főnököt kiszolgáló altábornagyot kurtán-furcsán bocsátották el a haderőtől az egykori közigazgatási államtitkár kezdeményezésére. A tábornokot – szociáldemokrata meggyőződése ellenére – Für Lajos korábbi védelmi miniszter bizalmát élvező tisztként emlegették a honvédségen belül. 1991-től a Magyar Honvédség mindenkori parancsnokának, vezérkari főnökének helyetteseként dolgozott egészen 1999 augusztusáig, amikor is Végh Ferenc parancsnok, vezérkari főnök távozásával egyidőben nyugdíjazták. Túlságosan kötődött az elbocsátott vezérkari főnökhöz – rótták fel legfőbb bűnéül. A tábornokkal, aki eredeti szakmáját tekintve repülőmérnök, a hadseregről, a rendszerváltás pillanatairól és természetesen a New Yorkot ért terrortámadásról is beszélgettünk.

BACK