HEL sajtószemle 2001/6.

0606
Sem, sem.(Torgyán József levele Szabó Jánosnak   (MTI) -
 "Ön sem a belpolitikában, sem a nemzetközi porondon nem
 vállalható tovább honvédelmi miniszterként" - fogalmaz a
kisgazda pártelnök a Szabó Jánoshoz intézett levélben.
...... A pártelnök megfogalmazása szerint Szabó János nem csak a
 delegáló pártra hozott nemzetközi szégyent, hanem - a biztonságpolitikai kockázat mellett - a polgári               kormánykoalíció 2002-es választási győzelmét is veszélyezteti....

0607
A NATO, a miniszter, és a szőlő savanyúsága. (Magyar Hírlap,  2001-06-07. Szép Zsuzsa: Torgyán szerint alvilági körök akarják likvidálni.)
....Tegnap kiderült az is: haladéktalan lemondásra szólítja fel a Független Kisgazdapárt országos elnöksége nevében Torgyán József a honvédelmi minisztert. - Ön sem a belpolitikában, sem a nemzetközi porondon nem vállalható tovább honvédelmi miniszterként - fogalmaz a kisgazda pártelnök. Torgyán véleményét, mint hangsúlyozta, a múlt heti NATO- és EU-csúcstalálkozó után napvilágra került információk is igazolták, hiszen George Robertson, a NATO főtitkára a magyar kötelezettségvállalások állapotát nem minősítette kielégítőnek. Torgyán szerint Robertson bizalmas körben alkalmatlansága miatt kérte a honvédelmi miniszter menesztését a  tárca éléről. Szabó minisztert Brüsszelben értük el. A honvédelmi tárca vezetője kijelentette, van olyan kapcsolatban Robertsonnal, hogy ha annak kifogása lenne a magyar honvédelmi vezetést illetően, akkor azt közölné vele. Hozzáfűzte, Torgyánnak savanyú a szőlő, hiszen ő már nem miniszter. De lesz ez még savanyúbb is, ha az      FVM-hez tartozó cégekkel kapcsolatos büntetőfeljelentést követő vizsgálatok befejeződnek, tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője...

0615
Roham az allergia ellen. (Magyar Hirlap 2001.06.15. Locsmándi Andrea: "Jövőre a sorkötelesek többségét bevonultatják)
Várhatóan augusztusban minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a hadkiegészítő parancsokságokra, hiszen már májusban is a megszokottnál többen igyekeztek bevonulásukat elhalasztani. ..A honvédség legénységi állománya 19 500 fő, ezen belül mintegy 7 ezerre tehető a szerződéses hely. A behívható fiatalok száma évente eléri a 22 ezret. …A sorkatonák illetménye havonta 4600 forint. …Ma 100 ezer olyan sorköteles van, akiket tanulmányaik miatt nem hívhatnak be. …A jövőben szabálysértésnek minősül, ha egy fiatal nem jelentkezik önként azért, mert őt még nem sorozták be, pedig időközben betöltötte a sorköteleskor felső határát. Ilyen esetben a bírság összege elérheti akár a százezer forintot is. A haderőreform fő célja egy minden eddiginél karcsúbb, hivatásosokból álló, professzionális hadsereg feltételeinek megteremtése….
Mindemellett megkezdődött az önkéntes tartalékos kategória meghonosítása. Ennek lényege, hogy a honvédség háborús működéséhez szükséges tartalékosok pénzért vállalnak szolgálatot. …
A hat hónapos sorkatonai szolgálat bevezetésével egyidejűleg a honvédség januártól szigorítja az egészségügyi vizsgálat rendszerét. …Eddig annyi bizonyos, hogy az allergiás panaszok ezentúl kikerülnek az alkalmatlanságot bizonyító betegségek köréből. A háziorvosoknak pedig a sorkötelesek egészségügyi élettörténetének ismeretében kell a jövőben az egészségügyi lapokat ellenjegyezniük. Az orvos ezredes elmondta, hogy most vizsgálják fölül a felmentésre "jogosító" egyes betegségcsoportokat. Azt is megnézik, hogy póttartalékos kiképzésre alkalmasak-e a sorkötelesek. Jelenleg a fiatalok majdnem fele nem hívható be katonának, az ősszel elkészülő rendelet után várhatóan 51 százalékról 70-80 százalékra fog emelkedni a szolgálatra alkalmas fiatalok száma …

0618
Sorkatonák is....  (Mosonmagyaróvári sortűz-per: kedden elsőfokú
            ítélet, 2001. június 18. (MTI))....  Az ügyészség szerint Dudás István nyugállományú határőr ezredes, elsőrendű vádlott, a mosonmagyaróvári laktanya egykori parancsnokának karjelzéssel leadott tűzparancsa nyomán lőttek bele a katonák a laktanya előtt   összegyűlt tömegbe.
                 A katonai ügyész napokkal ezelőtti perbeszédében             ejtette a másodrendű vádlott ellen emelt vádat, két másik  volt sorkatonára azonban társtettesi, illetve pszichikai bűnsegédi magatartása miatt letöltendő fegyházbüntetést kért, csakúgy mint a 77 éves Dudás Istvánra.....

0619
A polgári szolgálat és a kérdőjelek maradnak.   (Népszava, 2001. 06.19.  Nyusztay Máté: Nemzetőrség felállítása a cél)
 Nem a hat hónapos sorkatonai szolgálat a végső  cél: hosszú távon az önkéntes alapon  szerveződő nemzetőrség felválthatja a  sorkatonai szolgálatot. Többek között erről  beszélt tegnapi tájékoztatóján Simicskó István, a  Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt  külpolitikai és nemzetbiztonsági kabinetjének  vezetője. Elmondta, a parlament őszi ülésszakán  tárgyalja a nemzetőrség felállításáról szóló  indítványát, amelyet a honvédelmi bizottság  egyhangúlag támogatott. A javaslat szerint az  önkéntesen szerveződő nemzetőrség  területvédelmi és katasztrófavédelmi  tevékenységet is ellátna, feladata lenne továbbá  a tartalékos-utóképzés. Simicskó számításai  szerint a megyénként szerveződő nemzetőrség  elérhetné a 20 ezer főt, és ezzel fölválthatná a  sorkatonai szolgálatot.
 Simicskó beszélt arról is: mindenképpen  szigorítani kell az egészségügyi alkalmassági  vizsgálatokat, hiszen a fővárosban jelenleg a  sorkötelezettek 80 százaléka alkalmatlannak  bizonyul, míg a francia légió tagjainak több mint  10 százaléka magyar.
 A frakcióvezető-helyettes kérdésünkre elmondta,  a nemzetközi normának megfelelően a jövőben  is fenntartják a polgári szolgálat intézményét.

*************
Kommentár /F.H./  Ha a polgári szolgálat fennmarad, mit jelent az önkéntesség?
***********
0121

Közeleg a sorozott sereg vége?   (The Budapest Sun, June 21, 2001 - Volume IX, Issue 25   Is the end in sight for conscript army? By Klára Trencsényi)
A riport a parlement által elfogadott új törvény kapcsán részletezi a változásokat.
Szó esik a pártok álláspontjáról, az MSZP népszavazási kezdeményezéséről. Béres Béla,  a kisgazdapárt alelnöke szerint a katonai szolgálat a nemzeti identitást és összetartást szolgálja. A kisgazdapárt szerint a sorozott hadsereg jobb.
Csapody,Tamás az új törvény kétarcúságáról beszél: egyrészt a profi hadsereg jövőbeli megteremtését mozdítja elő, másrészt a tervezett szigorítások a hadkötelezettség fenntartását szolgálják.
A HEL ügyvezetője, Farkas Henrik a sorozás ellentétes a demográfiai helyzettel - a sorköteleseknek csak a töredékét tudják kiképezni. Érdekességként megemlíti, hogy az előkelő kerületekben több az egészségileg alkalmatlan.
A HEL megkérdezte a parlamenti képviselőket: vajon ők voltak-e  katonák?
Bokor ezredesre hivatkozva cáfolja azt a tévhitet, hogy a profi hadsereg sokkal többe kerülne.

0621
Nem bizony! (Politikafórum /szemlézi www.hirek.hu :  Sem a honvédelmi  miniszter, sem a  honvédelmi bizottság  elnöke nem volt katona?)

Orbán Viktor egy  közelmúltbeli  kijelentésére reagálva a  Hadkötelezettséget  Ellenzők Ligája listát  készített a nem  katonaviselt nevezetes  emberekről.  Felsorolásukban -  meglepő módon - maga  Szabó János  honvédelmi miniszter,  sőt az Országgyűlés  Honvédelmi  Bizottságának elnöke is  szerepel, de rajta van  Rogán Antal, a Fidesz  frakcióvezető-helyettese  is.

A HEL honlapján  található lista az "Akikre  az ember másképp  tekint" címet kapta,  utalva a  miniszterelnöknek a  Magyar Honvédség  márciusi vezetői  értekezletén tett  kijelentésére, amelyben  Orbán Viktor úgy  fogalmazott: "Azokra  kicsit másképp tekint az  ember, akik nem tettek  katonai esküt".
..................
 

BACK