HEL sajtószemle 2000.10.

Bokor ezredes elemez. (Bokor Imre: A honvédség kórképe, Kapu)
Idézet a Történelmi előzmények c. részből:
"A legfelsőbb katonai vezetők járműveinek (személygépkocsik, vadászkocsik, törzsbuszok, toalatt-buszok, helikopterek, repülőgépek, hajók), irodáinak, technikai eszközeinek (számítógép-komplexumok, mobiltelefonok, speciális zárt és titkosított telefonhálózatok), lakásainak, hétvégi házainak, kiemelt (magasparancsnoki) nyaralóinak, külföldi üdültetési lehetőségének és ajándékozási keretének fejlesztése minden képzeletet felülmúlt."
A rendszerváltás után c. fejezet a honvédelmet jelenleg irányító politikusok katonai szakértelméről markáns véleményt fogalmaz meg ironikusan...
Idézetek A kötelező katonai szolgálat és a hivatásos hadsereg c. fejezetből: "... még hevenyészett számításokkal sem támasztották alá állításukat a hivatásos hadsereg ellen hadakozók. Frázisok hangoztatásával és hatalmi szóval átmenetileg konzerválható a jelenlegi helyzet, de mindez hamisan cseng azok szájából, akik a hadsereg életével, szerkezetével és működési mechanizmusával jószerével még meg sem ismerkedtek. "

Kitart (Magyar HÍrlap,  2000.10.13. Orbán Viktor kitart Szabó János mellett)   "Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette azt a korábbi kijelentését, hogy a haderőreformot azzal a minisztériumi vezetéssel kívánja befejezni, amellyel elkezdte - tadatta csütörtökön a honvédelmi tárca közleménye. Vagyis továbbra is együtt kíván működni Szabó János miniszterrel és Homoki János politikai államtitkárral. ...   Tegnap a pártok képvseilő egyetértésre jutottak abban, hogy a Magyar Honvédség parancsnoki funkciója megszűnik, és jogkörei átkerülnek a vezérkari főnökhöz. Jelenleg mindkét tisztséget Fodor Lajos tölti be. Deklarálták azt is, hogy egyenrangú a vezérkari főnök és a közigazgatási államtitkár, a jogkörök pontosítása azonban még hátravan.    MH"

A szóvivő repült és szólt. (Vizsgálat a Kis Újság  ügyében? Magyar Hírlap 2000-10-03 14:51)
A honvédelmi bizottság  szocialista alelnöke azt akarja,  hogy a testület vizsgálja meg,  miképp használja fel a  Honvédelmi Minisztérium  NATO-kommunikációs keretét. Szokolay Zoltán, a tárca volt  szóvivője a napokban azt állította:  azért kellett három héttel  kinevezése után távoznia posztjáról,  mert helytelenítette, hogy a  minisztérium havonta 800 ezer  forintot utal át a Kis Újságnak.  Szokolay szerint a pénz a  kommunikációs keretből csordogál  a Torgyán József főszerkesztésével  működö kisgazdalaphoz.   A Honvédelmi Minisztérium tagadta  a vádat. Az illetékesek leszögezték,  hogy kizárólag a kiadói és  reklámtevékenységgel foglalkozó  Arculat Kft.-vel áll a HM  szerződéses viszonyban a  honvédséggel foglalkozó  sajtóanyagok megjelentetése  érdekében. Torgyán József a  telavízió kamerái előtt elzárkózott  attól, hogy kommentálja a hírt.   Juhász Ferenc, az Országgyűlés  honvédelmi bizottságának  szocialista alelnöke szívesen  vizsgálódna az ügyben. Horváth  Béla FKGP-s honatya, a Kis Újság  felelős kiadója viszont "gyerekes  csínytevésnek" minősítette Juhász  javaslatát. Ő úgy látja, hogy "a  léggömberegetés és műbalhé" ..... MHO"