Nem véd, hanem öl

1998. február 12. Megjelent a Népszabadságban "Nemcsak véd, hanem öl is" címmel.
Kulcsszavak: Fenyő-gyilkosság, fegyvertartás

 Nyolc évvel ezelűtt jártam a VICO-székházban. A rózsadombi, modern épületnek már a külcsíne is figyelemre méltó volt, a bent elém táruló pompás elegancia, egzotikus növények, csobogó víz, csillogás pedig egyenesen lenyűgözött. Ám a legnagyobb hatást rám akkor a portán álldogáló, hatalmas termetű fiatal, büszke erűk tették. Gyámoltalan gyermeknek éreztem magam e hivatásukhoz képest barátságos, magabiztos férfiak közelében, akiknek jelenléte feltétlen biztonságot, rendet, egyúttal valami fortélyos félelmet is sugárzott. Zöld pettyes barnás (vagy tán barna pettyes zöldes) ruhájuk akár rejtűöltözéknek is alkalmas lett volna egy alligátorfarmon. Oldalukon hatalmas pisztolytáska lógott, ami akkortájt még szokatlan volt egy igencsak civil intézményben, hiszen én a Nűk Lapja szerkesztűségébe mentem.
 A daliás űrzű-védűk fegyverei nem voltak képesek megvédeni Fenyű Jánost, a Vico-birodalom tulajdonosát. Igaz, a merénylet házon kívül történt, közúton, szeretett fűvárosunk egyik forgalmas helyén. Viszont a tudósításokból az is kiderült, hogy Fenyű János - mint mindig -, most is magánál tartotta a pisztolyát, mégse tudta használni; nyilván nem a kezében volt.
 Kommentálnak az illetékesek, a szakértűk. Mondják, hogy Európában, ahová igyekszünk, ez így szokás. Szokjunk hozzá mi is, vigyázzunk magunkra, hiszen nem lehet mindenhová rendűrt állítani. Különben is elmúltak már azok az idűk, amikor az állam paternalista módon igyekezett gondoskodni közbiztonságról, oktatásról, betegellátásról stb. Ma az állampolgárok aktív részvételére van szükség, polgárűrökkel, netán mindig lövésre kész, csűretöltött pisztolyokkal.
 Biztos, hogy az ilyen Európa a szívünk vágya? Nagy-Britannia is Európában van. Ott éppen most gyűjtik be a polgároktól az évtizedek alatt felhalmozott feyvereket, engedélyt nem adnak, az illegális fegyvertartást igen súlyos börtönbüntetéssel fenyegetik.
 Nem vagyok naív, tudom, hogy az ilyen intézkedések sem küszöbölnék ki teljesen a veszélyt, a gyilkolást, a bűnt. Ám a civil életben jelenlevű fegyverek számát egyik napról a másikra radikálisan le lehetne csökkenteni, s a kevesebb fegyver egész biztosan kevesebb kozkázatot, kevesebb gyilkolást jelentene. A britek is így gondolják.
 Tisztelt Magyar Köztársaság! Mint adófizetű állampolgár, elvárom, tegyen többet életem és polgártársaim (gazdagok és szegények, erűsek és gyengék) életének védelmében!
 Legyünk okosabbak a briteknél, ne várjuk meg, míg a cselekvést iskolai mészárlás kényszeríti ki!
Farkas Henrik
1998. február 12.
 

Back:  Kéziratok, újságcikkek /F.H./