A JOBBIK keresztje alatt


A Jobbik Magyarországért Mozgalom az idei karácsonyi szezonban is keresztfákkal ültette tele országunkat. Hogy a vásárlási láz közben álljunk meg pár percre, és elmélkedjünk el a karácsony üzenetéről.

Megálltam a Körtéren a Jobbik keresztje alatt és elelmélkedtem a Jobbik karácsonyi üzenetéről.. „Megszületett a megfeszített” – írták az idén rusztikus keresztjeik talapzatára Jobbikék. Ez a tőmondat nyilván a tavalyi kritikák figyelembe vételével került a keresztekre. Tavaly ugyanis a történelmi egyházak irányából szóltak: nem a kereszt a legkarácsonyibb keresztény szimbólum. Ezért kerülhetett a keresztek tövébe a fenti kijelentés, ami frappánsan összekapcsolja karácsonyt Nagypéntekkel, a születést a halállal, az örömöt a kínnal.

Ne essünk tévedésbe: a Jobbik nem áll meg félúton. Nem arról van szó, hogy holisztikusan, szerves egységben tekinti a keresztyén üdvtörténetet. Ha így tenne, akkor Nagypénteken betlehemi jászolt állítana ”Megfeszítették a megszületettet!” - felkiáltással. Fogadok, hogy nem teszi ezt: ők az örömbe ürömöt vegyítenek és véletlenül sem fordítva! Ne örüljetek már magyar keresztyének oly nagyon, oly felhőtlenül a karácsony jövetelének: gondoljatok a kereszthalálra! – ez a Jobbik karácsonyi üzenete.

A Jobbik ötlete jellegzetesen magyar találmány, a sokat emlegetett magyaros depresszió terméke. Nem is egyedi, már volt előzménye. A Valentin napot a kevésbé busongó népek a szerelem, az életöröm ünnepének tartják. Honi földön ennek az örömteli napnak is megszületett már a depressziós magyar változata: a Bálint-nap, amely napon a néha szerelmes, de leginkább marconás Balassi Bálintnak az utóbbi sajátságára emlékeznek a Jobbik szellemiségéhez közeli irodalmárok a Bálint-karddal. (Csapody Tamás:  KARD ÉS SZERELEM, Népszabadság, 1999. március 22.)

Valóban ilyen depressziós lenne a magyar nép, hogy mindenben meg tudja látni a keserűt, a felemelőben a lehangolót, a szépben a csúnyát, a vidámságban a szenvedést? Szó sincs róla! A mi népünkben is vannak derűlátók és borúlátók. Vannak depressziósok és vannak mogorvák, akik szöggel-kötéllel kínálgatják a depressziósokat, amikor éppen akasztófahumoros hangulatban vannak.  

Van továbbá a zsibongó tömeg, népünk szemmel látható többsége, akiket e Jobbik-féle keresztek egyáltalán nem késztetnek megállásra, a köznapok józanságával rohannak a multinacionális bevásárlóközpontokba ajándékot venni.

Farkas Henrik
Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)
Erőszakellenes Oldalak         Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -  

Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.