3. Hadkötelezettség

A hadkötelezettség két vonatkozásban is kötődik az erőszakhoz: egyrészt erőszakot gyakorolnak a bevonulni nem akarókkal szemben, másrészt a hadkötelezettség révén a fegyveres harc, a fegyverek ismerete mindenki számára kötelezőnek minősül. Az általános hadkötelezettséget a tömeghadsereg igénye hozta létre, ma pedig éppen a tömeghadseregek korszerűtlensége miatt katonai-szakmai szempontból is elavult, pazarló, káros. Ugyanakkor a hadkötelezettség súlyosan - más területeken elképzelhetetlen mértékben - sérti az emberi jogokat, így az sokak szerint szinte a rabszolgaság modern maradványának tekinthető. A fejlett országokban az utóbbi években felgyorsult az önkéntes hadseregre való áttérés folyamata.

Az államok mindig is szigorúan büntették azokat, akik megtagadták a katonai szolgálatot. Ma ugyan a fejlett világ elismeri a katonai szolgálat lelkiismereti okból való megtagadásának jogát (CO: conscientious objectors), ám az ún. teljes megtagadókat, azaz azokat, akik a polgári szolgálatot is megtagadják, ma is üldözik minden országban, ahol sorkatonaság van.

Hazánkban is voltak, akik megtagadták a részvételt a háborúkban, például a szégyenletes második világháborúban. Sokakat kivégeztek, erkölcsi rehabilitálásuk folyamata lassan, de elindult.. 2002-ben Körmenden a következő szövegű emléktáblát avatták:

"HITTESTVÉREINK EMLÉKÉRE,
AKIKET 1945. MÁRCIUSÁBAN KIVÉGEZTEK,
MERT LELKIISMERETI OKBÓL
MEGTAGADTÁK A KATONAI SZOLGÁLATOT.

HŐNISCH ANTAL 1911-1945
SZABÓ BERTALAN 1921-1945
ZSONDOR JÁNOS 1923-1945

2002.             JEHOVA TANÚI"

*********
A katonai szolgálat megtagadásának, a hadkötelezettség elutasításának nemcsak vallási, hanem számos más oka lehet.

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája kizárólag ezzel a kérdéssel foglalkozik.

Vissza a nyitólapra
Vélemények