TÁJÉKOZTATÓ az EKO–PARK –ról

A Dél- Magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány 1996. április 1-e óta saját üzemeltetésében működteti a Fürj u. 92/B. sz. alatti ingatlant. Figyelembe véve az elmúlt időszakban bekövetkezett gazdasági változásokat, szándékaink az alábbiak szerint fogalmazódtak meg.

Névválasztásunk:

EKO–PARK

Három alapvető üzenetet sugall úgy, hogy a külföldiek és a magyar anyanyelvűek számára is egyaránt közérthető legyen

 • economical: takarékos, beosztó, gazdaságos működtetés
 • ecological: ökológiai (az élővilág és a környezet kapcsolata)
 • park:park, díszkert, vadaskert
 • Céljaink:

  Szeged értékeinek továbbfejlődését elősegítő, többcélú befogadó intézményként működni, amelyben az innovatív üzleti központ, a kertvárosi negyedhez szorosan kötődő szabadidőpark és az ifjúsági hasznosítás egymás funkcionális zavarása nélkül harmonikusan kiegészíti egymást.

  Működésünk:

  A vállalkozásfejlesztő központ adta belső menedzsment olyan támasz, amely a közös marketing, titkársági és egyéb szolgáltatás csomagjaival biztosítja a szezontól független önfenntartó működést és az állandó forrást a szükséges állagmegóváshoz.

  Kapcsolataink:

  Az alapítványi működési forma alapján erős kötődésünk van a non-profit szférához. Az ifjúsági, vallási és az érdeklődési kedv szerint formálódó szervezetek rendezvényeinek állandó helyszínt kívánunk biztosítani, és ösztönözni akarjuk őket a Park környezeti kultúrájának javítására. Kiemelt szerepet akarunk szánni a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával kialakítandó együttműködésnek. Hozzá szeretnénk járulni a vállalkozásfejlesztési, munkaerő-foglalkoztatási és az újszegedi városrész életminőségi helyzetének javításához. Az üzleti érdekek alapján piaci szereplőként kívánunk együttműködni a gazdasági élet résztvevőivel, akik hajlandóak a Park meglévő érté keit tovább gazdagítani.

  Lehetőségeink:

  A helyi viszonylatban kedvező adottságokkal rendelkező Park alkalmas a külföldi érdeklődők figyelmét is felkelteni és őket ezáltal befektetésre ösztönözni. E mellett a műszaki, innovációs és humán pályázatokon való indulással forrásainkat tovább akarjuk bővíteni, hogy a koncepciónkba illő - beruházásokat eszközölhessünk. Ezek eredményeként valósulhat meg az Alapító okiratban lefektetett cél - a politikamentes, társadalmi és közösségi kezdeményezés létrehozása és támogatása - amely elősegíti a dél-magyarországi fiatalság jövőjének aktív alakítását.
  Ezen rendszer mellett készül el az EKO–PARK hosszú távú koncepciója, amelyet a közeljövőben fog megtárgyalni az Alapítvány kuratóriuma.

  A PARK LEGFONTOSABB JELLEMZŐI

  I. Előzmények:

  Az ingatlan - amely a rendszerváltás előtt a Csongrád Megyei KISZ Bizottság Képzési Központja volt - tulajdonosa a Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány. Alapítva 1990. Május 29-én döntően a városban található ifjúsági szervezetek közreműködésével. Célja a fenti objektum működtetése és értékmegőrző fejlesztése. Az Alapítvány 5 éven keresztül a Talent Kft-vel kötött szerződés alapján üzemeltette az intézményt. Ezen időszak alatt került megépítésre a Technológiai Centrum.

  II. Az ingatlan jellemzői:

  Az EKO–PARK Újszeged városrészben található kertvárosi környezetben, közvetlenül a Tisza töltés mellett. Megközelítése kedvező, a környező utcák szilárd burkolatúak, a tömegközlekedési kapcsolatai jók. A 7,8 ha terület közművekkel teljes területén ellátott. A víz, csatorna, gáz, elektromos energia és telefon rendszere a városi közszolgáltató hálózatra van csatlakoztatva. A teljes területből 3 ha erdő jellegű és 2 ha par k-gyep.

  III. Az ingatlan hasznosíthatósága:

  Az 1960-as években ifjúsági táborként épített épületegyüttes mai funkciója a következő:

  Főépület:
  - irodák száma: 35 db 15-30 m2-ig
  - oktató terem: 1 db 50 fős
  - konferencia terem: 1 db 300 fő
  A 3 szerkezetileg jól elkülöníthető egység épületen belül bárhonnan megközelíthető a folyosókon és a lépcsőházon keresztül.
  - építési éve: 1978.
  - átalakítás: 1982., 1985., 1990.
  Étterem:
  - 600 adagos konyha
  - 150 fős nagy + külön terem
  - építési éve: 1969.
  - átalakítás éve:1985
  - részleges felújítás 1991
  Motel épületek (4db)
  - 2 db 40 fő elszállásolására alkalmas kőház
  - 2 db irodák céljára átalakított vállalkozói központ
  - építési éve: 1970.
  - felújítva: 1988.
  Egyéb létesítmények:
  - bitumenes kézilabdapálya
  - salakos teniszpálya
  - mosdóblokk, zuhanyozó
  - szauna, öltöző
  - parkoló 70 gk. részére
  - 4 db szabadtéri foglalkoztató

  Park terület:
  A mintegy 3 ha erdőjellegű terület 35% a nemesnyár, 10% a szürkenyár, 15% a platán, 15% az ezüstjuhar, 5% a korai juhar és 20% az egyéb fajok aránya.

  IV. Jelenleg az objektumban található szolgáltatások:

  1. Infrastruktúra a vállalkozók segítésére

 • telefon, 8 fővonalra telepített 64 mellékes központ (száma: 430-430)
 • fax, önálló fővonallal (száma: 431-216)
 • Internet csatlakozási lehetőség
 • fénymásolás színes tonerral
 • 24 órás portaszolgálat
 • iroda, műhely, raktárbérleti lehetőség
 • 2. A technológiai fejlesztés:

  a./ alap tevékenység:
 • biotechnológiai (K+F)
 • innovációs menedzsment
 • élelmiszer nagykereskedelem
 • nemzetközi szállítmányozás
 • b./ egymást segítő szinergikus és a származtatott szolgáltatások:

 • kiállítás szervező
 • nyomda
 • könyvkiadó
 • szitázó műhely
 • telefonközpont telepítő
 • Internet ill. BBS szolgáltató
 • számítástechnikai eszközöket forgalmazó
 • lízing (banki szolgáltatás)
 • könyvelő és adótanácsadó
 • vendéglátás (étterem és szállás)
 • V. Legfontosabb teendőink:

  Jelenleg az intézmény alacsony kihasználtsággal működik, ezért elsődlegesen ennek növelése a legfontosabb feladatunk. A bérlőkkel hosszú távú megállapodások kötésére törekszünk. A korábbi sikeres rendezvényeket (kiállítások, üzleti reggelik, stb.) elsősor ban a külső vállalkozások bevonásával kívánjuk megvalósítani. A működtető menedzsment feladata, hogy maximálisan kiszolgálja a bérlőket ill. rendezvényt szervezőket úgy, hogy közben a Park minden részének hasznos funkciója legyen.

  Szándékunk szerint az igényesen kialakított, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó, zöldövezeti EKO–PARK biztos hátteret nyújt több SIKERES vállalkozás megvalósításához.

  A régióban adva vannak a magas színvonalú technológia fejlesztési folyamat elemei: a felsőfokú oktatási intézmények, a tudományos kutatóintézete és feldolgozó ipar. A meglévő hagyományok és külső fejlesztési források bevonásával az EKO–PARK alkalmas a tudományos kutatások gyakorlati megvalósítására. Olyan központtá válhat, ahol a vállalkozás piacképessége a gyakorlatban kipróbálható és a térség vállalkozó szellemű ifjúságának biztos hátteret nyújt.

  Vissza a honlapra

  Címünk:6726 Szeged, Fürj u. 92/b
  Telefon:(62)430-430
  Telefax:(62)431-216
  E-mail:eko_park@c3.hu

  Soros logo C3 logo

  English Francais Deutsch