Eklektika logo

EKLEKTIKA KLUB

Ráday Mihály:

Moszkva tér

Antivanília- és fradiklubot alapítottunk, miközben a Kalef felé tartva nyalogattuk a meggy lelke és a mazsolás császárkörte ötven filléres gombócait. Hol van már a Lövőház utcai zseniális fagylaltos, az ötven filléres gombóc, a trucc, hogy mi juszt sem eszünk vaníliát és nem drukkolunk ugyanannak, mint a többiek. Hol van már a fiatalságunk, s (hol vagytok ti régi játszótársak), akikkel együtt mentünk előbb a Marczibányi téri általánosból, majd a Rákóczi gimibõl a Moszkva téren át hazafelé, holott bármely más irányban rövidebb lett volna az út.

Arra kellett hazafelé mennünk, mert a téren (mindig történik valami), mert addig is együtt bandukolva volt idő váltani a világot, s a kettő hetvenes diákbérlettel végül onnan mindenki hazajutott. Emlékeznek? Akkor még nem zárták a 83-as, a 81-es (később 56-os és 58-as) villamosok ajtóit, fürtökben lógtunk reggelente.

Még emlékszem az első reklámoszlopra. Ott állt, ahol ma a szobros kút, s kúpszerű testén neoncsövei valamelyik akkor elérhető kozmetikum nevét harsogták a nem túl fényes budapesti éjszakába. De itt kezdődött (és a pesti Rákóczi úton) a közvilágítás korszerűsítése elnevezésű hadművelet is. Itt vágták ki először a szép régi oszlopokat, s jöttek az ostornyelek, tartva a három-öt évenként cserélt újabb és újabb neoncső armatúrákat, majd a higanygőz lámpafejeket. Itt jelentek meg először a buszvárónak álcázott reklámtartó gombák alumínium lemezborítással, itt épült az egyik buszváró gomba kalapja alá egy üvegkalitka utólag, hogy mégis védje valami a várakozókat az esőtől, széltől. Itt épült meg - s ez is legenda már - építési engedély nélkül a metró állomás épülete.

Nyilván ezer izgalmas dolog történt a téren nap, mint nap (hiszen még ott volt kisiskolás koromban a piac is), mégis a tér átalakulásai, változásai maradtak meg bennem legélénkebben. Talán ez érthető.

Érdemes megnézni a térről készült régi fényképeket. Minden építmény saját korának divata, stíluskorszaka szerinti elsőosztályú munka. Igazolják, hogy a hazai építészet a két világháború közötti rövid időszakban tudott korszerűen alkotni, maradandó értéket létrehozni. Persze csak az maradandó érték, ami megmarad, amit meghagynak a következő korszakok építészei, városrendezői. Itt a Moszkva téren inkább a káosz az úr. Vajon lehet-e valaha is rendezett, harmonikus világ errefelé, s ugyanakkor megőrizhető-e az, ami érték, ha a régen várt, s újra és újra tervezett nagy átépítés megtörténik majd? Egy biztos, ahogy gyarapodik Buda lakossága, ahogy szaporodnak a házak Remetén, Hidegkúton, Budakeszin, ahogy nő az igény a nagyváros más szegleteiben, a családi házas elő(d)városok helyén épült betontengerben élő emberekben a zöldre, legalább a hétvégeken, úgy nő a téren a zsúfoltság, s a - nemcsak építészeti - káosz. Gyerekkorunk bandukolós, bámészkodós, kényelmes világa ezen a téren sem jön vissza soha már.

Őrzök egy töltényhüvelyt, amelyet még melegen szedtem föl a földről a Fény utca torkolatában, amikor mellőlem ketten lőtték a Vérmező utca - Ostrom utca sarki ház tetejét (vissza nem lőtt senki). Tizennégy évesen nem mindent értettem abból, ami történik, de a család anyagbeszerzőjeként szorgosan álltam sorba a Retek utcában kenyérért (mint oly sokan), így kerültem oda, s láttam életemben először száguldozó tankokat is. Aztán sok-sok éven át, már felnőttként első trabantomból is néztem, figyeltem hogyan szürkülnek a ház tetején a szétlőttek helyére tett új cserepek, hogyan válnak a többiekhez hasonlatosakká, hogyan tűnik el az a pár élénkebb színű cserépnyi nyom, amelyeknek az eredetét én tudom, s amelyek arra az őszre emlékeztettek valahányszor megpillantottam őket önkéntelenül is.

1989-91 tájt, a tömeges utcaátkeresztelések korszakában több javaslat érkezett a Főváros testületeihez a Moszkva tér nevének megváltoztatására. Kaphatott volna újat, meg a régit is. Aztán maradt az elmúlt évtizedekben már megszokott. A változás érintette volna számos busz és villamos feliratait, menetrendjét, a három határos kerület testületei közül sem igazán támogatta az átkeresztelést egynél több. A tér neve megmaradt.

7706 budapesti közterület egyikének a neve Moszkva tér. A 18 más országbéli fővárosról elnevezett utca, vagy tér egyike Budapesten.

Egy tér Budapesten.

[Főoldal] [Tartalomjegyzék]