Érzékszervi sérültek számára szervezett informatika oktatás

 

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás.

Az e téren tapasztalható problémákat, valamint a képzési kínálat hiányát felismerve az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán 2001 őszétől (Magyarországon elsőként) rendszeres térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látás és hallássérültek részére.

Ismereteink szerint ilyen célirányos informatikai képzést más felsőoktatási intézmény nem biztosít, ezért kidolgoztunk egy kiscsoportos oktatási és vizsgáztatási formát, amit elsősorban más felsőoktatási intézmények hallgatóinak, valamint továbbtanulni és munkát vállalni szándékozó látás- és hallássérülteknek kínálunk.

          A látássérültek számára speciális beszélő programokkal, és egyéb segédeszközökkel felszerelt laboratórium áll rendelkezésre.

Tapasztalataink szerint a célcsoport igényeit úgy tudjuk legjobban szolgálni, ha a tanárok személyesen is megküzdöttek már akadályokkal, valamint jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek az informatikai rendszerek használatában.

          A vak és gyengénlátó csoportokat látássérült tanár Ecsedi Csaba, a siket és nagyothallókat a beszélt és jelnyelvet párhuzamosan használó nagyothalló tanár Cserfalvi Annamária informatikus oktatja.

A laboratóriumi hátteret, valamint a szükséges anyagi forrásokat a Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara valamint a Magyar Számítástechnika az Ifjúságért Alapítvány folyamatosan más célú kereteiből biztosítja. A programhoz  szakmai felügyeletet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is biztosít, valamint azért, hogy a vizsga a résztvevőknek ne jelentsen anyagi terhet az ECDL vizsgakártyákat is térítés mentesen bocsátja rendelkezésre.

         

Látássérültek informatikai (ECDL) képzése

 

A megoldás kulcsa: az informatikai írástudás”

 

A 2001-től az Óbudai Egyetem ad otthont az érzékszervi fogyatékosok szervezett keretek között történő ECDL  oktatásának. A fejlesztőlaborban jelenleg 12 munkaállomásból álló géppark áll rendelkezésre a hallás- és látássérültek számára, felszerelve a szükséges szoftverekkel. Az időről-időre megújuló ECDL követelményrendszerhez igazodva, optimalizáltuk a speciális tananyagot. A 10 év tapasztalata alapján megújult módszertan alkalmazásával folytatjuk a képzést.

 

A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik a Windows operációs rendszerre épülő Office környezet ismeretét tanúsító ECDL vizsgát szeretnének tenni. Az évenként 2 alkalommal indított tanfolyamokat felvételi elbeszélgetés előzi meg, ahol az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

 

·       Érettségi, vagy középiskolai tanulmányok

·       Továbbtanulási szándék, illetve megkezdett felsőfokú tanulmányok

·       Számítógéppel kapcsolatos elhelyezkedési szándék

·       Otthoni számítógép-használati lehetőség az önálló gyakorláshoz

A bizonyítvány megszerzésének módjai

 

·       Rendszeres tanfolyami részvétel heti 1-2 alkalommal (kezdők részére)

·       Modulvizsgára jelentkezés, oktatás nélkül, tárgykörbeli szintfelmérés vizsgára történő regisztrálás előtt.

 

A tanfolyam szervezése

·       A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzését célozza

·       A felkészítés gyakorlat központú, minden modult gyakorlati feladatokon keresztül mutatunk be, az egyéni tanulás segítésére, minden témakörhöz számos otthon kidolgozandó feladatot jelölünk ki.

·       A foglalkozások konzultációs jellegűek, tematikája az ECDL vizsgaközpont által kiadott tananyag szerint épül fel. A közösen megtárgyalt-, egyénileg kipróbált anyagrész mellett lehetőséget biztosítunk az otthoni gyakorlás során felmerült kérdések tisztázására is.

·       Az egyes modulok képzési időtartama 40-50 óra

Az ECDL Start moduljai

·       Informatikai alapismeretek

·       Operációs rendszerek         

·       Szövegszerkesztés

·       Internet-Email

Teljes körű ECDL vizsgához további modulok: Táblázat kezelés; Adatbázis kezelés; Prezentáció (A prezentáció helyettesítésére egy új képernyőolvasó és beszélő program (Omnipage, JAWS) dolgoztunk ki melynek bevezetése folyamatban van.)

 

A vizsgák szervezése

·       A feladatokat számítógépes adathordozón kapják meg a vizsgázók

·       Az információ megszerzésének bonyolultabb, időigényesebb módja miatt az ECDL vizsgákra vonatkozóan egy-egy modulmegoldási ideje 45 percről 90 percre módosult.

·       A tanfolyam és a vizsga térítésmentes.

·       A tanfolyam és vizsgák finanszírozását az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara biztosítja

·       A vizsgakártyát Neumann János Számítógép Tudományi Társaság bocsátja rendelkezésre.
További céljaink:

·       Távoktatás jellegű képzés kidolgozása és beindítása

·       Informatikai tanácsadó központ megalakításának támogatása

Széles körű tapasztalatainkkal szívesen rendelkezésre állunk.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni az évenként kétszer induló tanfolyamra:

Dr. Kutor László docens, a program kezdeményezője és szervezője
kutor.laszlo@nik.uni-obuda.hu
Ecsedi Csaba, prog.mat. felkészítő tanár:
ecsedi.csaba@nik.uni-obuda.hu
          

Óbudai Egyetem - Neumann János Informatikai Kar
Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b
Oktató/fejlesztőlabor: 1.em. 17.
Telefon: +36-1-6665534 GSM:+36-30-2242798Vissza a főoldalra.