Üdvözöljük a beszélő számítógépek világában!

Laborkép

Az informatikai írástudás az integráció útja!

Elismerő oklevél a HITE, az NJSZT és a OPAKFSziTE a gépi beszédfeldolgozás területén 
  kifejtett eredményes tevékenységéért Kempelen Farkas díjat adományoz.

 ˇ  Több mint 10 éve lehet Magyarországon az Óbudai Egyetemen - díjmentesen - ECDL-t, Európai Számítógép-használói Jogosítványt szerezni érzékszervi sérülteknek. A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán évről-évre szeptemberben térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látás és hallássérültek részére. A látássérültek számára képernyő olvasó programokkal, és egyéb segédeszközökkel felszerelt laboratórium áll rendelkezésre. A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik a Windows operációs rendszerre épülő Office környezet ismeretét tanúsító ECDL vizsgát szeretnének tenni. Az évenként indított tanfolyamokat felvételi elbeszélgetés előzi meg, ahol az alábbi szempontokat vesszük figyelembe: Érettségi, megkezdett középiskolai tanulmányok, szakképesítés, Továbbtanulási szándék, illetve felsőfokú tanulmányok, Számítógéppel kapcsolatos elhelyezkedési szándék, Otthoni számítógép-használati lehetőség az önálló gyakorláshoz. A foglalkozások konzultációs jellegűek, tematikája az ECDL vizsgaközpont által kiadott tananyag szerint épül fel. A közösen megtárgyalt-, egyénileg kipróbált anyagrész mellett lehetőséget biztosítunk az otthoni gyakorlás során felmerült kérdések tisztázására is.

ˇ      Köszönet a kollegáknak, akik évtizedeken át, sokat tettek a digitális esélyegyenlőség megteremtéséért. Mostanáig, több mint 500 hallás- és látássérült hallgató szerzett ECDL bizonyítványt.

 


Beszélő mobiltelefonok a látássérültek használatában:
Magyar fejlesztés :Beszélő telefon:: besztel.htm

 

NFC alapú gyógyszer-azonosítóés információ-szolgáltatórendszer látássérült felhasználóknak. A Nokia és az Óbudai Egyetem együttműködésével készült rendszer, Gyógyszer-információs alkalmazás. A projektről: Symbian rendszerű okostelefonokon futó, NFC rádiófrekvenciás címkék használatával, Látássérültek számára tervezett felhasználói felülettel. A gyógyszer adatainak (azonosítója, lejárati dátum, szedési utasítás) NFC címkére rögzítése. A gyógyszerre ragasztott NFC tervcímke beolvasásával a gyógyszerész által rögzített és a központi adatbázisból beolvasott adatokmegjelenítése. Jól látható színösszeállítású felület, együttműködés a Talks képernyőolvasóval. A bemutató Nokia C7 készüléken történt, a kezelőfelületén a ProfiVox hallható. Letölthető bemutató:

(Utolsó frissítés: 2014. február)

Muzeális beszélő eszközök:
Magyar oldalak
Magyar

Select Language:
English site
English

 

n      

websas.hu