H Í R E K - K Ü L F Ö L D Ö NFelújítás


A Mandarin Fesztivál egyik kiemelkedô szakmai és közönségsikerét aratott változat koreográfusa, Ulf Gadd a göteborgi Operaház balettegyüttese számára felújította egy tízéves táncszínházi alkotását.

A Tango, Buenos Aires, 1907 címet viselô, kétrészes darabot november 9-én mutatták be, és 1997. január 17-ig tartják a göteborgi Operaház mûsorán.

A koreográfus és a szövegkönyv írója: Svenerik Goude a nyolcvanas években hat héten át Argentínában tanulmányozta a tangó eredetét, a tangót mint tánc- és életformát ("Tangót táncolni annyit jelent, mint részt venni egy rituális vallási szertartásban") ahhoz, hogy érzékeltesse: a múlt századi argentínai bordélyházak elôtt vagy más közösségi helyeken, az eredetileg csak férfiak által táncolt párostánc ­ fejlôdése során ­ hogyan vált a társadalmi osztálykülönbségek, visszafojtott indulatok, életérzések jelképévé a századfordulóra. A koreográfus egy jómódú argentin burzsoá család "regényét" viszi a színpadra, mégis Svédország s általában a nyugati polgári társadalmak ellentmondásairól mond véleményt.


Magyarok a nagyvilágban


Deák Dénes, aki korábban a Magyar Állami Operaház, s jelenleg a göteborgi társulat tagja (Gadd: Mandarin-verziójának egyik csavargójaként láthattuk Budapesten), természetesen részese volt a Tango elôadásainak.

Az 1993-ban a Rajmonda-pas de deux-vel diplomázott Farkas István ­ egyéves operaházi tagság után ­ viszont Grába szerzôdött, ahol csakhamar A diótörô Herceg-szerepében mutatkozhatott be. Klasszikus és kortárs balett-koreográfiák, illetve világsikerû musicalek szerepei után a grái Operaház 1997. március 24-i Giselle-felújításán a paraszt pas de deux férfiszerepét táncolja. Tervei szerint szeretne sikerrel részt venni a 4. Nemzetközi Luxemburgi Balettversenyen (lásd még: rovatunk végén).

Petipa­Glazunov: Rajmonda l Darvas Gabriella és Farkas István

* * *

 

A kéttagú kortárs együttes: a Sámán Táncszínház: Amine címû produkciója nagydíjat nyert az Áttörés elnevezésû lengyelországi nemzetközi színházi fesztiválon. Az alkotók s elôadók: Magyar Éva és Horváth Csaba ­ a díj átvételét követôen ­ egy londoni nemzetközi fesztiválon is fellép, majd Chicagóban vendégszerepel. A mûfaj, amelyet teremtettek ­ a kritikusok szerint ­ sem tánc, sem színház, hanem valami egészen egyedi és különleges dolog, amelyben persze kettejük színésznôi, illetve néptáncosi múltja ugyancsak jelen van.


Balett- és táncverseny


Az Osztrák TáncTanács (Österreichische TanzRat) március 14­27. között másodszor rendez balett- és táncversenyt amatôr és profi növendékek illetve táncosok részére. Az elsô fordulóban a verseny (képzés és korcsoport szerinti) öt kategóriájában egy-egy romantikus- vagy klasszikus balettvariáció kötelezô; a második forduló lehet szabadon választott dzsessz vagy modern koreográfia. A 6­10 éves gyerekeket érintô hatodik-kategóriában csak csoportos produkciókat fogadnak el.
Jelentkezési határidô külföldiek számára: 1997. február 12.
További információk: ÖTR, A-160 Wien, Lehargasse 9­11.

* * *

 

Május 26­31. között rendezik meg a 4. Nemzetközi Balettversenyt Luxemburgban. A verseny szervezôje: a Nemzetközi Balett Szövetség 15 és 27 év között jelölte meg a versenyzôk korhatárát, és csak az elôdöntôre határozta meg azt a tizenöt balettet, amelynek ­ szintén elôre megadott variációi illetve pas de deux-i közül kell a résztvevôknek választaniuk. A verseny védnöke: ôfelsége, a luxemburgi nagyherceg.
Jelentkezési határidô: 1997. április 15.
Cím: International Ballet Association
Luxemburg
41, rue Arthur Useldinger
L-4351 Esch-sur-Alzette
Luxemburg
Tel.: (352) 55 54 55 vagy 54 72 64
Fax: (353) 54 74 94
További részletes információk az alábbi postacímen szerezhetôk be:
For Tomorrow's Dancers
1255 Budapest, Pf.: 39/3vissza a tartalomhoz