Vissza a tartalomra!

Egy korsó sör mellett...

  A könyvkereskedésben Hrabalra emlékeztek 

Május 15-én koraeste az újpesti Víztorony Könyvkereskedés néhány órára prágai sörözővé változott. Az üzlet egyik tulajdonosa, Polgár László maga is bohemista – a cseh kultúra barátja – sőt néhány évvel ezelőtt szerzőtársával a Prágai sörkalauz címen ismeretterjesztő kötete jelent meg. E májusi délutánon – a SZÁK Reklámstúdió támogatásával – szerző, fordító és olvasó egyaránt Bohumil Hrabalra emlékezett.

A meghívó Radko Pytlík: Hrabal-emlékkönyv című kötetének bemutatójára invitált. Az Eri Kiadó gondozásában megjelent kiadvány a rendkívül hányatott életű író – jegyzőgyakornok, vasúti pályamunkás, raktáros, távírász forgalmista, tisztviselő, ügynök, vasmunkás, papírhulladék-csomagoló és díszletmunkás – pályáját dolgozza fel. A színes borítójú kötet számos fotót közöl Hrabal ifjabb és idősebb éveiből, valamint az író különböző műveihez saját kezűleg készített kollázsaiból. A baráti hangulatú rendezvényen Dr. Dobossy László irodalomtörténész, egyetemi tanár mutatta be a szerzőt. Radko Pytlík – aki munkája megjelenése kapcsán tartózkodott Magyarországon –, ugyancsak részt vett a könyvbemutatón. A szerző neves cseh irodalomtörténész, korábban Hašekről szóló könyve „A csavargó liba” címen jelent meg magyarul. Hrabalról és az emlékkönyvről Kiss Szemán Róbert fordító tartott eloadást, majd a szerző mesélte el élményeit, kapcsolatát a mai cseh próza legolvasottabb írójával.

A Víztorony könyvkereskedésbe ellátogató mintegy 50 érdeklődő között megjelent Dr. Richard Pražák, a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és felesége is.

A kötet „hivatalos” bemutatóját követően a könyvbarátok több órán át tartó baráti beszélgetés keretében ismerkedhettek Hrabal világával, miközben csapra verték a témához nélkülözhetetlen söröshordót is.

Rojkó