Vissza a tartalomra!
Az alábbi írásban Radnóti Róbert, budapesti olvasónk
örökítette meg prágai látogatásának emlékét.
  Prága, avagy magyarok Prágában 

Prágába reggel kell érkezni a megboldogult Amicus gyorsvonattal a Hlavní nádraží, régi nevén a Wilson pályaudvarra. Egy alagútszerű folyosón szupermodern előcsarnokba érünk ki, amelynek az elején kitárul a Vencel szoborral a Vencel tér, ami tulajdonképpen egy kiszélesült sétáló- és vásárlóutca és amit a Nemzeti Múzeum épülete koronáz.

Aztán végig a Vencel téren sétálok, ahol már kora reggel hatkor nyitva vannak az élelmiszerüzletek és ahol reggelire picike szendvicset, tejet, kakaót és friss péksüteményt lehet kapni. Az órát nézve sietni kell a zegzugos utcákon, a Celetnán (a kereskedők utcáján keresztül az Óvárosi térre, mert kerek órakor üt az Orloj, a toronyóra, és előjönnek az apostolok.

Itt van az egész cseh történelem Husz Jánostól Klement Gottwaldig. A huszita felkelés vezetője innen nem messze a Betlehem kápolnában prédikált, és a szomszédos Károly Egyetemen tanított. Egyébként 1949-ben az Óvárosháza tornyából jelentették be a népi demokráciát.

Ha tovább megyünk, nemsokára a Kis térre érkezünk.

Városi sétánk során jobbra egy emeletes ház tűnik fel: itt lakott Franz Kafka, aki szorongásaiban szinte megtestesítette a huszadik század végét. Hiszen ki nem tapasztalta volna, hogy:

S ha tovább megyünk, nemsokára a Zsidóváros, a Josefov, a Régiúj Zsinagóga, a Gólem fogadja a turistákat.

A Karlův most (vagyis a Károly híd) megérdemli, hogy eredeti nevén szólítsuk meg, mert évszázadok tanúja. Ezen a hídon folyt a csata a hódító svédekkel, majd fél ezredév után itt akarta kimenteni Jaroslav Hašek a vízbe fojtott Nepomuki Szent Jánost.

A híd után kis utca, majd utána az óriási templom közelében az egyetem épületének falán található egy magyar nyelvű emléktábla: itt járt iskolába a nagyságos Fejedelem II. Rákóczi Ferenc. A templom mellett meredek utcácska vezet a: Nerudova, a nagy költő utcája, ahol megtalálható kedvenc sörözője.

Ha felértünk a Hradzsinba, a mellvéden felülről nagyon szép kilátás nyílik az egész városra.

Nem érzem magam itt idegennek, hiszen innen indult Adalbert püspök, hogy Vajkot, a mi Szent István királyunkat megkeresztelje.

Radnóti Róbert