Vissza a tartalomra!

BOHEMIA FESZTIVÁL BUDAPESTEN 1998


A Prágai Sörlovagrend 1989 áprilisában rendezte meg az első Bohemia Fesztivált Budapesten, az egykori Egyetemi Színpadon. A rendezvény akkoriban a „megtűrt” kategóriába soroltatott, jóllehet már akkor is szerettük volna elkerülni az aktuálpolitikai felhangokat. Azóta majdnem tíz év telt el, és a Bohemia Budapesten elnevezésű rendezvény már megszokott hagyománnyá lett a főváros kulturális életében.

A Prágai Sörlovagrend szerette volna méltóképpen ünnepelni a tizedik évet, és az idei fesztivál programja ennek megfelelően a szokásosnál is bővebb volt. A Budapesti Őszi Fesztivál harmadik éve szerepelteti programján az eseményt, amelynek most – a programok szelleméhez igazodva – a Merlin Színház és az Írók Könyvesboltja adott helyet. Partnerünk volt a Fischer Hungária, régi támogatóink mellett – akik között feltétlenül meg kell említenünk Agneša Fojtíková asszonyt, a Cseh Köztársaság kulturális attaséját, a Cseh Köztársaság Külügyminisztériumát, valamint budapesti nagykövetségét és a budapesti Cseh Centrumot, vagy a Bohemia Baráti Kört – a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult a fesztivál sikeréhez.

De térjünk a lényegre: a Bohemia Budapesten rendezvény keretében vendégünk volt Jiří Menzel filmrendező, Jáchym Topol, Ludvík Vaculík írók, Rákos Péter professzor, aki fia könyvét fordította magyar nyelvre, valamint Szigeti László, a dunaszerdahelyi Kalligram Kiadó vezetője, akinek jóvoltából öt cseh író kötete jelent meg magyarul. A szép számban összegyűlt közönség a könyvbemutatók és dedikálások mellett a Merlin Színházban kerekasztal-beszélgetést is élvezhetett, amelyen a cseh vendégeken kívül részt vett Kiss Szemán Róbert, az ELTE BTK szláv tanszékének tanára, valamint Demszky Gábor, Budapest éppen újraválasztott főpolgármestere is. A fő téma az 1968-as események 30. évfordulója volt.

Természetesen nem hiányozhattak a filmek: Jiří Menzel Pacsirták cérnaszálon című alkotása, s a Magyarországon eddig be nem mutatott dokumentumfilmek 1968-ról és 1989-ről.

A késő estig tartó remek hangulathoz nagyban hozzájárult a Psí Vojáci együttes koncertje, s persze a kellő mennyiségű Staropramen sörök is.

Reméljük, hogy mindazok, akik vendégei voltak a fesztiválnak, jövőre sem hagyják ki ezt az eseményt. Jó programról és finom sörről gondoskodunk.

Kocsis Péter