BOCS Homepage 
Roman English
 Cedric
Weblapja

Az Ökumenikus Falu (1O. pavilon) különleges vendége volt június 23-25 között Cedric Prakash jezsuita szerzetes Gujaratból, Indiából. Ennek az alacsony, de nagy embernek 15.OOO gyermeke van 9O bentlakásos iskolában, az ún. chattralayas-okban. A gyerekek - 8-18 év közöttiek - India leggyengébb és legszegényebb falvaiból és családjaiból érkeznek. Az ESP (Educational Sponsorship Programme) teszi lehetôvé számukra, hogy oktatásban részesüljenek, ami - ahogy Prakash gyakran mondja - a fejlôdés kulcsa. Az iskolák alapelve, hogy az oktatás, a nevelés hozhat szociális változásokat, tüntetheti el a társadalmi korlátokat, adhatja a függetlenség lehetôségét.

A támogatások már a 70-es évektôl mentek ki Prakashnak Magyarországról, melyhez a Bokor sok családja hozzájárult, tudván, ôk még mindig gazdagabbak, mint indiai családok. Valutát szerezni nem volt mindig könnyû. Egyszer a reptéren egy férfit - akkor tízgyerekes családapa - elkapott a rendôrség, mert a zsebében többezer dollárt találtak. Szerencsére ez már a nyolcvanas évek végefelé történt, így a büntetés, ami járt volna, névlegessé csökkent a történet hatására, melyet a rendôrségnek elmondott sokgyerekes magyar családokról, akik még szegényebb indiai családoknak gyûjtenek támogatást.

Június 24-én délután mutatkozott be Cedric Prakash az Ökumenikus Faluban. A program szimbolikus aktussal kezdôdött: Prakash megkötöztette saját és egy magyar fiatalember kezét, majd kölcsönösen kioldották egymáséit. Ez szimbolizálta, hogyan segíti az indiaiakat, ad nekik szabadságot a magyar támogatás ahhoz, hogy hatalmas munkájukat végezhessék - a másik oldalon: hogyan tesz szabaddá az adás, tesz függetlenné az anyagiaktól remélt hamis boldogságvágytól egy fogyasztói társadalomban.