Cetek birodalma

Nem hiába fújták fel a gumibálnákat! A WWF természetvédőinek látványos monacói akciója és a sok-sok előkészítő munka eredménnnyel járt. A Földközi-tenger északnyugati medencéjében nyaranta ezrével gyülekező bálnák és delfinek hamarosan hivatalos védelmet kapnak. A most véget ért Óceánok éve méltó befejezéseként a WWF az olasz, francia és monakói kormánnyal közösen végre megalakíthatja a Mediterrán Bálnarezervátumot.

A cetfélék ligur-tengeri menedéke 100 ezer négyzetkilométer területű lesz, nagyjából akkora, mint Magyarország.

Paolo Guglielmi, a WWF Mediterrán Programjának római munkatársa

Ez lesz Európában az első nemzetközi védelem alatt álló tengeri természetvédelmi terület. Azért is fontos, mert az itteni jogi megoldás alapján máshol is kialakíthatnak hasonló, több ország által védett tengeri övezeteket. Arra is jó példa, hogy a fajok védelme helyett egyre inkább az élőhelyek védelmére összpontosítunk.

A Földközi-tenger vizét és partvidékét nagyon sok szennnyező forrás károsítja. Az ipari és városi szennyezés talán a legnagyobb veszedelem. A tengerparti városok kezeletlen szennyvizei és vegyi hulladékai bejutnak a táplálékláncba, és a tengeri emlősök között óriási pusztítást végeznek.

A bálnavédelmi terület az olasz, francia és monakói kormányt jogi eszközökkel ruházza fel, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak a környezet romlásának megállítása és a folyamat megfordítása érdekében.

Bernard Fautrier, Monaco környezetvédelmi minisztere

Monacóban hagyományai vannak a tengeri állatvilág védelmének. Már I. Albert herceg ezen fáradozott. Szomszédainkkal, Franciaországgal és Olaszországgal 1992 óta dolgozunk azon, hogy vizeinken megvédjük a veszélyeztetett cetféléket.

A nemzetközi tárgyalássorozat legfontosabb témája a területen zajló intenzív halászat szabályozása. A kíméletlen és gyakran törvénytelen halászati módszerek felelősek a kereskedelmi szempontból jelentős halfajok visszaszorulásáért. Ugyanakkor - ha nem is szándékosan - a delfineket, bálnákat és teknősöket is megtizedelik. A tengeri emlősök körében különösen a húzóháló használata okoz súlyos veszteségeket. 1991-ben Olaszország saját vizein már betiltotta a húzóhálók használatát, és ma már keményen bünteti a jogsértőket.

Amint a védett terület hivatalosan is megalakul, Franciaország követni fogja az olaszok példáját. Párizsban a környezetvédelmi miniszterasszony és a többi francia hatóság éppen a napokban jutnak el a végleges megállapodásokig.

Örülünk, hogy végre egyezségre jutottunk, hiszen 1993 óta a különféle hatóságok nehéz problémákat vitattak meg. Sikerült megoldani a határok kijelölését valamint a természetvédelem és a szigorúan korlátozott halászat összeegyeztetését.

Nemzetközi testület fogja kutatni, hogy a tengeri közlekedést és idegenforgalmat milyen módon szükséges szabályozni. És az érintettek már tárgyalnak a védett terület majdani kiterjesztéséről.

Valerio Calzolaio, az olasz környezetvédelmi minisztérium államtitkára bízik a közeli sikerben

Azt hiszem, hogy 1999 első hónapjában sor kerülhet a védett területről szóló egyezmény aláírására.

Az egyezmény történelmi pillanat lesz a tengeri ökoszisztémák védelmének történelmében.