BOCS Homepage

Erõszakmentesség zarándoklat


(Ötven éve fejezték le Franz Jägerstattert, a háromgyermekes katolikus katonaságmegtagadót.)

Nemzetközi zarándoklat lesz augusztus 7-9-én Szt. Radegundban (és 10-12-én Linzben) a katolikus békemozgalom, a Pax Christi szervezésében.
Ebben a Salzburg fölötti kicsiny osztrák faluban minden évben megemlékeznek a falu szülöttérõl, akit hite miatt Hitler 1943-ban kivégeztetett.

A program a következõ:

Aug. 7. szombat: Délután érkezés Szt. Radegundba, szétosztás családokhoz. Este összejövetel.

Aug. 8. vasárnap: Franz Jägerstatter házánál nyitóünnepség és szabadtéri szentmise. A házat megvásárolta és helyreállította a plébánia, zarándoklatok és a hittancsoportok számára. A délután szabad. Este egy színdarabot adnak elõ Franz Jägerstatterrõl.

Aug. 9. hétfõ: Reggel utazás Ostermiethingbe, beszélgetés (angol-német tolmácsolással) Franz Jägerstatter életérõl és jelentõségérõl. Rövid délutáni ima Franz és Franziska Jägerstatterre emlékezve, rózsafûzérrel és áldással. Délután 4 órakor megszólalnak a templomharangok, jelezvén Jägerstatter halálának idõpontját, majd ezután a húsvéti gyertyával körmenet lesz a mezõkön keresztül Szt. Radegundba. Este egy korál mise, amit Franz veje vezényel.

Aug. 10. kedd: Utazás Salzkannergut hegyein és kristálytiszta tavain keresztül Wolfsegbe, ott a Béke Múzeum megtekintése. Továbbutazás Linzbe a Dunán.

Aug. 11. szerda: Reggel Linznek egy régi negyedében városnézés egy rövid imával az Ursuline Központban, ahol Franz Jägerstatter egy ideig börtönben volt. Szabad délután (pl. föl lehet menni a világ legmeredekebb függõvasútján a 18. századi barokk zarándoktemplomhoz Pöstlingbergbe, ahonnan gyönyörû kilátás nyílik a városra). Az esti mise után találkozó a helyi Pax Christi tagjaival és barátaival.

Aug. 12. csütörtök: Egész napos kirándulás Mauthausenbe. Ima a II. világháborús koncentrációs tábornál. Az apátság megtekintése.


Az elszállásolás családoknál és iskolákban lesz Szt. Radegund körül. A hálózsákkal érkezõk az iskola elõterében matracokon ingyenesen alhatnak 7-én, 8-án és 9-én éjszaka.

A magyar zarándokcsoport szervezõje Magyar János. Jelentkezni lehet a 8000 Székesfehérvár, Segesvári u. 51. címen, telefon: (06-22)-320662.