BOCS Home
BOCS Alapítvány
  Upd.:2014.07.27.   Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés Jubileum
Szavazás   Kérdőív

Bocsmagazin
 
Könyvek CSR
Mai Bocsmagazin
Linkek  Arányok

Globális képzés
 
BLOG India Támogatás
BMFórum Előadásaink
Küldj: Flash  5perces

Newsletter
 
Légy kezdőlapom!! Kedvencemmé! 
 
 
Összetett keresés
WWW Bocs.hu
  Szervezetek
ESP India / EuroNGOs
Balaton Group /EarthPolicy
Hálózat /Déva /Egyesek
Bokor/Hang/Church&Peace
Söréd /ECEN »»ÖSSZES
  Főtémák
béke / békére nevelés
ökológia / öko nevelés
fejlesztés / globális képzés
népesedés / szex
transzcendens  »» ÖSSZES
   Műfajok
1-képernyős / cikk / kép
vers / BLOG / előadás
TV / film   »» ÖSSZES
  Névmutató
Prakash /  Böjte /  Simonyi
Meadows / Dõry / Farkas
Duchrow /  Bulányi
Csapody /  »»ÖSSZES
  Egyéb keresések
szellemi kör / sorozat
földrajzi / korosztálynak
alkalomra / történelmi
  Nyelvek szerint
egyetemes nyelv: kép
magyar
English (angol)
Deutsch (német)
espagnol (spanyol)
francais (francia)
italiano (olasz)
pycckyu (orosz)
srbsko (szerb)
hrvatski (horvát)
ukrainskij (ukrán)
slovensky (szlovák)
cesky (cseh)
polska (lengyel)
romana (román)
albán
romani (cigány)
BOCS.HU Dokumentumtár
BOCS.HU Dokumentum       Elküldöm e-mail-ben! Nyomtatható verzió
magyar [20040602] [beszámoló, BOCS card, kép] Olvasási ido: 5 perc Holland napenergiás autó fogadása a BME előtt (Környezetvédelem)
A Bocs Alapítványtól öten önkénteskedtek a Benzin light zöld fesztiválon pünkösd hétfő délután.
Holland napenergiás autó fogadása a BME előtt

2004. május 31.
Családi Nap-Energia

Akik ellátogattak ide, megpillanthatták életnagyságban, közvetlen közelrõl a Nuna2-t, ami a jelenlegi leggyorsabb napelemekkel mûködõ autó. De a rendezvény keretén belül került sor a témához kapcsolódó rajzverseny eredményhirdetésére és díjátadójára (www.csillagjaro.hu). A színpad körül kézmûves játszóház várta az érdeklõdõket játékokkal, beszélgetéssel, bemutatókkal. A BOCS-Fenntartható Civilizáció (bocs.hu) asztala mellett a humuszos (www.kukabuvar.hu) fiatalok képviselték a civil szervezeteket.

A Nuna2 érkezése öt órára volt kikiáltva, de az (talán a szép idõnek is köszönhetõen) hamarabb befutott. Az elsõ benyomás talán furcsa, hiszen az autó formája kissé futurisztikus és az egész meglepõen kicsi. Miután megérkezett az autó, fiatal és mosolygós srác mászott ki belõle, majd a többiekhez csatlakozva közösen válaszolgattak a jelenlevõk kérdéseire. Megtudtuk azt is, hogy nem véletlenül ilyen fiatalos a csapat (23 év átlagéletkor), hiszen õk holland mûszaki egyetemisták, az õ tervezésük nyomán született az autó. Hogy miért is? Egy napelemes jármûvek világbajnokságára nevezték be (World Solar Challenge), melyet már az elsõ típus, a Nuna1 is megnyert!

Hogy mit is tud ez az autó? Elõször is: ingyenes, csendes és egyáltalán nem szennyezi a környezetet! Bár a napcellák nem olcsók (100 euro egy napcella és a kocsin 3000 darab ilyen van...), de nem is akármilyen minõségûek! Az egyik tagja a csoportnak büszkén mesélte, hogy egy
mûholdra (Smart), ami jelenleg kint van az ûrben és a Hold felé tart, ugyanilyen napcellákat szereltek. A korábbi 10%-os hatásfok helyett ez már 30%-os hatásfokkal dicsekedhet (azaz a beérkezõ napenergia 30%-át tudja hasznosítani, ami ha így elsõre nem is tûnik nagyon soknak, hasonlítsuk a benzinhez,ami ennél rosszabb hatásfokkal mûködik és amellett, hogy sokba kerül, még szennyez is...)!

A "csodakocsi" átlagos 80 lóerõhöz képest 5 lóerõvel bír és a súlya mindössze 250 kg. Persze az elsõk között hangzott el a kérdés: Mennyi a maximum sebesség, amit el tud érni? A válasz pedig: 170 km/h és egy ígéret, hogy a Nuna3 talán már eléri majd a 200 km/órát! Érdekessége még, hogy nincs külön motor, az egyik kerék maga a motor,amit ugye fékezéskor is használ és ezzel akár újra tölteni is tudja az autót! A rosszabb idõtõl sem kell kétségbe esni, hiszen akkumlátorokkal (48 darabbal) is fel van szerelkezve a jármû.

Még egy gondolat a napenergiáról, amit talán sokan nem is tudnak, pedig érdemes vele foglalkozni: a napenergia ezerszerese annak az energiának, amire itt a földön az embereknek összességében szüksége lenne! Jó lenne megtanulni értékelni ezt és megtanulni felhasználni!

Mirella

Csoport, mozgalom, irányzat (ahonnan származik): Bocs Alapítvány

Küldd el ezt a képet egy E-card-ban!

Holland diákok műve a világ leggyorsabb (170 km/h) napautója.

Holland diákok műve a világ leggyorsabb (170 km/h) napautója.

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek


TÁMOGATÓINK
NCA , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , Székesfehérvár MJV Önkormányzata
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid