BOCS Homepage  English

David Cowling

David Cowling (Grassroots, Luton) az Angliából érkezett csoport szemszögébôl értékelte a Találkozót:

Számunkra Angliában komoly problémák merülnek fel azzal a tudattal kapcsolatban, hogy Európához tartozunk. Amint résztvevôket kerestünk a Találkozóhoz, az egyik nehézség az volt, hogy sokan elutasítottak: "Miért lényeges ez az egész? Nincs jelentôsége. Semmi köze hozzánk." Meg kell próbálnunk legyôzni ezeket a nehézségeket és ráébreszteni az embereket arra, mennyit tanulhatnak Európától és mennyit adhatnak neki. Nagyon fontos az angliai csoportnak, hogy átéljék az Európához tartozást oly módon, ahogyan Angliában nem tapasztalják.
A másik dolog, hogy a csoportunk egy része sohasem vett részt ehhez hasonló konferenciákon. Az ô hangjukat nem hallják, nem hallgatják meg. Nagyon fontos nekik, hogy a mondanivalójuknak súlya van, hogy a tapasztalataikra más is kíváncsi, hogy meghallgatják ôket. De még itt is nehéz helyet találni számukra, a beszámolójuk számára, mert még itt is, ezen a rendezvényen is a hatalommal rendelkezôk hozzák a döntéseket. Akiknek nincs hatalmuk, nem jutnak könnyen helyhez. Mégis, ez egy fontos lépés afelé, hogy a háttérbe szorítottakra is odafigyeljenek, hogy azok is átéljék: hangjuk, mondanivalójuk van.
A harmadik fontos dolog, hogy új megvilágításban látjuk a hitünket. Angliában az egyház jelentôsége évek óta csökken. Nagyon sok ember, nagyon sok fiatal, saját két fiamat is beleértve, nem tulajdonít jelentôséget az egyháznak, akkor sem, ha a hitet és Istent egyébként fontosnak tartják. Ahogy idejövünk és találkozunk másokkal, akik nagyon komoly tevékenységet folytatnak, ráébredünk, hogy az egyház talán mégsem halott, hogy van még élet, van még remény. Számunkra ez nagyon komoly bátorítást jelent.