Donella Meadows: Co-Housing -- Somewhere Between Neighborhood And Commune

Együttlakás: valami valahol a szomszédság és a közösség között


(Kivonat)
Ez az együttlakás 30 évvel ezelőtt Dániában kezdődött. Miért kell minden családnak venni egy fűnyírót és miért kell minden tizenévesnek vasárnaponként a füvetnyírnia? Miért kell 30 anyának a munkából való hazaérkezés után egész este főzni? Miért nem gondozhatjuk közösen a gyerekeket és miért ne étkezhetnénk együtt, miért kell úgy élnünk, mintha a lakásaink kis elszigetelt kastélyok volnának? A dán családok összeálltak, megosztották az udvarokat, kerteket, játszótereket, közösségi konyhákat, s "bofaellesskabe"-nek, élő közösségeknek nevezték el ezeket. Most 200 ilyen van Dániában. Néhány tucat ilyet terveznek az EÁ-ban.
Egy ilyen közös házban gyakran egy konyha van, egy társalgó, esetleg egy közös műhely, könyvtár, zeneszoba. Charlotteban (Vt) egy helyen 13 ház áll körben, s kívül van az út, közében egy nagy közös udvar, gyerekjátszótérrel.
Ezek még nem ökofalvak, azok komolyabban veszik a környezeti dolgokat, napenergiát használnak, szerves gazdálkodást folytatnak, komposzt-wc-t használnak, vagy szennyvízkezelőt létesítenek. Ezek küldetése "utánozható példa mutatása" - írja az Ithaca Ökofalu Hírlevél.

Mások voltak a hatvanas évek kommunái, amelyekben közös volt a föld, az épületek, járművek, eszközök, olykor a ruhák, a bevételek, alkalmanként a házastársak, ami iránt nagy érdeklődést mutatott a sajtó.
Minden tartós kommunának, beleértve a többezer éves vallásos rendeket, meg kellett tanulnia az önfegyelmet és az ÉN fölszámolását. Rossz, hogy a kommuna szó egyeseknek a virág-gyerekeket, másoknak az ateista diktátorok által összeterelt parasztokat juttatja az eszébe. A valódi kommunák számomra a termelékenység és a mély spiritualitás mintái.

Nem vagyok benne biztos, hogy elég alkalmas vagyok arra, hogy kommunában éljek, de kedvelném a dán mintájú együttlakást vagy az ökofalut. Sokan akarnak valami hasonlót és erre-arra várakozási jegyzéken vannak. Néhány mérnök kezd ilyen házakat tervezni.
.Az épületből még nem lesz közösség. A közös konyhában lehetnek veszekedések. De egy ilyen életmód időt és pénzt takarít meg a családoknak és forrásokat, energiát az egész bolygónak - Pi.