Levéltöredékek a börtönből és a börtönbe

"Diadalmaskodunk az által, aki szeret minket!" (Róm 8,37)

F. 1:

Édes! Jól vagyok, ne aggódjatok, örüljetek! A gyerekeket csókolom. Van itt egy meséskönyv, azt olvasgatom. Legalább tudok majd a gyerekeknek fejből mesélni, mint a nagymama. Szeretlek! ((A levelek szövegén nagy ENGEDÉLYEZVE cenzúra-pecsét.))
N. 1:
Kérlek írd meg, mit tudok érted tenni. Mi jól vagyunk. Lilkó jól érezte magát az unokatestvéreivel. Dóri dicséretet kapott írásból és környezetből. Engem Anyukáék és a rokonok is ((értsd: a közösségek)) nagy szeretettel és segítőkészen vesznek körül. Nagyon szeretünk és állandóan gondolunk rád! A Lélek arra kent föl ...és küldött el, ... hogy "szabadulást" hirdessek (kép helye) a raboknak... és "szabaddá" tegyem az elnyomottakat! (L 4,18)
N. 2:
Matykóval sétáltunk, és egy pincéből futószalaggal rakodták ki a füzetcsomagokat... nagyon érdeklődően figyelte. Olyan kedvesek voltak, őt is bevették: az egyik egy füzetcsomagot adott a kezébe, azt elvitte a teherautóig, ott a másik fölemelte, hogy odaadhassa a platón rakodó embernek. ... Nagyon kedves vendégeim voltak a hétvégén. Segítőkészségben nincs hiány. ... Lilkó éppen most sírva ébredt, mert azzal a levéllel aludt el, amit neked írt, és én közben elvettem tőle, hogy borítékba tegyem. Édes, nagyon sokszor csókollak!

F. 5:

...Móra Ferenc: Dióbél királyfi c. kötetét olvasom. Csodálatosan szép történetek. Olvasd el a gyerekeknek a "Macskavásár"-t. "Isten járjon veletek!"

F. 6:

Most, hogy előzetesben leszek, kéthetente küldhetsz tisztasági csomagot /ennivaló nem lehet benne/. Súlykorlátja nincs, s nem kell hozzá előzetes engedély. Ezenfelül havonta küldök engedélyt a 3 kilós élelmiszercsomagra. Beszélő is havonta van, 1 óra, rácsos. Azt a képes könyvet ((értsd: képes Bibliát)) a köv. címre küldd:... ((Közvetetten egy másik börtönbe, ahová egy zárkatársamat elszállították.))
N. 3:
Ma nagyon örültem, mert két levelet is kaptam tőled /5. és 6/. Ne félj, jól vagyunk. A gyerekek sokat emlegetnek. Matykónak adtam egy képet rólad. Úgy örült neki! Egy óráig nem adta ki a kezéből. Mindenkinek nagyon hiányzol. Várunk.

F. 7:

Küldj egy nagy füzetet, de ne spirálosat, mert a drótot nem engedik be. Ügyvédet hivatalból rendeltek ki mellém, 4O *-ba fog kerülni. Nagyon kedves ember, bár sok jelentősége nincs. Van nekem Pártfogóm. ...Ujságot levélként be lehet küldeni. A beszélőre két felnőtt és két gyerek jöhet. Ebben a levélben kapod az engedélyt. ...Dóri keresztszüleinek mondd meg, hogy ne lepődjenek meg, ha egy cigányasszony fökeresi őket, hanem magyarázzák el neki a Billings-módszert. ...Ne szenvedj tőle, ha keveset találkozunk. Éljetek boldogan. Ne aggódjatok miattam. Én is boldog tudok lenni idebenn is. ((A gyerekeknek nagybetűkkel, mert a folyóírást még nem tudták olvasni:))

KEDVES DÓRI! SOKAT GONDOLOK RÁTOK: JÓL TANULSZ? ÍRD MEG A PIROS PONTJAIDAT. LEGYETEK NAGYON JÓ TESTVÉREK! ...KEDVES LILKÓ! RAJZOLD LE NEKEM, MIT CSINÁLTOK AZ ÓVODÁBAN. SEGÍTSETEK SOKAT ÉDESANYÁNAK! MATYKÓT CSAK JÓRA TANÍTSD! KÉRJÉTEK ÉDESANYÁT, HOGY MESÉLJEN NEKTEK A PIROS KÖNYVBŐL ((KÉPES BIBLIA)), MEG NÉMETET. ...NAGYON SZERETLEK MINDHÁRMATOKAT!

N. 4:
((Virágok a levélpapírra ragasztva))

F. 8:

Korán fekszünk és szinte magamtól ébredek, pedig még sötét van. A feketerigó fütyül. Reggel, este idehallatszik a harangszó. Isten vigasztaljon benneteket is! Legyetek okosak és ártatlanok.
N. 5:
Tegnap voltak nálunk. ((=házkutatás)) Félek, nehéz napjaid lesznek. ((=Súlyos dolgokat találtak.)) ...Kérlek, írjál mindig a gyerekeknek valami rövid intelmet, mert nem mindig mintagyerekek. ...Én már egy hete írogatok neked, nagyon szomorú vagyok, hogy még egyet sem kaptál meg. És hát a beszélő cédula sem jött meg. Mikorra várható? ... Drága, övezd fel magad...! Expressz adom föl, hátha hamarabb megkapod.

F. 13:

((Sok szorongás után az előbbi, 5. levélre adott válasz)) Édes, nagyon nagyon szeretlek! Isten mindenre erőssé és minden körülmények közt boldoggá tesz minket! Boldogok a sírók, ha ők nem ríkatnak meg senkit. A lelkiismeretem tiszta. Ha tehát Krisztusért ér üldözés, hála legyen érte Istennek. Ne félj, Édes! Csak a gyerekekkel törődj. ... Köszönöm, hogy minden nap írsz. Szüntelenül imádkozom értetek.

F. 9:

Most kaptam az első leveledet. Nagyon köszönöm. Ma hívott az ügyvéd, nagyon kedves volt. Azt mondta, valószínűleg csak 1-2 hónapig fog tartani ez az előzetes. De én nem bánom, nagyon jól megtaláltam itt a helyem. Egy cigány srácot írniolvasni tanítok, két srácot angolul, s én is tanulok cigányul. Verseket olvasok. Sokat imádkozom, értetek is, és az itteniekért is. Tornászunk reggel, este: egy kis erősödés rám fér. Sokat beszélgetünk. ...Az ügyvéddel kapcsolatban azért tartsd magad ahhoz, amit mondtam ((ti. ne légy hozzá bizalommal)). Azt mondta, nem kapok sokat. De azért ne számítsunk a jóra, inkább legyünk erősek. ...Drága dolgokat ne küldj, nem akarok "fényűzni". Az ellátás jó. Jó is, hogy egy kicsit kinevelődök az ínyencségből és falánkságból. ...Ki tudsz jönni a Gyes-ből és családi pótlékból? Végső esetben elfogadhatod Anyutól a segítséget. Küldj fényképeket, csak a családról. Könyvet ne tegyél a csomagba, azt előbb kérelmeznem kell... "Muri romnyi kamaf tu!" /Már ennyit tudok cigányul. "Ha tested fázik, lelkem rád adom" /József Attila/

...GYEREKEK, KÜLDÖK NEKTEK EGY BÉLYEGET. A TETEJÉRE VAN ÍRVA, HOGY MILYEN ALKALOMRA, ÉVFORDULÓRA ADTÁK KI. TUDJÁTOK, A BÉLYEG ARRA VALÓ, HOGY FIZESSÜNK VELE A POSTÁNAK, AMIÉRT ELVISZI A LEVELÜNKET. DE EZENFELÜL MÉG KÉP IS VAN RAJTA, HOGY VALAMIRE EMLÉKEZTESSE VAGY FIGYELMEZTESSE AZ EMBEREKET. KÉRJÉTEK MEG ÉDESANYÁT, MONDJA EL, MI AZ A VÖRÖSKERESZT.

N. 6:
A gyerekek már alszanak. Egész nap itthon voltunk, mert Lilkó és Matykó belázasodtak. Most ilyen csúnya vírusos időszak van. Így ez a nap sok mesével, játékkal, nekem meg vasalással telt el. ...Szüleid jól vannak. Anyukád gyakran küld tojást vagy kész ebédet. Egészen elkényeztet. ... Mindig írod, hogy jól vagy; de ha valami rossz neked, azt is írd meg nyugodtan. Elbírom, és szeretnélek megvígasztalni. Néha én is elsírom magam titokban. Nagyon szeretlek, és ne haragudj, hogy nem voltam mindig elég okos. ((A házkutatáskor)) ...Egyik elkeseredésemben a 22.zsoltár nagyon megvígasztalt.

KEDVES APUCI, NAGYON SOKSZOR GONDOLOK RÁD ÉS NAGYON SOK SZERETETTEL KÜLDÖM EZT A LAPOT.

F. 10:

Édes, kérdezd meg valamelyik testvéredet, vállalnák-e, hogy havonta csomagot küldenek itt egy öregnek, akinek senki hozzátartozója nincs. ...Vámbéry Ármint olvasom: Dervisruhában Közép-Ázsián át. Tőle tanulom: a szegények közt teljes szegénységben kell élni! ...Minden nap sétálunk fél órát a betonos, napfénytelen udvaron. Kezdek újra belejönni a sakkozásba. Már tudunk hat betűt. "Azsukár pema!" /Várj reám!/

DÓRI! KÉRDEZD MEG ÉDESANYÁTÓL, MELYIK VÁROSBÓL SZÁRMAZIK AZ ÉN CSALÁDOM. LILKÓ, TE PEDIG KÉRDEZD MEG ÉDESANYA SZÜLEINEK VÁROSAIT. KERESSÉTEK MEG A TÉRKÉPEN, ÉS ÍRJÁTOK MEG NEKEM IS.

N. 7:
Bármelyik testvéremet megkérheted. ... /A levél számozását lehet hogy eltévesztettem. Majd jobban figyelek rá ezután./ A pénz miatt ne aggódj, megélünk. ... Nagyon örülök, megnyugtat, hogy olyan jól feltalálod magad odabenn. ((Gyerekrajzok))

F. 11:

Édes, legyél vidám. "Örüljetek, újra mondom örüljetek!" ((1Tessz 5,16 - Ekkor még nem tudtunk Szentírást becsempészni, az idézetek ezért emlékezetből, szabadon.)) ... Ma megkaptam a német nyelvkönyvet. Megpróbálok nagyon intenzíven tanulni, de sokszor nincs is elég időm, annyi minden jó van. József Attilát nagyon sokat olvasom: "Száll szerelmem hajadra, mint holdsugár pajkos patakra". Kellene egy munkahely, bennlakással, középkorú férfi számára, valamelyik katolikus otthonban. Kertészmunka, kőműves, karbantartó vagy bármi más munka megfelelne. ((Egy szabadulónak))

DÓRI! KÖSZÖNÖM HOGY LERAJZOLTAD A FOGMOSÓ MATYKÓT, MEG A KÉT PIROS PONTOT IS. A LEVELEID HELYESÍRÁSÁT ÉDESANYÁVAL JAVÍTTASD KI MINDIG. LILKÓ, UGYE NEM ÉDESANYA RAK RENDET HELYETTETEK A GYEREKSZOBÁBAN?! TANÍTSÁTOK MEG A MATYKÓT IS A RENDRAKÁSRA, DE TÜRELMESEN, NE KIABÁLJATOK VELE!

N. 8:
Matykó már jól van. A Penicillin injekció nagyon hatásos. Bár nagyon tiltakozik ellene szegényke. Már rég megkapta, de még öltözködés közben is csak sírva mondja, hogy "doktor néni nem kérek olyat!" ... Úgy szeretnék mindent jól csinálni. Vajon tudlak-e pótolni téged a gyerekeknek? ...A barátnőmnek kisfia született, szép nagy. ...Isten legyen veled, Édes!

F. 12:

Jobb lett volna, ha a drapp strapanadrágomat küldöd, mert itt egész nap a zárkában nyúzni kár ezt a szépet. ...Beszélő már csak a jövő havi lesz, az ehavit nem kapom meg utólag. Nem baj. Szüntelenül veletek vagyok, minden nap!! Tegnap hallottam egy dalt a rádióban:

"Szelíd légy, derűs és hallgatag; bölcs mosollyal tűrd, hogyha bántanak!" ...Nem vagyok éhes, az ellátás elegendő. Csak a kinti ínyencségek után szokatlan, hogy a reggeli csak üres kenyér zacckávéval. /Itt úgy mondják: bivalytej./ ...Nem olyan zavaróak a körülmények, mint gondoltam. A cigifüstöt már észre sem veszem; gyakran szellőztetünk. A rádió csak reggel szól két órát és délután kb. hármat. Néha egész jó a műsor. Az ablak mellé szoktam ülni, ott jó természetes fény van.

DÓRI! KÖSZÖNÖM A HUSZONNÉGY PINTY-ET, A TÖBBI RABOK IS MEGCSODÁLTÁK. GYÓGYULJ MEG. AMÍG PEDIG BETEG VAGY, VISELD EL TÜRELEMMEL, NE NYŰGÖSKÖDJ ÉS PRÓBÁLD HASZNOSAN TÖLTENI AZ IDŐT.

... Nagyon boldog vagyok. Jó tiszta lelkiismerettel élni. Szégyenlem, hogy gyáva voltam és bizonytalankodtam. ...A rádióban volt szó arról, hogy a balkezes gyereket ne szoktassuk át. Lilkó hogy ír? ... Micsoda sorsok, elhagyatottságok, lelki nyomor van itt...!

N. 9:
Matykó tegnap kapta az utolsó injekciót. Utána sokáig sírt. Ezeken a napokon éjszaka is fölsírogatott. Ezek az első kemény élményei eddigi életében. Egy kicsit kibillentették a megszokott vidám életérzéséből. ...Édes, jól vagyunk. Szeretet és segítőkészség vesz körül. Csak téged lenne jó látni. Sokat gondolok rád és érted.

F. 13:

DÓRI! LILKÓ! NAGYON SZOMORÚ VAGYOK, HOGY ÉDESANYÁNAK AZT KELLETT ÍRNIA, HOGY NEM VAGYTOK JÓ TESTVÉREK! ÉN AZÉRT SZENVEDEK, MERT NEM AKAROK BÁNTANI SENKIT: TI PEDIG BÁNTJÁTOK EGYMÁST??!
N. 10:
Ma reggelre én lettem egy kicsit lázas. De nem vészes, csak a fejem fáj nagyon. ...Matykó örömmel jött át reggel, hogy a bilibe pisilt. Azt is kérdezte, hogy "nemsokára jön haza apu?" Mondtuk neki, hogy sajnos csak sokára jön haza az apu. ...Fontosnak tartanám, hogy máskor is írjál a szüleidnek. A múltkori leveled is sokat segített rajtuk. Nem veled van bajuk, csak úgy összejöttek a dolgok. ...Vajon mikor láthatjuk egymást? - 9

F. 14:

Sokat imádkozom értetek, s közel és távol szenvedőkért, s azokért is, akiknek hatalom "adatott" fölöttünk. "Bárhova vágyik, odaviszem őt!" Olyan sok emberség van itt ezekben a vétkes emberekben is.

GYEREKEK, SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS IMÁDKOZZATOK ÉRTEM. ÉN IS MINDEN NAP IMÁDKOZOM ÉRTETEK, HOGY JÓK TUDJATOK LENNI.

F. 15:

Vigyázz magadra, a gyerekekre, az otthonunkra! Ez a rumlis időszak ((=házkutatások)) még sokáig eltarthat! Ne sokat menj el otthonról. A gyerekek legalább téged ne nélkülözzenek. ...Vasárnap, amikor mész a gyerekekkel szentmisére, próbálj megtudni valamit arról a másik srácról, aki itt benn van, keresd meg a feleségét /ha nős/ vagy a szüleit. Vígasztaljátok meg egymást Isten erejével. ...Lassan tanulom, hogy Istenben bízzak. Félve léptem be az első zárkába, mint Dániel az oroszlánok barlangjába, s már egy nap múlva otthonosan éreztem magam. ((Egy óriási termetű, nagyszövegű cigány férfi, hét év fegyházzal a háta mögött, s egy másik ügyben újabb ítéletre várva, mesélte éppen a balhéit az ajtónál, amikor belöktek. Meghúztam magam a sarokban. A szomszéd ágyon fekvő, amikor meghallotta, hogy miért vagyok benn, jószándékúan sziszegte a fülembe: "Mondd azt, hogy gyilkosság miatt vagy benn. Ha NEM FÉLNEK tőled, véged van!" Az asztalnál két kopaszra nyírt gyilkos sakkozott. Az egyik nyolc év, a másik tizennégy év ítélettel várt a másodfokú tárgyalásra. A rézsút levő ágyon egy férfi, aki a két kezével megfojtotta a szeretőjét. A zárkában két héttel korábban megerőszakolták az egyik - talán homokosságra hajló - rabot. Az elkövető - azonnali bűnvádi eljárással - két évet kapott, pluszként az addigi ítéletére. - Egy-két nap múlva a cigány óriásnak segítettem szerelmes levelet írni a volt feleségének, egy másik cigány férfival a Billings módszerről beszélgettünk /ott lehet kezdeni, ami állandó téma/, az egyikkel megeszéltük, hogy Bibliát juttatunk be neki.)) Ugyanúgy félve mentem a másik zárkába, s ahogy beléptem, körül is fogtak, mim van, miért vagyok itt, milyen erős vagyok. ...Most már itt is nagyon otthonosan érzem magam. A kényszerű együttélés mindenkiből kihoz némi alkalmazkodást és emberséget. Nem az okosság a lényeg, hanem hogy Isten előtt feddhetetlenek legyünk és igazunk legyen, mint Nátán prófétának. ((Aki Dávid királyt egy kitalált, tényszerűen nem igaz történet elmondásával döbbentette rá az igazságra: ha szavaiban tényszerűen nem is volt igaz, amit elmondott, a mondanivalójában igaz volt, s a hallgatójával az igazságot értette meg.)) A többiben "rábízzuk magunkat az emberek lelkiismeretére". ((2Kor 4,2)) Ami pedig megtörtént, ((még mindig nem tudtam, miket vittek el)) arról Isten gondoskodik. ...Már ilyen kerek mondatokat mond a Matykó? Nagyon aranyos lehet. Írj mindig róla is! ..."Szerelem! Állunk őt bámulva, kit káprázatul küldött az Ég a földre!" /Petrarca/ ...Imádságból és Szentírásból élj, semmi másra ne legyen szükséged. Isten megtanít minket nagyobb bizalomra Iránta, és nagyobb okosságra.

...LILKÓ! KÖSZÖNÖM A RAJZOT. ÉN IS SOKAT GONDOLOK RÁTOK. SENKI KEDVÉÉRT NEM HAGYTALAK VOLNA OTT TITEKET, CSAK ISTENÉRT JÖTTEM IDE. - 10

N. 11:
Anyukád küld majd délben ebédet nekünk, meg holnap is, hogy kifekhessem a betegséget. Hétfőn vagy kedden pedig majd fölkerekedek szerencsét próbálni, megpróbálok bejutni hozzád. Csak legalább láthassalak, ha egy rövid időre is. ...Lilkó reggel elrakta az edényeket és szépen elkészítette a reggelit. Nemsokára elviszik ezt a levelet a postára, hazafelé pedig bevásárolnak. ...Sok feladatot küldesz nekem, megpróbálok mindegyiknek eleget tenni. ...A gyerekekkel minden nap imádkozunk érted. Én pedig minden pillanatban rád gondolok, mintha mindig itt lennél velem.
N. 12:
Édes, ma nem kaptam levelet. Helyette az utolsót olvastam el sokszor. Ez az egyetlen megfogható kapocs közöttünk. ...A lányok idáig csendben olvastak, most pedig neked rajzolnak. Mostanában az olvasásért, a textil- és fonalragasztásért, no meg a bélyeggyűjtésért lelkesednek. Matykóval ma délelőtt minden házimunkát együtt végeztünk. Időnként nagyon megnevettet bennünket, olyan jópofákat mond. A reggeli cumisüveg tejhez meg az ölemben üléshez még ragaszkodik, de már önállóan megrendezi az egészet: leültet, nyakába illeszti az előkét, fölkapja az üveget. Aranyos.

"SZIA APA, NAGYON SZERETLEK TÉGED! MINDEN NAP MEGNÉZEM A NAGY KÉPET, AMELYIKBEN MI KETTEN VAGYUNK. NAGY CSICSERI PUSZIT KÜLDÖK NEKED. ÍRJÁL MAJD NEKEM IS!"

Ezt együtt írtuk Matykóval, ő is mondta hangosan, a végén felkiáltott: "Apu írtunk".

N. 13:
Édes, ma sem kaptam levelet. De biztos vagyok benne, hogy minden nap írsz. Talán holnap. ...Fekete István: Csi c. novelláját olvastam.

F. 16:

Isten itt nagyon közel van hozzám. Ezt a döntést nagyon el akartam kerülni, de a lelkiismeretem szava minden vívódásban világosabb és félreérthetetlenebb lett. A hitem nagyon megerősödött. "Aki készen áll arra, hogy megtegye Atyám akaratát, az felismeri, hogy az Atyától jöttem". ((J 7,17)) S nemcsak a sok imádságban van közel Isten, hanem azért is, mert Őt ártatlanul "a gonosztevők közé számították". ((L 22,37)) ... "A simogatás az én lobogóm" /József Attila/. ((Néhány rongyos, firkált könyv van a zárkában, amit 6-8 hetente kicserélnek. Nagy kincs közte a "J.A. összes".

F. 17:

"Nagy, mély szemed reámragyog sötéten a lelkemben halkan fuvoláz a vágy. Mint ifjú pásztor künn a messzi réten s kezében szólong édesen a nád ..." /József A: subáján fekve méláz fényes égen A szemed/ ...Írd mindig bele a leveleidbe, hogy mikor hányadik levelemet kaptad meg. Írj minden nap, Édes! ... Itt valóságosan megélhetem Szent Ferenc imáját. (("Ahol békétlenség, reménytelenség, sötétség honol...)) ... A gyerekeknek adj nagy biztonságérzetet. Szombat reggelente van a rádióban Családi Tükör. Ma a gyerekkori félelmekről volt szó. Komolyan kell venni, megbeszélni velük. Kibékíteni a szüleivel, testvéreivel, önmagával. Imádkozz sokat, hogy Isten olyan vigasztalást tudjon adni neked, hogy minden szorongásban biztonság lehess a gyerekeknek. ... Ne védj engem! Csak arra van szükségem, hogy a gyerekeket szépen neveld és hallgass.Istenre. ((A pont - 11 nem nyomdahiba, hanem üzenet: ne tegyél semmiféle vallomást! Mentességed van. Ha védeni próbálsz, ellenem használnak fel minden tőled megtudott információt! - A nyomozás időszakában minden levél keresztülmegy az ügyész kezén!)). ... "Isten úgy szeretett minket, hogy életét adta értünk. Tehát nekünk is életünket kell adnunk embertestvéreinkért!" ((1Ján 3,16)) A Ben Hur utolsó előtti jelenete a keresztről: "Az Ő sebei által gyógyultunk meg!" ((Iz 53,5)) Hiszem, hogy a szenvedést vállaló /és a szenvedést nem osztogató/ kemény szeretet gyógyítja a világot! Olyan jó hitben élni! ... Nagyon megbántam Isten előtt, hogy tusakodtam Őellene, a végsőkig ki akarván térni ez elől a kereszt elől. ..."Úgy lesztek Isten gyermekei, ha Őhozzá hasonlóan jók vagytok a gonoszokhoz." ((Mt 5,45)) Úgy szeretném elküldeni nektek ennek az életnek az örömeit, ahol az ember valóban "a hitből él". ((Zsid 10,37)) Isten a keresztúton jár. Ott lehet Hozzá közel jutni.

F. 18:

Édes, most kaptam a 10. leveledet. Szeretnék melletted lenni a betegségben. Isten adjon erőt neked. ... Mostanában nem zavar titeket senki? Éljetek szép életet a nem-hívők előtt. ((1Pét 3,16)) Mondd meg mindenkinek a családban ((értsd: a nagyközösségben)) hogy nagyon sokat gondolok rájuk és nagyon szeretem őket, imádkozom értük. Különösen is a kis újszülöttért, s szüleiért. Ez a távolság felmelegíti az ember szívét azok iránt is, akiket otthon nem szerettem eléggé. Küldök nektek egy József Attila verset: a "Tanítások" 1.részt.

F. 19:

"A békességet szétosztja az este, meleg kenyeréből egy karaj vagyok." /József A./ ...Németezek, olvasok, tornászunk. Ma két levelet is irtam másoknak, akik nem tudnak írni. ..."Az egyház szenvedhet háborúságot, de maga nem háborúskodhatik!" /Németh László: VII.Gergely/ ...Frissen, magamtól ébredek már ébresztő előtt. Szól a feketerigó. Este idehallatszott megint a harangszó. Mindennap hálát adok Érted! Szeretlek! ...LEGYETEK ARANYOS JÓ GYEREKEK, SOK ÖRÖMET SZEREZZETEK ÉDESANYÁNAK! Giovanni Morandi énekel. A "Térdenállva jövök hozzád" c. filmjére ébredeztek bennem a szerelem érzései kamaszkoromban. Most mégsem fájdalmas hallgatni. Szerelmed úgy körülvesz és boldoggá tesz, mint Isten jelenléte is.
N. 14:
Utánad jártam, ismét sikertelenül. De azért a közeledben voltunk, Matykó ott játszott a börtön melletti téren.
N. 15:
Összetalálkoztam az ügyvéddel a börtön előcsarnokában. Azt mondta, hogy a szálak hozzád vezetnek! Írd meg, mit tehetnék az érdekedben, hogy ezt a vádat ((hogy két másik lelkiismereti megtagadó fölbujtója is te vagy)) elejtsék!... Olyan jó, hogy boldog vagy és ilyen hatalmas a hited. De azért csak panaszkodj, ha fáj valami. Megpróbálok én is ilyen erős lenni. ... Matykó nagyon élvezte az utazást. Nem mondtam meg neki, hová utazunk, hogy ne csalódjon, ha nem sikerül. Barátságos volt mindenhol, mindenkihez, nevetős, mosolygós. ...Lilkó és Dóri meghívást kaptak egy unokatestvérük születésnapi bulijára. Ma teljesen ennek a meghívásnak a bűvöletében éltek, nagyon várják. - 12
N. 16:
Nagyon sivár lehet az élet társ nélkül. Még így tőlem elzárva is meleget tudsz sugározni felém. Milyen furcsa, hogy csupa jóság vagy és ott kell csücsülnöd. Hála Istennek nem tétlenül. ...Jó éjszakát Édes!
N. 17:
Ma csodálatos idő volt. Már minden zöldell, virágzik. Csak állandóan te jutottál az eszembe, hogy ott ülsz a lámpa fényénél, mikor kint ragyog a nap. Ez olyan fájdalmas.
N. 18:
Matykó nagyon élvezte az utóbbi két utazást és most mindig kérdezi, hogy "holnap megyünk vonattal?" vagy "pénteken vonattal?". Én mindig azt mondom, hogy "nem" és akkor újabb megfogalmazásban kérdezi. Érdekes lehet két évesnek lenni. ...Néha valami csodában reménykedek, hogy ez hátha nem igaz, és mindjárt hazajössz. De ne félj, azért a körülményekhez képest jól tartom magam. Az a jó, hogy te is.

F. 20:

Reggel hat óra, hallgatom a harangszót. Nem azért jött, hogy Őt szolgálják, hanem hogy Ő szolgáljon... ... Mondd meg Matykónak, hogy nagyon szeretem és sokat gondolok rá. Küldök neki egy kövér basát, egy sovány basát és egy szögletes basát: ((rajzok)). ... Bár meg tudnánk az embereket tanítani, hogy ne részegedjenek le, ne verekedjenek, ne raboljanak, a szerelmet emberien éljék. Sok történetet hall az ember idebenn. Az alkohol többnyire nagy szerepet játszik, meg az az "önérzet", mely szerint egy sértést elviselni nagy szégyen, sértegetni viszont nem szégyen. ... Jónéhány nemi erőszak esettel találkoztam már. Nem rendes lányokkal meg családanyákkal történik ilyesmi, nem kell félni. ... Volt egy eset, hogy egy srác feleségét megfenyegették, hogy ha nem vall a férje dolgairól, akkor őt is lecsukják. Mivel nem ismerte a mentességet ((feleség, szülő, gyermek nem köteles vallomást tenni)), miatta kapott többet a férje. ... Szegénykéim, úgy szeretnélek ápolni benneteket.

F. 21:

Megtanultam arab-dominózni. Jóval több gondolkodást igényel, mint az egyszerű dominó.
N. 19:
Ma, eddig először, kicsit kedvetlen voltam, főleg a gyerekekkel. Ilyenkor ők is olyan kutyafülűek tudnak lenni. ... Tegnap Dóri keresztapja nagy élelmiszer csomagot hozott nekünk. Bár inkább neked vihetném az egészet! A kollégáid is érdeklődtek. ... Matykó mindenre azt mondja: "Én akarom, én csinálom." ... Este elromlott egy lámpánk. Matykónak rengeteg kérdése volt ezzel kapcsolatban. Dóri lisztgyurmából képeket készített a locsolók számára. Most reggel 6-kor rád gondolok, te is írod az utolsó mondatot. Ébred a család, szeretünk Édes!

F. 22:

Olyan hálás vagyok Istennek, hogy ad szeretetet az itteniek iránt is. Szombat délután van, alszanak, ujságot olvasnak, révedeznek ki az ablakon, vagy a semmibe szinte mindegy, mert az ablakon át is csak falak látszanak. Szeretnék segíteni nekik, hogy rendbejöjjön az életük. ... Olvasd el Németh László: Villámfénynél c. színművét. A házasságról szól. Olyan jó érzés volt olvasás közben rád gondolni. Úgy érzem, mi megálljuk a próbát. Nem önmagunkban, - 13 hanem mert mindketten ragaszkodunk Istenhez, így lehetünk igazán emberek és társak. Ilyen poklok közepette, amiben itt szinte mindenki vergődik, hogy férfi és nő kapcsolata semmi más mint egy brutális, lelkileg is brutális harc, s egy nőben megbízni szinte égbekiáltóbb bolondság, mint Istenben hinni ilyen poklok közepette olyan gyönyörű isteni csoda a léted, a lényed, a szereteted, a szerelmed, a hited, a házasságunk, a családunk! Szüntelenül hálát adok érted. Nagyon szeretlek.
N. 20:
Lilkó ma nagyon morgós volt. Úgy tűnik, őt viseli meg legjobban a távolléted. Sokat szopja az ujját, gyakran kedvetlen. Időnként kiprovokálja, hogy az ölembe vegyem és babusgassam. Máskor meg rettentő fegyelmezetlen, és minden rendreutasítás lepereg róla. Most jobban figyelek rá.

F. 23:

Miattam ne nyugtalankodj, nagyon boldog vagyok és az ügyemet teljesen rá tudom bízni Istenre. Aki Őbenne bízik, az nem csalódik. De őrizd meg azért azt a szilárdságot, amely mindent el tud viselni az Ő szolgálatában.

F. 24:

"Ilyen korban, mint ez, nem szabad, csak szerzetesként élni. Emberi, páros, vidám szerzetességben, de mégiscsak abban." /Németh László: Győzelem/ ... Olyan nagyszerű, hogy ez az egész éppen Nagyböjtben történik. Gárdonyi írja valahol, hogy a liturgikus év milyen hatalmas formáló erő. ... A karatéról olvastam egy könyvet. Nagyon megszívlelendők a célkitűzései és a módszerei. A következő tulajdonságok kifejlesztésére törekszik: Jellem, Tisztelet, Szorgalom, Szertartásosság, Önuralom. Ez az öt fő alapelv. Ezen felül: pontosság, kitartás, akaraterő, koncentrálás, edzettség, ügyesség, gyorsaság, határozottság, bátorság, önbizalom, szerénység, közösség. Módszere a mindennapos otthoni egyéni munka és a szertartásos közös edzések. Pontosan kell érkezni, belépéskor köszönteni a már megérkezetteket. Az edzés kezdetekor leülnek egy sorba, csend, koncentrálás, köszönés a mesternek. Az edzésen tilos minden beszélgetés vagy mással foglalkozás. Az edző utasításait mindenki pontosan követi. Hibáért, fegyelmezetlenségért plusz munkát kell végezni, "büntetésből", de nem megszégyenítésként, hanem hogy érezze, hogy egy hibát mindig csak több munkával lehet helyrehozni. Az ügyetlenebbeket sohasem nevetik ki, hanem segítik. Maximális udvariasság, rövid szertartásos bocsánatkérések. Edzés végén ismét koncentrálás és elköszönés.

F. 25:

"Ha mosolyog, mosolya csupa csillag, De ha szomjazom, akkor friss patak, Az én kedvesem az egeknek nyílhat, De megcsókolni csak nekem szabad. Haja szurokkal elkevert arany, Harmatos erdők az ő szemei, Küszöbe elé terítném magam Lábtörlőképpen, de nem engedi. Szavunk zugában megbúvik a csók, Testvéreihez lopva jön ide... Mező álmodhat össze annyi jót Az én kedvesem a füvek szíve. - 14 Este a csókok megszöknek velünk S végigfutván a világi teren A hajnali égen leheveredünk és csak csudálkozunk az életen." /József A.: Csudálkozásunk az életen/ ... Krisztus kísértései milyen élők ma is. Milyen nagy keletje lenne itt a hitnek, ha egy fohászkodás segítene a szabadu- lásban, a kisebb ítéletben. Pedig nem ilyenkor, hanem akkor kell Őhozzá fohászkodni, amikor a kocsma, vagy egy lopási lehetőség vonzásában vergődik valaki, vagy amikor ütésre lendül a keze. Olyankor biztos segít.

F. 26:

"A vackorfa a beojtott ággal összenő, én is jobb vagyok, hogy beojtottál csókjaiddal, én kedvesem, és szebb is vagyok, miként az éjtszaka a számlálhatatlan csillagoktól." /József A.: Kedvesem/ ... Nagy keletje van itt a keresztrejtvénynek. Nehéz lesz nekik, hogy most betiltották az újságküldést. Vágjál ki mindenféle újságból rejtvényeket és küldd be levélben. ... A napok értelmesen telnek, csak nem vagyok elég szorgalmas.
N. 21:
De jó volt veled találkozni, újra megfogni a kezedet. Vidám vagy és erős. Igazán megnyugodtam. Matykó is nagyon örült. Mikor eltűntél a folyosón, mindenképpen utánad akart menni. Még sírt is. De azért ne legyél szomoru. ...Mit szólnál hozzá, ha vennék egy összecsukható "esernyő-babakocsit"? Borzalmasan sokat cipeltem mostanában Matykót, és ez megkönnyítené az útjainkat. Egy hátonhordóval próbálkoztam, de abban fergetegesen nehéz. ...Írj máskor is a gyerekek neveléséről. Ezzel sokat tudsz segíteni.

F. 27:

Ne gyere a rendes beszélőig már. ((Az ügyésztől kell láthatást kérni; az ilyen alkalmakat is nyomozásra használja!)) Ha valaki elindul egy úton, nem áll meg a felénél. A sikertelenség általában még nagyobb erőfeszítésekre ösztönzi az embert ((az ügyészt a nyomozásban)). Az irategyeztetésről ((ez a nyomozás lezárását követi, tehát egyben jelzi)) szándékosan nem írtam, nehogy azt hidd, hogy bármi is lezárult. A hitben való szilárdság, az okosság ((!)), a feddhetetlenség ideje nem zárult le, sőt! Az ember kezdeti frissesége és fegyelme könnyen elszürkül, de nem szabad lankadni. Az okos ember legalább a maga kárán tanul, s nem követi el újból ugyanazt a hibát. A még okosabb már a más kárán is tanul. Most a te válladon van az egész család, legyél hát okos és gondos ... Nincs szükségem tanúkra. Isten a tanúm, hogy egyedül az Ő tanítására, az Ő erejével és az Őtőle kapott szeretetből teszem. ...Úgy örültem, hogy Matykó megismert. ...Más csodában ne reménykedj, Édes, mint a Húsvét hajnalában, mert ez a Jel adatott nekünk. Krisztus ebben bízva ajánlotta lelkét Atyja kezébe. De ha Isten útján járunk, bízhatunk ártatlanságunkban, mert minden embernek adott Isten lelkiismeretet, hogy az igazságosságra és emberségre vezesse őket, azoknak is, akiknek hatalmuk van fölöttünk. - 15

"Mint feledésbe hulló verssorok,
nagy bánatok is feledésbe hullnak,
hideg csúcsára megvacogó múltnak
s szépségük vissza is csak úgy ragyog,
mint déli tájra messzi havasok." /József A./

N. 22:
Lassan mindannyian belerázódunk ebbe a helyzetbe. Még egy nehéz hét lesz, amikor el kell majd fogadnom az ítéletet. Ettől előre is félek. ...Tegnap olyan szép esténk volt. Sokat gondoltunk rád.

F. 28:

Pap Károly: Megszabadítottál a haláltól. Gyönyörű regény. Zsidó író, koncentrációs táborban halt meg. "Ha szegény vagy és jó, az egész emberiséget a szívedbe zárhatod." "Adonáj azért adta a könnyeket, hogy azok kimossák a fájdalmat a szívünkből." "A gyerekeken és a tájakon rajtuk van az az öröm, ami Adonáj arcán volt, amikor teremtette őket." "Aki nem törődik e világgal, hogy legyen részese egy másiknak? Hogy menjen be a házba az, aki elfordul már a küszöbtől is?" ... Édes, légy erős, hogy akkor is boldog tudjál lenni, amikor csak nagyon ritkán láthatjuk egymást. Ne szomorkodj, légy jókedvű a gyerekekkel. A jelenlegi helyzetben éljünk boldogan, ne ábrándozzunk. Isten akaratára legyen gondunk, s majd Neki gondja lesz a mi történetünkre. ... A hasam miatt ne aggódj, szégyenletes a mai világhelyzetben az ember falánksága. Amikor a csajkát tele megkapom, arra gondolok, hogy ez a kiváltság, hogy nekem van mit ennem, kötelez! ... Olyan jó rád gondolni, Édes, olyan boldog vagyok, hogy vagy nekem!

"Énektestű és ismeretlen ő, az igazi kedves mindig.
Szívünk ormán él s minket is szelíd erővel odaindít." /József A./

ÉDES KIS LILKÓM, HA SZOMORÚ VAGY, GONDOLJ ARRA, HOGY ILYEN MESSZIRŐL IS NAGYON SZERETLEK. ISTEN LÁT BENNETEKET IS ÉS ENGEM IS ÉS ÖSSZEKÖT MINKET. VÍGASZTALJÁTOK MEG ÉDESANYÁT IS, HA FÁRADT.

N. 23:
Olyan érdekes, hogy már 35 napja nem vagy itthon, mégis mindig rád gondolok. "Örömötöket senki sem veheti el tőletek".
N. 24:
((Gyönyörű, érzékletes, részletes beszámolók a gyerekekről.))

F. 29:

Édes, hogy bírod a sok munkát? ...Elkezdődött a Jubileumi Szentév. Célkitűzése: megértetni az emberekkel, hogy miért szenvedett Krisztus, s lelkiismeretüket érzékenyebbé tenni. Bár megértenék valóban! ...Abban reménykedtem, hogy a tárgyalásom a Nagyhéten lesz, de valójában méltatlan is volna ezt a kis szenvedést Krisztuséhoz hasonlítani. Így is az Ő közelében élem napjaimat, most különösen.

F. 30:

Elküldtem a múlt héten a csomagengedélyt, most mégis azt írom: ne küldj nekem élelmiszercsomagot, nincs rá szükség. Komolyan írom, nem szabadkozásból. ... Édes, ne légy felkészületlen, éld át minden nap a hitedet. Az a hét nehéz lesz, de csak úgy, mint amikor a kismamának eljön az órája: utána még nagyobb az öröm. ((J 16,21)) - 16 "...nyugodtan alszik kedvesem a jószagú ágyban, hogy tisztára ölelte a szívemet..." /József A./
N. 26:
Borzasztóan bánt, hogy még mindig nem adtam fel a csomagokat. A feladatok valahogy egymásra torlódnak mindig. Nem tudom nem maradt-e ki a fogkrém. Hiába, Matykó volt a segítségem, hol kivette, hol visszatette. Pont hatra lettem kész, akkor már nem veszik föl a postán. Ne haragudj. ...Lilkóval ma sokat beszélgettünk, mindent együtt csináltunk. Nagyon jót tett neki. Dóri alig volt itthon, de azalatt szertelen és feleselős volt. Azt hiszem, holnap neki kell a külön foglalkozás. ((Plusz egy Matykó diktálta levél.))

F. 31:

Elég egyformán telnek a napok: német, vers, levél, ima, beszélgetés. ... Szégyenlem, hogy mindig csak külső körülmények hatására engedek Isten egyszerűségre hívásának. "...takarót teszek vaságyamra, egyszerű szürke takarót. Illik az szegénységemhez és az Úr is szereti nagyon és engem is szeret az Úr..." /József A./ ...Szürkék a napok, nem sokat tudok írni, az apróságokról, örömökről se, mások nyomasztó és gyakorlatilag segíthetetlen gondjairól se. Sok tapasztalatom van már egy zárka "mini-társadalmáról". Sok a hasonlóság a naggyal, csak itt a legnehezebb típusú emberek vannak, az igazságosságot és az észt a legnagyobb önkényességgel és mást szóhoz jutni sem engedő hazug szövegáradattal veszik semmibe a zárka "nagyjai". De itt is vannak "kicsik".

F. 32:

Nagyon sokat tanulok békességteremtésből. A mai nap jól sikerült. Szeretni kell a legnehezebbeket is. Vannak szép pillanatok, pl. amikor mindenki valami nyugodtat csinál, vagy ha nagy a vidámság, vagy közösen eszünk. ...((Nagycsütörtök:)) Jézus is velünk virraszt a mi nehéz óránkban. "Jó Uram, mondd meg nékem, honnan kaptad szívedet? Honnan van a fény szemeden?" A Passio dallamai oly szépen hangzanak, amint egymásnak ((a börtönben lévő más hívőkkel, egymást soha nem látva, csak csak a szűk, visszhangos udvar hangzavarában füttyjelekkel keresve)) felelgetünk. Mi nagyon boldogok vagyunk; ti is virrasszatok Krisztussal minden nap!
N. 27:
((Szépséges beszámoló a gyerekekről.)) ...Ne félj, erős vagyok. Magam sem tudtam eddig, hogy mennyi erő és kitartás rejtezik bennem. Körülöttem minden ((=a közösségek is)) rendben van. Éled a természet és a szívekben is éled a szeretet.

F. 33:

Édes, sokat imádkoztam értetek az éjjel. Most is szólnak a harangok, ünnepi nagy bongással. Azt ünnepeljük ma, hogy az Istenember a végsőkig kitartott abban, hogy az ő életét a jó vezérelje. Egy olyan emberiségben, ahol - mint József Attila panaszolja - "a jó csak jövevény, de az érdek, mint a gazda, úgy igazgat" /Emberek/. ...Azért vannak megható pillanatok. Elszállítottak valakit a zárkából. Messziről, ahol várakoztak, még visszakiáltott, hogy fütyüljem el neki, amit tegnap este fütyültem. /A virágvasárnapi Hozsannát./ ...Most kaptam meg a 25., 26. és 27. leveled. Olyan jó a hűséges írásod! ((Csak egy van rajtam kívül a 14 fős zárkában, aki sűrűn kap levelet. Nagy tanúság arról, hogy létezik Szerelem.)) ...Nagyon örülök a Matykó vidámságának. Biztosan nagyon jó anya vagy, Édes. Nagyon köszönöm az erődet, kitartásodat. Nagyszombat. Krisztus sírban fekszik. Szomorúság, tehetetlenség, reménytelenség. A Sötétség "végleg" felülkerekedett. Isten hallgat, vagy talán nincs is. Nem válaszolt Fia kiáltozásaira, pedig "könnyek közt könyörgött Hozzá" szenvedéseiben. ((Zsid 5,7)) Egyetlen fénysugár van: Krisztus jósága. De ez végtelenül szép és vonzó, még a sírtól, sírva nézve is. ...Milyen sokat voltam szentsír látogatáson és őrzésen. Ezt szeretném, a gyerekeket minden évben vinni ilyenkor, s hogy vállaljanak beosztást, másodmagukkal imádkozni egy órát a sírnál. És a dédmamák sírjához is elmegyünk majd. ... Nagyon szépek ezek a vasárnap reggelek. Énekelnek a madarak, bonganak a harangok. Mindegyik vasárnap ennek a Húsvétnak a visszfénye. Krisztus föltámadt! Valóban föltámadt! Zárt ajtókon át megy tanítványaihoz: Békesség nektek! Ide is be tud jönni hozzám. Nagy békességem van, a tiszta lelkiismeret békéje és a szelídség békéje. ...Lelkesen tanulok, mintha elsőáldozásra készülnék. Hétfő. Biztosan nagyon vidámak vagytok, zöld a rét, tavasz, a gyerekek játszanak, a srácok fociznak. Legyetek is vidámak, Édes, mert nagyon jó élni és soha nem lesz vége az örömünknek, csak a szomorúságnak lesz vége. Oly jó, hogy Isten adott erőt, hogy életemnek ezt a régi terhét le tudtam tenni. Valóban Húsvét, Kivonulás ez a félelem rabságából a lelkiismeret szabadságába. ... Nagyon szeretlek! ((Plusz hosszú részek a gyerekeknek.))
N. 28:
Édes, nekem nagyon rossz lenne, ha nem küldhetnék neked csomagot. ... Jó az, ha a gyerekek ott vannak a tárgyaláson? Én sem leszek valószínűleg egészen nyugodt, meg azt sem akarom, hogy bilincsben lássanak. Ehhez még nagyon kicsik ők.
N. 29:
Mindig ugyanott vagy már mióta. Nekünk meg annyi élményünk van. Bár tudom, hogy az igazi élmény a személyesség, a barátság. Sokszor hálát adok érte, hogy ezeket ott meg tudod találni.

F. 34:

Küldök egy Nők Lapja cikket. Arra mutat példákat, hogy a gyerekekkel együtt készítsünk játékokat házilag. ... A rádióban volt egy mesejáték: Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika. Olyan szépen ír a szabadságról: aki kincsekért szolgál, elveszti a szabadságát, de ha az ember megszeret valakit, attól nem veszti el a szabadságát, mert attól boldog, ha teheti, amiben szüksége van rá a másiknak. A gyerekeknek küldök rajzoló-lapokat, egy lapon négy képnek készítettem helyet, feliratozva, a mese egy-egy fontos mozzanatát mutatja be négy-négy kép. ...A sok zene közt van néha egy-egy szép dallam. Ugyanúgy hozzád indít, mint egy szerelmes vers. De csak az örömet engedem szabadon, hogy Te vagy nekem; a hiányodon nem merengek. Megtehetem: Isten ad élményeket, érzelmeket, tennivalókat. A beszélőre is úgy készülök, hogy el tudjam viselni, ha valami miatt mégse találkozhatnánk. ... Örülök, hogy van alkalmad kikapcsolódásra. Nehogy túlterhelődj a szüntelen gyerekezéstől. ...Ma is korábban ébredtem, a többiek még alszanak. Olyan öröm ez, Isten látogatása. Azért a házaspárért imádkoztam, akiket válás fenyeget. Meg az itteniekért. Szinte nincs itt senkinek ép családja. Még kinn, ha lett volna egy normális jó barátjuk, legtöbb nem került volna ide. Nem könnyű, de tenni kell! "Bárhová vágyik..." ((A gyerekeknek használt bélyegek. Egy-egy bélyeg kapcsán rengeteg érdekeset lehet írni.))
N. 30:
...Elég kevés időm van. Most is már 11 óra, alig bírom nyitva tartani a szememet. Sok időm megy el azzal, hogy hol ez, hol az meglátogat. Betegnél is voltam. Még a házimunkával sem tudtam elkészülni. Örülök mindenkinek, aki bejön, csak meg kellene tanulnom ilyenkor is kihasználni az időt, vagy bevonni őket olyan munkába, ami közben beszélgetni is lehet. ...Szép volt a nagyhét. Ebben a helyzetben Krisztust az érzelmeimmel is jobban értem és szeretem. Örülünk is, szomorkodunk is... Szombaton elmentünk az ifjúsági házba, tojást festeni. Láttam azt a sok csellengő gyereket, akik hit és romantika nélkül nőnek föl. Eszembejutottak gyermekkorom szép nagyszombatjai. Magunkat is sajnáltam, nem lettem kész a renddel, egyedül képtelen voltam olyan ünnepet teremteni.

F. 35:

...Ma délután találkozunk. Biztosan nagyon rossz lesz utána elválni. De valahányszor imádkoztok, mondd meg szeretteimnek:

"Mi az igazság, kérdem a falaktól.
Erre eltűnnek és a csillagok alatt valamennyien
itt ültök körülöttem." /József A.: Esti felhőkön/

DÓRI, RAJZOLD LE NEKEM, HOGY MIT JÁTSZOTTATOK ÉS HOGYAN LOCSOLTAK MEG. LILKÓ, TE IS RAJZOLJ, ARRÓL HOGY MIT SEGÍTETEK ÉDESANYÁNAK.

N. 31:
Végre megkaptam a BV-től ((Büntetésvégrehajtás)) a családi pótlék intézéséhez szükséges igazolást. ((Hogy az anya jogán adják.)) ... Örülök, hogy olyan vidámnak és kiegyensúlyozottnak láttalak. A szüleid is megnyugodtak felőled. A munkatársaid mindig érdeklődnek, nekik is beszámolok. ((Minden levélben rajzok a gyerekektől. Itt a balkezes - még óvodás - Lilkó nagybetűs írása JOBBRÓL BALFELÉ sorokban, balranéző betűkkel, mintha tükörben írta volna:)) KEDVES, APUCI, LE, RAJZOLTAM, NEKED, HOGY, MIT, JÁCCIK, A, MATYKÓ ÉS SOK SZERETETTEL GONDOLOK RÁD LILKÓ
N. 32:
Hétfő van s a múlt hétfői leveled az utolsó, amit megkaptam. Nem kényeztetnek el minket a gyorsasággal. ((Minden levélben jeleztük, hogy hányas levelet kaptuk meg!)) ...

F. 36:

...Ma reggel nagyon szépek voltak a felhők a tenyérnyi égen. ...Most jöttem föl a beszélőről. Édes, olyan szép vagy! Sokat álmodom veled. "Álomban mindig egészen enyém vagy." /József Attila/ ...Ha egy K.Miklós megírja a címét, hogy hová került, akkor írj neki egy szép képeslapot, kérdezd meg hogy mennyit kapott, mikor szabadul és írd meg neki, hogy én mennyit kapok.

MESÉLJÉTEK EL A MATYKÓNAK IS A TALÁLKOZÁSUNKAT. ... ((A gyerekeknek időegyenes, kitöltendő a családtörténet dátumaival.))

N. 33:
...A munkahelyeden pénzt gyűjtöttek nekünk... Írt egy ázsiai barátod. Nagy szegénységben élnek, minimális a ruha és élelmiszer ellátásuk... Az óriás cigány is írt, örül hogy érdeklődsz iránta, mert számára ez bizonyítja, hogy viszonzod a barátságát. Az ügyéről... A könyvet ((Képes Biblia)) megkapta. Versednek sorait ismételgetve gondol rád. Mit válaszoljak nekik? ... Rettenetes időzavarban vagyok...

KEDVES APU! HAMAR MEG SZERETNÉM TUDNI: HÁNY ÉVIG LESZEL A BÖRTÖNBEN? ÍRD MEG AMIKOR MEGTUDOD... TUDOM HOGY NAGYON HIÁNYZUNK NEKED. ((Virág - fonalragasztással.)) JÓL ÉRZED MAGADAT A BÖRTÖNBEN? MOST MÁR JOBBAK VAGYUNK.

F. 37:

... ((Juhász Gyula: Szerelem?)) Az Isten melletti nagy kalandba belelépve megelevenednek a szavak, az énekek, a szimbólumok. A hit, az érzelmek, a gondolatok, a szerelem, az ima, Isten közelléte sokkal valóságosabb. Mint amikor az ember utikönyvek olvasása után maga indul nagy útra. ... Szegénykém, milyen kevés időd lehet. Bezzeg itt, a többieknek csak teher a sok idő, nehezen viselik lassú múlását. Írd ki az előszobába Albert Schweitzer mondását: "Adj munkát a vendégnek, hogy otthon érezze magát!"... Írd egész nap a levelet, mint én. Már reggel elkezdem, s amikor csak eszembe jut valami, hozzáírom. Levélosztás után, leveledet olvasva folytatom, s este vagy kora reggel zárom le. Most reggel van s még bennem zsong az álom: veletek voltam. ... Közeledik a tárgyalás. A többiek ilyenkor nagy gonddal öltözködnek, egymás ruháit próbálják... Én is beöltözöm a hitbe, Igébe, az üdvösségbe és a Szentlelket hívom ügyvédemül. Nagyon szeretlek!

... RAJZOLJÁTOK LE A LAPOKRA, AMIKET KÜLDÖK, A MESE FŐ JELENETEIT. ((A jelenetek címeit ráírtam.))

N. 34:
... A cégetek előtt mentem el s a kerékpárod ott állt a szokott helyen lezárva. Valamelyik barátod azzal ment dolgozni. Percekig csak néztem, nem tudtam továbbmenni. ... Jó lenne már túllenni a tárgyaláson. Majd én is "beöltözök". REZS UPA SEVDEK ((Rajzok Matykóról))

SZERETETTEL GONDOLOK RÁD ÉS SZERETNÉM HA BOLDOG MARADNÁL... MOST AZ ÉGIG ÉRŐ FA CIMŰ KÖNYVET OLVASOM, AMIT A KÖNYVTÁRBÓL VETTÜNK... ((Rajzok a Húsvétkor történtekről.))

F. 38:

...Édes, olyan kivételes jelenség ebben a világban az, ahogy Te vagy nekem. Néha szinte törékeny, hihetetlen csodának tűnik a szerelmünk, s ugyanakkor a legtermészetesebb, legbiztonságosabb, legvalóságosabb tény. Mint ahogy Isten is. ...Köszönöm a fényképeket. ...

"Gonosz gazdáim nincsenek, / nem les a parancsomra féreg.
Mint a régi görög istenek, / tengerben és egekben élek.
Tengerem ölelő karok / meleg homályú lágy világa.
Egem az ésszel fölfogott / emberiség világossága." (J.A.)

N. 35:
...Megdöbbentő adatot olvastam: egy leányközépiskolában az utolsó évesek háromnegyedének volt már terhességmegszakítása. Ha egyszer kiszabadulsz, gőzerővel nekilátunk és szebbé tesszük a világot. Addig is külön-külön. ((Dóri már írott betűkkel:)) Kaptam két csillagot az iskolában. Én nagon sajnálom hogy elmentél. De úgy is visajössz. ... MÁR NAGYON VÁROM KI KI JÖJJÉL A BÖRTÖNBÖL. ...

F. 39:

"Levelem a legjobb egészségben találjon titeket. Én jól vagyok, amit nektek is tiszta szívből kívánok." Így kezdik minden levelüket itt a cigány srácok. Szürke, boldog nap volt a mai is, németeztem, játszottam velük, rejtvényfejtésben segítek, levelet írtam nekik, jókat beszélgettünk. Küldj keresztrejtvényeket, mert ha nem tudják lefoglalni magukat, akkor idegesebbek. ... Nagyon köszönöm a helytállásodat: "addig is külön-külön".

"Gondoljatok a hárfaszemű fiatalokra; szegények, nincs aki friss, tiszta vízzel borulna ártatlan életükre." (J.A.) ...Szerb Antal azt írja, hogy a reggel a városi ember legrosszkedvűbb napszaka. Gyerekként mindig imádkoztuk: "Szívem első gondolatja..." De akkor mindig kénytelen voltam megállapítani, hogy bizony egyáltalán nem az első gondolatom az ima. Itt pedig már félálomban hálaadással kezdem a napot, valóban a legelső gondolataim már Istenhez szállnak. Nagyon jó így. Mert élni jó s ezt itt a szenvedésben még jobban érzi az ember. Ez már otthon is így volt az utolsó időben, amikor magamban hálát adtam minden napért, amit még veletek lehetek.

A BÉLYEGEN LÁTHATÓ VÁROST KERESSÉTEK MEG A TÉRKÉPEN. MILYEN HEGY LÁTSZIK A HÁZAK MÖGÖTT? A CÍMER KÖZEPÉN A HULLÁMVONAL FOLYÓT JELKÉPEZ. MELYIK FOLYÓ MEGY ARRA? ...

N. 36:
...A lányok szépen elmosogattak. Ma nem írtak neked, mert nagy levelezésben vannak az unokatestvéreikkel, ezt intézték.... A félelemről kérdezgettem őket, ... úgy tűnik, nincsenek komoly félelmeik. ... Szeretlek!

F. 40:

((Gyereknevelési dolgok, mint minden levélben...)) ... Remélem értesítettek a tárgyalás időpontjáról, mert az én levelemet már nem kapod meg addig. ...Szeretlek! ((A gyerekek felé a problémákra reagálás - a tehetetlenség kínzó állapotából - néha meglepően sokat hat:)) ...LEGYETEK TÜRELMESEK ÉSANYÁVAL, MERT NEM TUD MINDENT MEGTENNI NEKTEK, EGYEDÜL VAN. INKÁBB SEGÍTSETEK SOKAT NEKI, ÉS SIMOGASSÁTOK MEG HELYETTEM IS, AMIKOR ELFÁRAD! ... TUDOD, ÉSANYA AZÉRT TÜRELMESEBB A MATYKÓVAL, MERT VELE MÉG NEHEZEBB OKOSAN BESZÉLNI, VELETEK VISZONT MÁR LEHET. DE UGYANÚGY SZERETÜNK MINDHÁRMATOKAT. ...
N. 37:
... Így leírva nagyon mosolyogtató ez a három gaznác, de az adott pillanatban legyőzhetetlen akadály a viselkedésük. ...Matykóval a karomban a lépésem ütemére énekelgetjük a "Nem lesz egyedül a szívem többé..."-t, nagyon aranyos, csak kicsit nehéz. ... Anyuka mesélte, hogy sokan kifogásolják, hogy három gyereket képes voltál itt hagyni. Mondtam, hogy értesse meg ezekkel, hogy te ilyen távolról is sokkal közelebb vagy, támogatsz, szeretsz minket, mint sok apa, aki otthon van. Szeretlek!

F. 41:

Nem tárgyalás volt, csak beszélgetés egy pszichológussal. ((Csak a börtönőr, amikor előző este fölsorolja, kik készüljenek reggel, összekeverte.)) Semmi különös. ... Írd le, hogyan viselkednek a nagyok, amikor a levelemet olvassák... Küldj néhány felbélyegzett képeslapot, festményeket, tájakat. ... ABACS. (Ez is cigány szokás a levél végén, azt jelenti: Ahány Betű, Annyi Csók.)
N. 38:
((Mellette egy képeslap egy testvértől, Zsolt.18,3))

F. 42:

...A beszélőre Matykót ne hozd, rácson keresztül nem tudok igazán találkozni vele. Ha börtön fokozatot kapnék, amiben nem engedik, hogy az ember a gyermekét ölbe vehesse látogatáskor, akkor minden elképzelhető helyre írni fogunk! ...
N. 39:
((Mellette rengeteg újságból kivágott rejtvény, amit a közösség gyűjtött a zárkatársaimnak.)) ...A munkaügyön, ahol a családi pótlék átírását intéztem, elmondtam, miért vagy börtönben, mert a BV-igazolás erről semmit nem mond. Nagyon kedvesek és megértőek voltak. ...Este kérdeztem Matykót, hogy hol van Apa képe. Ebből játék lett, körbe szaladgáltak a lakásban, rámutatva a mindenfelé kitett képekre kiabáltak: "ott is Apa, ott is Apa..." ((Egy testvér jónéhány családi képet kinagyított - szép szolgálat!))

F. 43:

... A 42. levelemmel kapod a beszélőengedélyt. ... A téli ruháimat hazaküldöm. Kb. havonta van lehetőség arra, hogy csomagot küldjünk, de magunknak kell vászonzsákról gondoskodni, amelyen fehér vászon rész van a cím ráírására. Küldj ilyet, Édes. ...

F. 44:

...Vajon lehet-e azt kérni, hogy erősebb fokozatot kapjak és kevesebb időt? Szívesen megyek akár fegyházba, ha pár hónappal hamarabb mehetek haza hozzátok. ... Hajnalban, amikor a madárcsicsergésre fölébredek, körülnézek a többieken és mindig ez a József Attila részlet jut az eszembe:

"...halk éjfélutáni éjszakán,
mint szunnyadó kedvest meleg leány,
cirógatja gyötört szívük az álom."
Az én szívemet nem a magam sorsa gyötri, hanem a sok szenvedés, amit látok, hallok, olvasok. Milyen jó, hogy szerelmed cirógatja szívemet, ébren is, álomban is!

((A gyerekeknek bélyegek kapcsán Magyarország tájegységeiről, városokról, művészeti stílusokról egy-két elemi dolog. Csillaggal van jelölve, amit "kérdezzetek meg ésanyától".))

N. 42:
... Ma elküldték a munkakönyvedet, mivel már két hónap ja "igazolatlanul hiányzol". ... Igazán boldoggá tesz, hogy te boldog vagy...

F. 45:

...Ezt a levelet már tárgyalás után kapod majd meg. Ne szomorkodj, Édes. Nagyon szeretlek!

"Alkotni vagyunk, nem dicsérni.
Tudjuk, hogy kedveltek vagyunk előtted,
akár az égben laksz, akár a tejben,
a nevetésben, sóban, vagy mibennünk.
Te is tudod, hogyha mi sírunk,
ha arcunk fényét pár könnycsepp kócolja,
akkor szívünkben zuhatagok vannak,
de erősebbek vagyunk gyönge életünknél,
mert a fűszálak sose csorbulnak ki,
csak a kardok, tornyok és ölő igék." (J.A.)

N. 43:
... Milyen jó lenne megosztani az örömeimet, élményeimet veled. ((A levélben sokmindent meg se lehet említeni.))

F. 46:

...Ma olyan csodálatos élesen fölbukkantak szerelmünk kezdetének emlékei; a táborozás a Csurgónál; ahogy vittelek a karomban mint játékkirálynőt; a kertkaputok a búcsúzásokkal; a hegytető a kert végén; az első csókunk íze; a takarosan megvetett vendég ágy; a hajnali futkározások... Ha arra gondolok, milyen kevésen múlt, hogy éppen mi ketten egymáshoz kerültünk abban a játékban és még utána is mennyi apróságon múlhatott volna... Úgy érzem, életem tragédiája lenne, ha nem Te lennél a feleségem.

"...takarót teszek vaságyamra.
Egyszerű szürke takarót.
Illik az szegénységemhez
és az Úr is szereti nagyon
és engem is szeret az Úr,
nem jön soha nagy fényességgel,
nem akarja, hogy elromoljanak
szemeim, akik
nagyon kívánnak látni Téged.
Nagyon szépen néznek majd Terád,
vigyázva foglak megcsókolni...
majd elpirulsz,
lenézel a földre és kacagunk..." (J.A.)

N. 44:
...Ma délelőtt is vigyáztam a kis Lackóra. Az ő szülei mostanában nem élnek valami harmónikusan. ...A gyerekeknek nincs időérzékük. Kérdezgetik, hogy három vagy öt évet kapsz. De ha azt mondom, hogy minden év 365 nap, akkor ájuldoznak, hogy az milyen elképzelhetetlenül sok. ...Ahogy hintáztattam őket, mondtam a Lackónak, hogy nézd, jön az apuka. Erre Matykó fölragyogott, hogy hol? És mindenfelé nézett körbe. Persze mondtam neki, hogy sajnos csak a Lackó apukája. De ne szomorkodj ezen, Édes, hanem örülj, hogy Matykó élénken emlékszik rád.

F. 47:

..."Kifogytok-e már dicséretiből az otromba gyaurnak" a kereszten agonizálónak?! ...

"Kegyelmet uradtól nem kér soha Szondy.
Jézusa kezében kész a kegyelem,
egyenest oda fog folyamodni!"

Holnap tárgyalás. Mt 10,20. ... "Én az Istenem úgy szeretem, hogy a szívemet földbe vetem..." (J.A.) Szeretlek! "Szeretlek!" "S Z E R E T L E K !" KÉRLEK BENNETEKET, SZERESSÉTEK NAGYON A SZEGÉNY GYEREKEKET, MERT ŐNEKIK SOKKAL TÖBB A SZENVEDÉSÜK, MINT NEKÜNK. ÉS SZERESSÉTEK NAGYON ISTENT IS, MERT Ő SZENVED A LEGTÖBBET, MERT NEKI MINDEN EMBER SZENVEDÉSE FÁJ. Ő MÉGIS BOLDOG, MERT JÓ MINDENKIHEZ, MÉG A ROSSZ EMBEREKHEZ IS, ÉS MINKET IS BOLDOGGÁ TESZ, MERT MEGTANÍT SZERETNI, ÉS AZ A LEGJOBB A VILÁGON. ÉS VÉGÜL MINDENT RENDBETESZ MAJD.

F. 48:

Édes, olyan jó volt látni Téged és gyönyörködni Benned. Ne bántson, hogy nem nagyon ettem, hidd el olyan mellékes ez, ha láthatlak. Egyedül csak Te és a gyerekek hiányoztok, s hidd el, örülök, hogy Isten végre megtanította nekem, mennyire elég a boldogsághoz az üres kenyér és a zacckávé is. ... Ő beváltja ígéreteit: itt van, s van lelkiismeret az emberekben. ... Édes, egyedül neked tudom igazán leírni, amit megélek. Oszd szét ... Köszönöm a képeslapot. Megismerem az írást... A költözőknek a Gal 2,10-et kötném nagyon a lelkükre. ((Ekkor már van benn Szentírás.)) ... A hétköznapi szelídség itt létkérdés. Egészen belülről fakadónak kell lennie, mert a belső, rejtett lenézés vagy düh is kisugárzik s a rossz gyerek még jobban megbolondul, ha nem érez nagy szeretetet. Itt mérhetetlenül kell alkalmazkodni, elviselni, megérteni; nagyságrenddel többet, mint odakinn. Minden lényegtelenben engedni. De nagy bátorság nélkül nincs szelídség, csak passzivitás, meghunyászkodás. ... Azoknak, akik kifogásolják, miért hagytam ott három gyereket, mondd meg: Itt az egyik zárkatársam azt mondta, akár meg is ölné akárki gyerekét, ha ezen az áron szabadulhatna. De azoktól, akik naponta "Mi Atyánk"-nak szólítják Istent, kevesebb közömbösséget vár Ő a nem vérszerinti testvéreik iránt. A mi három gyerekünk sorsa jobban fáj nekik, mint az éhező gyermekeké?! Képmutatók! Ha nem szeretnélek benneteket, nem lennék itt! Isten az apaságban éreztette meg velem, milyen fájdalom az erőszak: amikor valamelyik gyermeke kínozza a másikat. Köszönöm szépen a képeslapokat. Küldjél még, mert elkéregették. Legalább beszélgettünk kicsit Unicefről, festészetről...

MATYKÓ MÉG NEM ÉRTI, HOGY HOVÁ LETTEM, EZÉRT BIZTOSAN ATTÓL IS FÉL, HOGY EGYSZERCSAK ÉSANYA IS ELMEGY. EZÉRT ÜL MINDIG AZ ÖLÉBE. AZÉRT TI IS NYUGODTAN ÜLJETEK ÉSANYA ÖLÉBE, CSAK NE VESZSZETEK EZEN ÖSSZE. MATYKÓNAK MONDJÁTOK MEG SZÉPEN, HOGY ÉSAPA ÜZENI NEKI, HOGY NE FÉLJEN, HAZAMEGYEK ÚJRA, AMIKOR LETELIK AZ IDŐ. ...MEGÉRTELEK, HOGY DÜHÖS VAGY, AMIKOR MATYKÓ NEM HAGY ALUDNI. ITT IS SOKSZOR NEHÉZ ELALUDNI, MERT BESZÉLNEK, CIGARETTÁZNAK. LEGYETEK TÜRELMESEK. LASSAN MAJD MEGTANUL JÓ TESTVÉRNEK LENNI. ...

F. 49:

"Valaki belém kovácsolta végtelen szeretet meg el-nem-csüggedés zengő acélját." (J.A.) ... 1Pét 3,6 végén van egy nagyon szép és fontos asszonyi tulajdonság. Küldöm mindenkinek, akire ráfér. Köszönöm, hogy Te ebben "Sára leánya" vagy.

F. 50:

((Szív alakúra vágott papíron.))

"Csodálatos, hogy más nem vette észre feje fölött a virágokat,
pedig én láttam, hallottam is, színes harangokat dobálnak,
belőlük mosolyogtak föl jövőbeli gyermekei,
közöttük jár, nagy gonddal ügyel rájuk..." (J.A.)

N. 46:
...Köszönöm a szép szerelmes leveleidet. A nyolc év házasságunk rövidebbnek tűnik, mint a legutóbbi nyolc hét. ...Pénteken - pontosabban holnap, hiszen éjfél már jól elmúlt - találkozunk. Vajon hány tárgyalás lesz még...

F. 52:

...Köszönöm a csomagot. A nápolyit szétkínálgattam, ez itt egy jó szokás. ((Ha valaki nem kínálja meg a többieket, valószínűleg elbúcsúzhat az egész csomagjától!)) ... Itt benn az emberek nagyon érzékenyek a kintiek hibáira. Mint egy terhes asszony a férje figyelmetlenségeire, durvaságaira. (Ezt nem magunkról mondom, hiszen Te vagy a legcsodálatosabb asszony.) Nem tudják elviselni, hogy otthon ők voltak az urak, itt meg ki vannak szolgáltatva a nőnek (hiszen többnyire nem is feleség). Persze a nők valószínűleg egyáltalán nem angyalok. "Nincs pénzem csomagot küldeni, nincs időm levelet írni." Ez nem ritka. S itt meg egymást hergelik, hogy a sértést a legdurvábban kell megbosszulni. Aki ide kerül, nagyon szilárdan ellene kell állnia az evilág okosságának. Aki pedig kinn marad, az nagyon szilárd legyen és feddhetetlen. ...Az udvariassági beszélgetéseknél nyugodtan mondd meg, hogy most szeretnél pihenni. Ne engedd az idődet lopni! A látogatókat is meg lehet kérni, hogy fogják rövidre.

F. 53:

...Ma sokat imádkoztam, beszélgettünk. A mai rádöbbenés: "Megismertük a szeretetet, amelyet Isten oltott "belénk", és hittünk benne!" ...Mindjárt találkozunk.
N. 47:
...Ebédnél szt.István és szt.László királyokról beszélgettünk. Dóri megállapította, hogy a rosszakat nem kellene bántani, mert az úgyis rossz nekik, hogy rosszak. ...Hazafelé írom a befejező sorokat. Jó volt veled lenni. Nagyon jó volt.

F. 54:

...Nagyon jó volt veled. ...Most mégis úgy gondolom, hozd csak el a gyerekeket legközelebb. ((Még mindig nem született ítélet a tárgyaláson.)) A "szentek ékszere" ((bilincs)) nem fogja őket zavarni, ha előre beszélgetsz velük erről. Különösen Matykóval jó lenne így, rács nélkül találkozni. ((Üzenetek a személyes találkozáson hallott problémás testvéreknek:)) Akinek szürke az élete, cselekedjék a hite szerint és mérhetetlen sok szépséget kap cserébe. Teremteni a közösség életét sokkal boldogítóbb, mint sodortatni benne. ...Aki másokért kezd élni és figyelmes-alázatos Isten előtt, az egyre fölfedezi, miben fogyatékos a személyisége és szeretete. Mérhetetlenül nagy a szükség mindenfelé! Csak kevesen vannak, akik szívós küzdelemmel képessé teszik magukat a szeretetre. Mondd meg ezt a kicsiknek ((a legfiatalabb közösségnek)). ... ((Egy lánynak:)) Nem arra kell készülni, hogy egyedül fog majd élni, hanem kíméletlenül le kell faragnia önmagáról a hibákat. A hit az evilágban csak balgaság és hátrány; a hívő srácok szemében pedig csak az elkötelezett hit az érték. A szomorkásságot pedig le kell vetni, mint a múlt árnyát! A szomorkásság meszszire hirdeti, hogy ez a szív nem szabad, nem kész az elragadtatásra. ... ((Egy válságban lévő házaspárnak:)) A lelkiélet lényege: fölfedezni a másikban a szeretetreméltóságot. Még itt benn is annyira fölsejlik Isten ezekben az emberekben. Ha nem ismerjük föl a bensőnkbe oltott szeretetet és nem hiszünk benne (1J 4,16), az élet lényegét veszítjük el. "Nem szabad házastársunkat másokhoz mérve, vagy a környezet véleménye alapján megítélni!" Ez "az emberektől kapható dicsőség keresése". Az ebből fakadó elégedetlenség megöli a másikat. Párválasztási tévedésről a házasság előtt kell beszélni. A házasságban már egyedül a szeretni-tudás számít, s ez a képesség az emberben magában rejlik, nem a másikon múlik. Ha a viszonzott, érzelmi szerelem ellobbant, akkor nem voltak alapjai. Tehát föl kell építeni az alapokat. Vessétek le az evilág látásmódját. "Ábrahám meghökkent, majd hosszan nézte a feleségét, és látta, hogy szép!" (Evely) ... ((Egy felnőtt elsőáldozónak:)) Ne feledje, hogy éhező, sínylődő, összetört testet, s kitartó szeretete miatt kiontott vért vett magához, azzal a törekvéssel, hogy az ilyenekért és ilyenként élő Istenhez legyen hasonlóvá! ... ((Egy jegyespárnak:)) Két részeg hiába kapaszkodik össze, mindketten elesnek. A biztonságot, szilárdságot Istennek átadott önmagukban keressék, ne a társukban. Adják a szilárdságot, ne a másiktól várják. Az ember lehet gyenge, de csak akkor, amikor a másik erős és a kapcsolat szilárd. A szeszélyeket és érzékenységet el kell tudni intézni belül, sőt teherbíróvá kell válni. Ne féltsd magad, hogy a másik nem szeret eléggé. Te légy kitartó, minden sértődés és érzékenykedés nélkül. Ha a másik a te szilárd támaszod ellenére is tartósan dűlöngél, akkor nem szabad összeházasodni. Szombat reggel az egyik srác köhögési rohamára ébredtem. Adtam neki egy negrót. Egy ilyen apróságtól is szebb lesz a reggel. Viszont elkeserítő ez a "második rabság", a szenvedélyek rabsága, amiben szinte mindenki szenved. A dohányzásról beszélek, mert természetesen ettől vannak a köhögési rohamok és a cigarettáért kerül kiszolgáltatott helyzetbe az, akinek nincs csomagküldője. Mi túl könnyedén vesszük ezt. Most úgy látom, hogy a fiatalkori dohányzás nagy bűn, amely megmérgezi a testet és legyengíti az akaratot! ...Olyan riasztó ez a nagy-nagy akaratgyengeség az ifjúságban. Mérgezik magukat (cigi, szesz, szipu és gyógyszeres ivás) egészen az agy szétrohasztásáig. A szexuális önuralom ismeretlen, össze-vissza törik egymást testileg-lelkileg. Képtelenek az alkalmazkodásra, az önkritikára, a tervszerűségre, a pénz beosztására, a lemondásra a nagyobb érték javára, a szorgalmas munkára. A divat és a többség véleménye irányítja őket, kivéve ha tehetetlenségük és önzésük a nagyobb. Mindenki nevelje nagyon keményen önmagát, munkára, önuralomra!
N. 48:
...Két napja elég beteg vagyok, fekszem. Valami vírus fertőzés...

F. 55:

...Ez a gyötrelem mindig eszembe fog jutni, amikor olyan helyen járunk majd, amerre rabóval is vittek... ((Vannak, akik templom előtt elmenve ösztönösen keresztet vetnek. S újabban vannak, akik a 86-ossal a Fő utca előtt elhaladva ösztönösen imádkozni kezdenek.)) ... Egy történet a serdülőkorról, mint a szerelem "imprinting", bevésődő időszakáról. Két srác lement egy hétvégére a Balatonra. Egyikük járt egy lánnyal. Hogy párosan legyenek, elvitték magukkal a lány 16 éves húgát is. A csábítás olyan jól sikerült, hogy hétfőn hiába próbálták kiadni az útját a kicsinek. Az a srác, akibe beleszeretett, egy érdekházasságra készült. Gazdag menyasszonyát azonban felkutatta a kicsi és állandóan, telefonon és levélben és személyesen értésére adta, hogy "Ádám az enyém!" A srácnak meg könyörgött, járt utána, leveleket írt neki, mindent elviselt tőle. A srác kihasználta, kidobta, megverte, hiába. Végül a menyasszony megelégelte a zaklatást és felbontotta az eljegyzést. De a kislány ezután se kellett Ádámnak, még anyjának is megtiltotta, hogy beengedje, vagy hogy telefonon szóbaálljon vele. S ez a tragédia négy (!) évig tartott, a kislány húsz éves korára tudott kiszabadulni ebből az esztelen szerelemből, amely a lélektelen férfihoz kötötte. Milyen hatalmas erő és kincs lehet pedig a serdülőkor rajongása, ha van olyan nevelő, aki megvédi a fiatalt még önmagától (a nevelőtől) is, s át tudja irányítani a rajongást eszményekre és Istenre, s el tudja érni, hogy a fiatal tudjon várakozni, ami csak úgy lehetséges, ha erejét önmaga kiformálására, felkészülésre fordítja. ...Gyúrás a stokival, tele vizesvödörrel... De ne várj izomkolosszust haza, ez csak a tétlenség okozta legyengülést akadályozza meg. ... Az ember szépen tud gondolkodni a szeretetről, de itt mindig szem előtt van - a szó szoros értelmében, kíméletlen, más szemében a szálkát nagyon is kereső, szókimondó kritikusok szeme előtt, akik egész nap unatkozván mást sem csinálnak, csak figyelnek -, és így rengeteg hibám kiderül, mert nyomban kihasználják, szóváteszik, kigúnyolnak, felnagyítják. Az embernek kedve lenne visszavágni, de érdemesebb felhasználni ezt a helyzetet önnevelésre. Egészen meg kell tisztulni érzelmekben, mert az utálat, lenézés, düh - ami igen könnyen megterem az itteni tapasztalatok nyomán az emberben - el nem rejthető. Ha pedig lemondok az erőszakról és a másik ledumálásáról, csak az irántuk való érzelmi szeretet tarthat fönn.
N. 49:
...Egész délelőtt szaladgálnom kellett. Mire megjöttem, alig éltem. Most újra fekszem. Dóri nagyon aranyos megértő, még az ebédet is be akarta hozni a szobába.

F. 56:

...Kinn voltam a városban. Ahogy a sok kiváncsi vagy elképedt tekintet az emberre szegeződik, kísértésem volt hogy "bilincseimben is félelmetes" pillantást vessek rájuk, vagy hogy mosolyogjak. Aztán rájöttem, hogy a szentek ékszerében éppen össze tudom tenni imára a kezemet. Így ha a kezemet és a csuklómat együtt látják, talán megértenek valamit, hogy milyen "bűnöző" vagyok. ... Valahányszor Matykó az eszembe jut, átérzem az izaiási üzenet erejét: "Még ha az anya el is feledkezne kisdedéről, én akkor sem feledkezem meg rólad." Isten még annál is jobban szeret, mint ahogy én a Matykót szeretni tudom. Ez nagyon boldoggá tesz. ... Nem hiába mondják, hogy az ember csak harminc éven alul idealista, lelkesedő. Nem könnyű felnőtt módon, a döntés húsbavágó realitását és az elérhető eredmény kicsiségének realitását érezve, végérvényesen dönteni a nyolc boldogság mellett, s így elveszteni minden más boldogságot. De a döntésen túl már nagyon jó. Persze még később is, újra és újra vállalni kell a hit melletti döntést, de abban már segítenek a hitben megélt tapasztalatok is. ... Olyan kevés kell az embernek, ha boldog! Bár megtanulná mindenki az egyszerűséget ilyen kemény lecke nélkül is! Hogyan lehet, hogy aki családja és barátai körében élhet, nevelheti a gyerekeit, kimehet a természetbe, az "nem olyan boldog, hogy teljesen egyszerűen éljen?"! Akár kenyéren és vízen, csak veletek lehetnék. Itt az ember megtanulja, mi az igazi érték. Nem is a szabadság hiányzik, hiszen nem lettem senki szolgája (1Kor 7,23), szabadabb vagyok mint bármikor. Legyetek boldogok, fogjátok föl a valóságot, vegyétek komolyan a szenvedés tényét, legyetek nagylelkűek, hagyjatok fel minden kiváltsággal, léhasággal, az emberek tekintetétől ne függjetek, saját bűnös vágyaitoktól ne függjetek, éljetek az igazi értékeknek! ...
N. 50:
...Több mint egy hetet késnek a leveleid. ...Olyan jót álmodtam rólad. Meglátogattunk és nem őrzött senki és elvittelek sétálni. Közel voltunk egymáshoz. Amikor visszamentünk, már várt két őr és kiabáltak... Holnap találkozunk, bár ezt a rácsos beszélőt nagyon nem szeretem. ...

F. 57:

Úgy szeretnék melletted lenni, segíteni neked. ...El-el gondolkodom a nemiségen, amelyről itt annyi szó esik, sokféle formában: káromkodás, szidás, fenyegetés, egyszerű beszédtöltelék, hetvenkedés, emlékezés, udvarlás ((az udvaron át kiabálással és kézjelekkel)), kapcsolattartás. Különös, hogy miért éppen a nemiség válik az agresszivitás kifejezőeszközévé. Talán mert mindennél bensőbben érinti az embert. ... A szerelem nagy védelem az eldurvulás ellen. Amikor a "kocsikázásról" megjöttem, szokás szerint megrohantak: mesélj, bimbóznak-e már a trikók az utcán? ((május)) Nem figyeltem. Nagyon betöltesz, Édes. ... Gyorsan változnak a hangulatok, és mindent drasztikusabban fejeznek ki. Nem kell se megsértődni, se visszaszólni, se komolyan venni. Az unalom remek szinészeket is formál, a legkomolyabban adják elő a legvadabb vagy legképtelenebb dolgokat s aztán várják a reagálást. Olyan ez, mint a blöff a kártyában. Pl. a feleséget az egyik levélben lehordják a sárga földig, a másikban meg kedveskednek neki. ...

...A BESZÉLŐN NAGYON SZERETNÉLEK FÖLEMELNI, MEGCSÓKOLNI BENNETEKET, DE NEM LEHET. DE AZ IS JÓ, HOGY LÁTHATJUK EGYMÁST ÉS BESZÉLGETHETÜNK.

N. 52:
...Anyák napja? Inkább ünnepelhetnénk a bölcsőde, óvóda s egyéb intézmények napját, annyira egyre inkább utópia a sok szép vers, amit ilyenkor mondanak. ... Édesanyád a legönzetlenebb támaszom...

F. 58:

...Lélekben jó felkészülni a legnehezebbre, de a való ságban mindig van annyi könnyebbség, hogy az ember Lelki ereje el ne fogyjon. S ha valakit elborít a rettegés vagy a kilátástalanság, Jak 1,2-4 , Isten hívását lássa benne hitének elmélyítésére. A test izmai is csak erőfeszítés által erősödnek. ... Ha valaki olyanokat kérdez, mint a legutóbbi látogatód, mondd neki: miért kérdezel lényegtelen dolgokat, miért nem a lényeg érdekel, amiben neked is döntened kell?! ... ((Egy szabaduló testvérnek:)) Az embernek szüksége van nagy terhek után megkönnyebbülésre. Nem szégyen az, ha estére elfárad s aludni vágyik. Majd jön a hajnal, amikor kimegy imádkozni és eltölti a frisseség. De ha alszol is, hisz annak van itt az ideje, mosolyogj álmodban. Ez jó fáradtság, "jó mulatság, férfimunka volt". A gyerekek csak úgy tudnak nőni, ha vágyódnak felnőni, ha szépsége van a felnőtt teherhordozásnak. Nekem a munkanap még alig kezdődött, a nap még a harmaton csillog. Innen a frisseségem. Valódi az öröm, amit érzek. Majd biztosan jön a fáradtság, fásultság is. Az alkony biztosan csendes. De ami nehéz, attól még lehet gyönyörű, csak máshogy. ... Egy missziósnak mit számítanak a körülmények! Csak a szükséget látja és az ébredés legkisebb jelei is reményt adnak neki. Hidd el, nekem sokkal könnyebb, mint neked, Édes. Vigyázz magadra, pihenj eleget. ((A közösségeknek)) ezt üzenem:

"Jöttem, hogy kölcsönkérjek még ezer kezet, mert hogy adhatnék eleget kettővel?!" (J.A.)

N. 53:
...Nagyon szeretem az élményszerű álmokat rólad. ... Matykó a képedet nézegeti és beszél hozzád...
N. 54:
...Ne haragudj a szegényes leveleimért. ((Betegség, túl terheltség...)) Úgy érzem, a Lélek ebben is működik, nem sok gondolattal, de együttérzéssel. Átsegít a szenvedéseken. ...

F. 61:

...Megdöbbentő, amikor valaki visszaér a tárgyalásról. Végetér a latolgatás, védekezés, reménykedés ideje. Itt elég jól megismerjük egymást. A konkoly példabeszédnek nagyon igaza van. ... De egy-két nappal az ítélet után már újra a beletörődött, érzelemszegény hétköznapok jellemzik őket. Talán az egyetlen igazán sebezhető pont, ha baj van otthon, a férfi meg tehetetlen, nem rohanhat haza. (Mégis, Te minden nehézséget is őszintén és egyből írj meg, mert a bizonytalanság a legrosszabb.) ... Legközelebb megint úgy gyere, mint szent Tarzíciusz. ... Ezeknek az embereknek is megvannak az eszményeik, életcéljaik, önbecsülésük, csak néha borzasztó furcsán. De csak úgy lehet emberi kapcsolatba kerülni velük, ha ezeket a nagyon sajátos eszményeket sikerül fölfedezni bennük.

F. 65:

"Bölcs, vén könyvekben áll, hogy por vagyunk. De én, aki a füvek beszédjét s a kométák dübörgését delelőtökre terelem, tudom, hogy nemcsak por vagyunk: por és istenpor vagyunk. Visszahullván a por a porral elkeveredik, visszahullván így keveredik el Istennel a lélek." (J.A.)
N. 62:
...Úgy érzem, az ítéleted a törvényhez képest méltányos. Ennek ellenére fellebbezzél. Valahogy úgy kellene, hogy a törvényt magát fellebbezd meg. ... Hazafelé Pál és Szilás eseténél nyitottam ki a Szentírást. Biztos vagyok benne, hogy Istennek különös gondja van ránk. Nem arra gondolok, hogy földrengés és kisétálsz. Nem ilyenek a reményeim. ... Akkor az egyik börtönőr megtért. Imádkozni fogok a fogvatartóidért. ... Jól vagyunk mindnyájan. Matykóval újra és újra felelevenítjük a veled való találkozás részleteit. Nagyon szeretünk!

F. 67:

Édes, ha rátok gondolok, iszonyúan sok. De ha a világ éhezőire és üldözötteire gondolok, kicsiség. Ha a sok alvó "apostolra" gondolok, keserűen sok. De ha a küzdőkre és vértanúkra, kicsiség. Saját szenvedésünket érezve látom, milyen érzéketlenek és magunkban lekicsinylők vagyunk, amikor mások szenvednek. Szentek utódaiként és kortársaiként, áldozatukat és nagyságukat föl se ismerve, nem értékelve "vacogva mászkálunk Mont Blancok tetején s imádkozunk, te Isten, te Isten, miért nem teremtesz hegyeket is!" (J.A.) "Istennél egy nap annyi, mint ezer év..." (annyi jót lehet tenni már egy nap Istennek tetsző élettel) "...s ezer év annyi, mint egy nap" (úgy elmúlik az idő az örökkévalósághoz képest). Nagyon jó volt veletek lenni. A gyerekek aranyosak. Vigyázzunk rájuk, hogy kedvesek, jók legyenek. ... Felejthetetlen, ahogy Matykó felkiáltott, amikor találkoztunk. Bár így gondolna mindenki a végső hazatérés napjára és átélné, hogy csak zarándokok vagyunk a földön. Milyen szépen élnénk akkor! ... Nem tudtam nem sírni, amikor végig integettek, ahogy vitted el őket. De örülök, hogy ők olyan vidáman és reménykedve tudtak elbúcsúzni. Édes, olyan szép vagy, mint az álom. ... Minden öröm és bánat irántatok való szeretetté változik bennem. Köszönöm a Te vidámságodat és kitartásodat is. Nagyon szeretlek!

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +