Szerzett vagy öröklött immunhiány?
Zuzana Kusá
Jegyzetek


Csepeli György és szerzõtársai tanulmányát vegyes érzelmekkel fogadtam. Bár a hasonló dolgozatokra írott válaszok általában azzal a kijelentéssel kezdõdnek, hogy "nagy örömmel olvastam e tanulmányt", én ezúttal lehetetlennek érzem e szabványos formula alkalmazását; hogy egy kissé morbid hasonlattal éljek: olyan lenne, mintha bevallanám, hogy örömmel olvastam egy halottkém jelentését.

Ha az összes kelet-európai országban vizsgáljuk a társadalomtudományok helyzetét, akkor talán túlzás lenne a szerzõk diagnózisát egy halottkém jelentéséhez hasonlítani. A szlovákiai helyzetet illetõen azonban nem is tûnik olyan képtelennek ez az összehasonlítás. E metafora használatakor nem a szlovák szociológia "intézményi (holt)test(ület)ére" gondolok, hiszen megvannak a kutató és oktatási intézmények, van egy szakfolyóirat, sõt a szakmai szövetség is életben maradt, a kutatók többsége pedig szorgalmasan gyûjti és dolgozza fel az adatokat. Ha azonban a szociológiai élet indikátorának nem a puszta testi létezést (amely, ahogy a szerzõk írják, talán csak "puszta héj"), hanem a kölcsönös kommunikáció és reflexivitás mûködését tekintem, akkor a szlovák szociológiai közösség, úgy tûnik, közel áll haláltusájához.

Szlovákiával kapcsolatban elképesztett a szerzõk precizitása, az, ahogy a társadalomtudományok (konkrétan a szociológia) helyzetét elemzik: mintha az elemzés során kimondottan a szlovák szociológiát tartották volna szem elõtt. Itt meg is állhatnék, és beérhetném annyival, hogy gratulálok a szerzõk szociológiai képzelõerejéhez: ez a dolgozat figyelemre méltó és ismerõs elemzését adja a társadalomtudományok bonyolult kelet-európai feltételeinek; lehetõvé teszi, hogy megfigyeljük a tágabb intézményi keretek között mûvelt szociológia egyes szakmai nehézségeit; fölfed több, a mi helyzetünkben egy idõben jelentkezõ tényezõt, és rávilágít azok egymást kölcsönösen erõsítõ hatására stb. Nyilván kényelmesebb és biztonságosabb (noha kétségtelenül tisztességtelen) lenne, ha nem azon meggyõzõdésem alapján vizsgálnám a dolgot, mely szerint a szlovák szociológia jelenlegi állapota alátámasztja a Csepeli György és szerzõtársai által levont végkövetkeztetések plauzibilitását. Nem vagyok biztos benne, hogy képes vagyok arra, amit e szerzõk bámulatosan megoldottak, vagyis hogy felülemelkedjem a szolidaritási elkötelezettségeken, és hogy megszegjem a világ társadalomtudományába való sikeres beilleszkedésünk hallgatólagos játékszabályait. Mivel nemigen tudom kiszakítani magam abból a csoportból, amelynek állapota és józansága képezi a vita tárgyát, mivel túlságosan közelrõl látom a dolgokat, zavarba jövök, ha belenézek az elém tartott "tükörbe", és inkorrektnek, helytelennek tartom az elemzést. Nem csupán a szegénység nyilvános (nemzetközi) beismerését (amit hagyományosan magunkba fojtottunk), illetve a merevséget tartom helytelennek; jogos aggályaim vannak amiatt is, hogy a rendszerint "nemzetközi együttmûködés" névvel illetett projektekben játszott alárendelt és alantas szerepünk könyörtelen fölfedésével esetleg nem jótékony, hanem éppen romboló hatásokat érünk el, méghozzá nem csupán a saját önbecsülésünket és méltóságunkat illetõen, hanem - ami még fontosabb - a hazai intézmények (anyagi támogatást nyújtó szervek, tudományos minõsítõ bizottságok és minisztériumok) általi megítélésünket illetõen is.

A Csepeli György és szerzõtársai által írott tanulmány lehetséges következményeinek e komor értelmezésére erõsen rányomják bélyegüket saját hazai tapasztalataim. Talán nem érdektelen, ha megpróbálom elmagyarázni, miért feltételezem, hogy Szlovákiában nem láthat napvilágot egy ilyen mélyreható és következetes elemzés.

Mindazon tényezõk, melyekrõl azt állítják, hogy hozzájárultak a kelet-európai társadalomtudományokon elhatalmasodott "szerzett immunhiányos tünetegyütteshez", úgy tûnik, Szlovákiában is "mûködnek". A szlovák szociológiának azonban egyéb sajátosságai is vannak. A szerzõk megállapítják, hogy a kelet-európai tudóstársadalom széttagolt állapotban van ("a gyanakvás és bizalmatlanság történelmi öröksége folytán", illetve mivel tagjai "arra vannak kárhoztatva, hogy egymással versengjenek … díjakért"). A szlovák szociológiának mindemellett még azzal a krónikus jelenséggel is szembe kell néznie, hogy a hazai tudósok nem ismerik egymás munkáját, és nincs meg a kritikai visszacsatolás. Mint már utaltam rá, a szlovák szociológusok között az a nézet uralkodik, hogy megszûntünk intellektuális közösségként létezni. Az újraélesztésre - pontosabban egy, a változásokról, illetve a szakmánk jelenlegi helyzetérõl szóló vita beindítására - irányuló kísérletek kudarcot vallottak.1

Noha a mi szociológiánk problémájával foglalkozók nem törekedtek teljes számvetésre, mégis hasznos összevetni az õ szempontjaikat a Csepeli György és társai által hangsúlyozottakkal. Elõször is: kritikájuk nem a tudományos munka anyagi feltételeinek romlását vette célba (a nyilvánvaló szegénység a nyilvános megvitatáshoz egyrészt érdektelen, másrészt kényelmetlen téma). Sokkal életszerûbb problémának tûnik az, "hogyan birkóztak meg szociológusaink azzal az új helyzettel, amelyben szabadon megválaszthatók azok az elméleti perspektívák, amelyekre - tekintettel a szlovák szociológia még mindig parlagon heverõ földjére - munkájukhoz szükségük van" (Sopóci 1993). Sopóci, amikor aszerint osztályozza a szlovák szociológusokat, hogy "milyen elismert elméleti megközelítéseket tudnak jelenleg alkalmazni a kutatásaikban", fölismeri, hogy azok vannak a legtöbben, "akik fõként azzal tûnnek ki, hogy nincs semmiféle tudatos elméleti perspektívájuk, illetve azzal a nyilvánvaló érzésükkel, hogy megvannak enélkül is". Szerinte egyeseknél összefügg egymással az elméleti keretek iránti megvetés és a nemzetközi kutatási projektekben való részvétel: "Nyugati kollégáink manapság pontosan ezeket a szociológusokat értékelik rendkívül nagyra - sajnos fõként mint olcsó laboratóriumi segéderõt, amely hajlandó elvégezni a szociológiai segédmunkát. Különös, de a mi körülményeink között a nemzetközi kutatásokban való részvételt még ebben a formában is nagy becsben tartják" (Sopóci 1993).

A kritika egy másik ága (Roško 1993; Köverová 1995) a politikai és a szakmai szerep közötti konfliktusok problémájára összpontosít. Roško szerint "[a] szlovák szociológusok körében tapasztalható kölcsönös elidegenedés nem az (eltérõ) elméleti perspektívákból és nem magának a szociológiai munkának az eltérõ felfogásából ered, hanem a politikai nézetkülönbségekbõl. Különbözõ politikai pártok tagjaiként képtelenek vagyunk arra, hogy megadjuk egymásnak a tiszteletet, ezért szakemberekként is semmibe vesszük egymást."2 Štefánia Köverová a szociológus elit és a tudóstársadalom többi része közötti kommunikációs problémát a szakmai és politikai érdemek keverésének (konkrétan: 1989 elõtt ellenállás a szocialista rendszerrel szemben, azután pedig politikai aktivitás) következményeként tárgyalja (Köverová 1995). Sõt, ennél tovább is megy, és azt állítja, hogy az az elzárkózás a kommunikáció elõl, amely a nemzetközi kapcsolataik alapján jól ismert kollégák körében egyértelmûen tapasztalható, nagy valószínûséggel abból az igyekezetbõl fakad, hogy megvédjék "saját aranyforrásaikat a konkurens aranyásóktól". Azok a célzások, amelyeket Köverová tesz a nyugati kapcsolatokra és anyagi forrásokra vonatkozó információk féltékeny õrzését illetõen, a (kelet-nyugati) együttmûködés elõnyeibe vetett általános hitet fejezik ki. Ez a hit a kommunikáció hiányának forrása s egyszersmind eredménye is. Ezt a hitet az a nyilvánvaló törekvés élteti és konzerválja, hogy a nemzetközi együttmûködésben szerzett pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt eltitkoljuk. A hallgatás ma uralkodó körülményei között - ahol még az enyhe kizsákmányolást is titkolni illik - az ilyen alárendeltséget és alacsonyabb rendûséget megtapasztalt tudósok arra a sorsra "ítéltettek", hogy tapasztalataikat a nyugati kutatókkal való egyenrangúságuk bizonyításának személyes kudarcaként és/vagy saját szakmai tehetetlenségükként értelmezzék.

A szlovák szociológus közösség széttagoltságának nyilvános magyarázata azonban inkább a nemzetközi együttmûködés idõigényes voltára mutat rá, és nem a belsõ versengésre, valamint a szolidaritás hiányára. Az olyan figyelmeztetésekre, hogy a nyílt vitára alkalmas teret (ahogyan a szociológiai egyesületet, illetve az egyetemet is) a pusztulás veszélye fenyegeti, gyakran optimista reakciók érkeznek; a kritikusoknak azt tanácsolják, hogy a hazai szociológiai viták iránti csökkenõ érdeklõdést tekintsék a szociológiai eszmecsere nemzetközi terébe való sikeres betörés és beilleszkedés természetes velejárójának.3

A szlovák szociológusok közötti kommunikáció megszûnésének egy másik tényezõje a hazai kutatási programok erõteljes tematikus szóródása. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy mindegyik szlovák szociológusnak (vagy néhány tagból álló kutatócsoportnak) megvan a maga egyéni szociológiai kutatási területe, illetve a szociológián belüli saját szakterülete.4

Ebben a helyzetben ésszerûnek tûnik az a gondolat, hogy amennyiben a tudós feladata az, hogy megvédje saját szociológiai szakterületét (amely lehet pl. az ifjúságszociológia vagy a társadalmi rétegzõdés), úgy a szakemberek kénytelenek visszacsatolást keresni saját tudományos munkájukra a hazai szociológus társadalmon belül, de a nemzetközi közösség keretei között. Másfelõl a szlovák szociológia túlszakosodása és tematikus szétforgácsolódása kétségtelenül a nyugati kutatási projektekben való részvételi lehetõségek eredménye. A szlovák szociológiai produktumok célpiacának ma hallgatólagosan a nyugati kollégák elvárásait tekintjük, és nem a hazai értelmiségi közösség igényeinek próbálunk megfelelni.

A tudományos intézmények merevsége?

Csepeli György és szerzõtársai tanulmányának az a része, amely a hazai intézmények merevségével foglalkozik (ami a tehetséges fiatal tudósok elvesztéséhez vezet), kevésbé mérhetõ össze a szlovákiai helyzettel. Nagyon prózai oka van annak, hogy a fiatal tudósok csekély érdeklõdést tanúsítanak a bölcsészdoktori fokozat elnyerésére kiírt éves pályázatokon való részvétel iránt: a fölajánlott ösztöndíj nem elegendõ megélhetési költségeik fedezésére. Ez a körülmény azonban kívül esik a "rideg és gonosz" akadémikusok hatáskörén, s az egész közszolgálati szektorra kiterjedõ bérszabályozási rendszerrel függ össze, amelynek célja az infláció veszélyének csökkentése. A Szlovák Tudományos Ösztöndíjtanács 1991 óta tölti be a független kutatások finanszírozói szerepét. A szervezetnek nyújtott állami költségvetési támogatás azonban egyre csökken, ezért a támogatottak nyugati kutatási programokban való részvétel és támogatás nélkül rendszerint nem tudnák teljesíteni kutatási tervüket. (Így van ez a természettudományok és a bölcsészettudományok terén egyaránt.) A hazai szervek által adományozott ösztöndíjak semmiképpen sem elegendõek az utazási költségek, a felszerelés stb. fedezésére.

Ez a pénzügyi helyzet egy újfajta fejlõdést indított el. Az utóbbi öt évben a nemzetközi együttmûködésben való részvétel (pontosabban a külföldi anyagi támogatás megszerzésének képessége) fontos kritériummá vált az ösztöndíjra pályázók és a kutató intézmények szakmai megítélésében. Ennek a kritériumnak nem csupán az a szerepe, hogy a hazai tudósokat munkájuk minõségének javítására ösztönözze, hanem az is, hogy csökkentse a hazai finanszírozásra nehezedõ nyomást. A szakmai rátermettség megítélésében mára már fontos szempont lett az a képesség, hogy egy tudós meg tudja-e szerezni a külföldi partnerektõl a kiutazáshoz vagy a terepen végzett kutatáshoz szükséges anyagi támogatást. A hazai támogató források kiapadásával, illetve annak hallgatólagos elismerésével, hogy most a tudományok technikai bázisának puszta újratermelése a legégetõbb feladat, a tudományos rátermettség kritériumai szemmel láthatóan megszelídültek. A nemzetközi együttmûködésben elért eredményeket ezért nem csupán a publikációk mennyiségében és a rájuk történõ hivatkozások mutatószámában mérik és ítélik meg, hanem abban is, hogy mennyire képesek a társadalomtudósok maguk fedezni a költségeiket, illetve mennyire jeleskednek abban, hogy munkahelyük számára technikai eszközöket, szoftvereket stb. szerezzenek meg (amelyek bizony sokszor inkompatíbilisek).

Ilyen kedvezõtlen helyzetben még a nyugati "gyarmatosítók" által nyújtott legapróbb hozzájárulások is jelentõs segítségnek számítanak. E tekintetben a megváltó nyugati gyarmatosítás készséges és önként történõ elfogadásáról beszélhetünk. A technikai játékszerek és az utazás lehetõsége - ami Szlovákiában még korántsem magától értetõdõ - olyan egyszerû és õszinte örömet vált ki, hogy nem helyes a nemzetközi együttmûködés eredményeinek általános elismerésérõl beszélni. Inkább a tudományos eredmény mibenlétének értelmezésében bekövetkezett változásról kell beszélnünk.

A hazai tudományos vitákban és a szociológiai reflexivitás növelésében tapasztalt legfontosabb gátló tényezõket a társadalomtudomány autonómiájának megsértésére irányuló, egyre erõsödõ külsõ kísérletek képezik. Más szóval, a szlovák szociológia produktumait gyakran vitatják államférfiak és a kegyeiket keresõ újságírók. A (Csepeli György és szerzõtársai által elemzett) nemzetközi összehasonlító projektek által föltárt tényeknek már a puszta bemutatása is heves kritikai reakciókat vált ki a jelenlegi hatalmi elitbõl. A politikai kritika zömében az átalakulási folyamat összehasonlító elemzésére irányul, illetve az olyan adatok értelmezésére, amelyek bizonyos visszamaradottságot és megkésett átmenetet tükröznek Szlovákiában. Az ilyen kutatási programokat - csakúgy, mint a bennük részt vevõ szlovák szociológusokat - szenvedélyesen kárhoztatják "a mi fiatal Szlovák Köztársaságunk jó hírnevének megsértéséért". Nem ritka, hogy a szociológiai kutatásoknak a jelenlegi kormányzó elithez közel álló folyóiratokban megjelenõ kritikája a Szlovákiára nézve károsnak minõsített tudósokkal szembeni eljárásokra és intézkedésekre való felhívásokat tartalmaz.5 Egyes nyugati országokban talán nem keltenének nagy figyelmet az ilyen felhívások. A szlovák tudóstársadalomnak azonban (más volt szocialista országok tudósközösségeihez hasonlóan) ötvenéves tapasztalata van a politikai tisztogatások természetérõl, amelyek gyakran szakmai, tudományos kritika képében jelentek meg. Ez a történelmi tapasztalat egyrészt azt a félelmet táplálja, hogy a tudományos érvekkel visszaélnek, másrészt csökkenti a hajlandóságot arra, hogy hasonló kritikai észrevételeket tegyünk, illetve hogy az összehasonlító modellek helyességét megvitassuk. Másfelõl az ilyen kritikát a nemzetközi szociológus társadalom többsége az idegengyûlölet és az elszigetelõdés egy olyan megnyilvánulásaként foghatja föl, amelyet azután a szakmai alkalmatlanság leplezésére használt álcának lehet tekinteni.

Biztos vagyok benne, hogy ha Szlovákiában egy, a Csepeli György és szerzõtársai által írott cikkhez hasonlót akarnának megjelentetni, akkor a szerzõket azzal gyanúsítanák meg, hogy szorosan kötõdnek a nacionalista politikai pártokhoz. Nyelvezetükben azonnal fölfedeznék a nacionalista, idegengyûlölõ alapállás könnyen megfejthetõ, világos jeleit. A szlovák szóhasználatban ugyanis az olyan szavak, mint "janicsár" vagy "renegát", a közmegvetés legélesebb kifejezései közé tartoznak; csak olyan szónokok használják õket, akik "a mi fiatal Szlovákiánk" ellenségeinek fölkutatását tekintik küldetésüknek. A "janicsár" szót - politikai mellékzöngéje miatt - a tudományos szövegekben még ártatlan metaforaként sem tûrik meg.

Az önbizalomhoz való jog

Hogy megvilágítsam az elméleti munka helyzetét a szlovák szociológiában, visszatérek a Sopóci által használt "parlagon heverõ föld" metaforához (Sopóci 1993). Ez a metafora, valamint az, ahogyan hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy a szlovák szociológia másfajta (nem marxista) elméleti megközelítéseket vegyen át és alkalmazzon, ellentétben áll Csepeli György és szerzõtársai azon állításaival, miszerint a kelet-európai társadalomtudományoknak az az egyedülálló kutatói apparátusa, amely a nyugati gyarmatosítás elõtt létezhetett, most összeomlik. A szlovák szociológus társadalom egyaránt tudatában van a saját,6 illetve a szlovák társadalom kicsinységének. A "kicsinység" távolról sem a népesség puszta számokban kifejezett méretét jelenti, inkább a nemzeti értelmiség rátermettségébe és kreativitásába vetett hit és bizalom mértékét jelzi. A "kicsinység" elfogadását történelmi tapasztalatok táplálják, illetve az az öröklött szemlélet, mely szerint egy ilyen kis társadalom csak úgy változhat és modernizálódhat, ha külsõ mintákat vesz át, éspedig nem csupán a gazdaság és a technika, hanem a kultúra terén is. Ez az intellektuális tradíció tette a szlovák értelmiséget egyfelõl nyitottabbá, rugalmasabbá, fogékonnyá a külföldi eszmékre, másfelõl viszont ettõl vált bizonytalanabbá a független gondolkodáshoz való jogát illetõen. A saját kulturális hagyományaink alaposabb megismerésére való felhívásokat a legjobb esetben is a romantikusok hatásaként értelmezik. Ez az intellektuális tradíció jelentõs mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ennyire készségesen és önként fogadjuk el a szlovák társadalomtudomány nyugati gyarmatosítását.

Kelet-európai kommunikáció

Nagyon helyeslem, hogy Csepeli György és szerzõtársai megpróbálnak rámutatni a kelet-európai tudóstársadalom széttagoltságának negatív hatásaira. Nekem azonban úgy tûnik, hogy az ún. hagyományos bizalmatlanságot és a nyelvi akadályokat elsõsorban az anyagi nyomorúság konzerválja. Ez a nyomorúság táplálja azt az újfajta bizalmatlanságot is, amely ahhoz a szilárd meggyõzõdésünkhöz kötõdik, hogy egymással versengünk a nyugati finanszírozásért.7

Bár a közép-európai együttmûködés felélesztésének pozitív hatásait is el tudom képzelni, nem vagyok nagyon optimista. Elõször is: egy szélesebb kooperációban megvalósítandó projekt nem tûnik reálisnak, ha nem kap támogatást egy harmadik résztvevõtõl, vagyis egy nyugati finanszírozó szervtõl. Másodszor: túlságosan nagyra törõnek tûnik a gondolat, hogy az az értelmiségi közösség, amely jelenleg a puszta fennmaradásért küzd, képes volna ellenállni annak az általánosabb szociológiai tendenciának, amely az egyszerû adatok és az elemzés felé, vagyis a felé a szó szerint értelmezett "fényképezõ tudomány" felé orientálódik, amelyre például Raymond Boudon is fölhívta a figyelmet (Boudon 1993). Boudon megmutatta, hogy azoknak a problémáknak egy jelentõs része, amelyekkel a társadalomtudományoknak a posztkommunista országokban szembe kell nézniük, a szociológia társadalmi helyzetében bekövetkezett általános eltolódással van összefüggésben. A Csepeli György és szerzõtársai által leírt homályos javaslatok a kulturális szféra intézményi változásait illetõen (privatizáció, a tudományos akadémiák monopóliumának fölszámolása) nem jogosítanak fel nagy reményekre a tekintetben, hogy helyzetünkben lényegesebb változások is történhetnek. Még ha hazai pénzben rendesen megfizetnének is bennünket, még ebben a valószínûtlen esetben is azok lennének a "szociológiai termelés" legfõbb fogyasztói, akiket az "adatok", vagyis a "nagy tudomány" produktumai érdekelnek; a szociológiai produktumok hazai piacának "láthatatlan keze" pedig az adatgyûjtõ szerepébe tessékel bennünket. A szlovák gyakorlat, amelybõl hiányzik a kollégák szövegeinek elolvasása és megvitatása iránti kölcsönös érdeklõdés, nem ad alapokat a szociológiai produktumok (éspedig talán nem a "nagy tudomány" képére formált produktumok) egyfajta alternatív (intellektuális) piacának megteremtéséhez. Csepeli Györgyöt és szerzõtársait mégis köszönet illeti provokatív dolgozatukért. Kezdek valami halvány kis reményt érezni, hogy egyszer talán majd képesek leszünk egy ilyen piacot létrehozni Közép-Európa tágasabb vidékein. Úgy tûnik, az elsõ lépést már megtettük.

Boross Anna fordítása

Hivatkozott irodalom

Boudon, Raymond (1993): European Sociology: Identity Lost? In Sociology in Europe in Search of Identity. Special Edition for the 13th ISA Congress in Bielefeld. Brigitta Nedelmann és Piotr Sztomka szerk. Berlin and New York: Walter de Gruyter.

Handžárik, Julius (1994): Zmätené b¾abotanie alebo èásteènì z blbosti a hlavnì za cizí peníze. (Confused babbling - or partly from idiocy and mainly for foreign money.) In Literárny týdeník, december 2.

Köverová, Štefánia (1995): Dve poznámky k legitimizácii profesionálneho konania slovenskych sociológov (Two Comments on Legitimating the Professional Behavior of Slovak Sociologists). In Sociologicky zápisník, bulletin Sociologického ústavu SAV a Slovenskej sociologickej asociácie. Bratislava, 2. szám

Roško, Robert (1993): Poznámky k "Quo vadis, slovenská sociológia?" (Comments on "Quo vadis, Slovak sociology?"). In Sociologicky zápisník, bulletin Sociologického ústavu SAV a Slovenskej sociologickej asociácie. Bratislava, 3. szám

Sopóci, Ján (1993): Quo vadis, slovenská sociológia (Quo vadis, Slovak sociology)? In Sociologicky zápisník, bulletin Sociologického ústavu SAV a Slovenskej sociologickej asociácie. Bratislava, 3. szám.

Turèan, ¼udovít (1992): Kontinuita a diskontinuita v rozvoji domácej sociologickej tradície v 20. storoèí (Developmental Continuity and Discontinuity in Slovak Sociological Tradition in the 20th Century). In Sociologicky zápisník, bulletin Sociologického ústavu SAV a Slovenskej sociologickej asociácie. Bratislava, 4. szám.

Jegyzetek

1 Ebben a témában Ján Sopóci írta az elsõ tanulmányt 1993 elején. Sopóci vitaindítónak szánta dolgozatát, amely több, a szociológiai kutatás helyzetét megkérdõjelezõ pontot tartalmazott. A legfõbb kritika arra az ûrre irányult, amely a marxista-leninista ideológiai, illetve elméleti keretek fölbomlása, valamint a kommunikáció hiánya miatt alakult ki. A Sociologicky zápisník (Szociológiai Napló, a Szociológiai Intézet és a Szlovák Szociológiai Egyesület által kiadott közlöny) szerkesztõje elküldte a tanulmányt tíz elismert szlovák szociológusnak azzal a kéréssel, hogy írják meg észrevételeiket. Csupán egyikük válaszolt (Roško 1993). Noha a közlönyben mindkét dolgozatot leközölték, és elküldték a Szlovák Szociológiai Egyesület minden tagjának, továbbá az összes kutató és oktató intézménynek, senki nem érzett késztetést arra, hogy reagáljon a vitaindítóra vagy a kölcsönös elszigeteltségünkre vonatkozó kritikára. Sopóci 1995 tavaszán több kollégájával együtt workshopot rendezett "A szlovák szociológia elméleti sokszínûsége" címmel. Több csatlakozó tanulmány késõbb megjelent a Sociologicky zápisníkban (Szociológiai Napló, 2. szám) és a Sociológia címû folyóiratban (4. szám). Bár a workshopnak alapos hírverést csináltak, az elõadásoknak a szervezõkön kívül nem volt más közönsége.

2 Roško itt a Csepeli György és szerzõtársai által "A kelet-európai értelmiségiek hagyományos küldetése" cím alatt vizsgált problémával foglalkozik. Roško azonban Csepelitõl és szerzõtársaitól eltérõen, akik úgy vélik, hogy a tudósok körének kimerülését és a klasszikus értelmiségi szerep megváltozását a politikában való részvétel okozta, azzal foglalkozik, miképpen tolakodhatott be az elfogultság a szociológiai elemzés lényegébe, és hogyan fejthette ki fragmentáló hatását a szociológiai közösségre. Figyelemre méltó, hogy Roško - aki a szakmai kommunikáció megerõsítésének szükségességét tartja szem elõtt - üdvözli az értelmiségiek kényszerû visszatérését a politika birodalmából. Szlovákiában szinte ugyanúgy ment végbe ez a visszatérés, mint Magyarországon, csak - az eltérõ választási periódusok miatt - két évvel korábban.

3 Annak dacára, hogy sok kolléga hosszú idõn át részt vett nemzetközi kutatási programokban, szakfolyóiratunk szerkesztõjének még mindig várnia kell a valamelyik szlovák szociológus és nyugati szerzõtársa által írt elsõ tanulmányra. Ez arra utal, hogy "a szlovák szociológiának a nemzetközi szociológiába való beépülése" inkább talán csak nyelvi fordulat, semmint "a dolgok valódi állásának" jellemzése.

4 Nemrég fölkeresett egy kolléganõ, aki azért jött, hogy meggyõzõdjék arról, nem sértõdöm-e meg, ha olyan kutatási témát választ, amely közel áll ahhoz, amin én dolgozom. Ez a személyes tapasztalat arra vall, hogy a szociológia széttagolódását és a tématerületek monopolizációját már nem tartjuk kóros vonásnak, hanem kezdjük normának tekinteni.

5 Lásd például Julius Handžáriknak a Szlovák Írók Egyesületének vezetõ folyóiratában megjelent tanulmányát, amelyben a "Szlovákia - 1994-es választások - Okok - Eredmények - Kilátások" címmel megrendezett szociológiai és politikatudományi konferenciával kapcsolatos benyomásait adja közre (Handžárik 1994). E tanulmánynak már a fõcímében is ("Zavaros fecsegés - részben idiotizmusból, de fõleg külföldi pénzért") a külföldi együttmûködéssel kapcsolatos régi gyanakvás sûrûsödik össze. Nem csupán azt bizonygatja, hogy a szlovák átalakulás kritikai elemzése a kutatások külföldi finanszírozásának közvetlen következménye, de záró megjegyzéseiben egyenesen azt tanácsolja az Oktatási és Tudományos Minisztériumnak, hogy "kétszer is gondolja meg", kinek ad engedélyt a szlovák egyetemeken és a Tudományos Akadémián végzendõ munkára.

Bár ilyen tudósok elbocsátására tett kísérletekrõl nincs tudomásunk, 1995-ben az Oktatási és Tudományos Minisztérium úgy döntött, hogy az új kutatási programok finanszírozását késõbbre halasztja, mondván, elõbb "meg kell ismerkednie velük". Hiába nyerték el a Szlovák Ösztöndíjtanács támogatását, e kutatási projekteknek még mindig várniuk kell a végsõ döntésre. A szlovák kormány ülésén (csak 1995. szeptember 26-án) terjesztették elõ õket, hogy ott mondják ki az "alkalmasságukra" vonatkozó ítéletet. A kormány a programot ismertetõ anyagot nem találta teljesnek, és visszaadta további tökéletesítésre.

6 Jelenleg alig több mint ötven olyan szociológus van, aki továbbra is aktívan dolgozik a szociológiai szakfolyóiratnak. 1964 óta azonban - amikor a Comenius Egyetemen újból bevezették a szociológia oktatását - több mint hatszáz diák végezte el a szociológia szakot. Ehhez a számhoz hozzá kell adnunk annak az egyéb társadalomtudományi szakokon végzett több tucat diplomásnak a számát, akik a hatvanas és hetvenes években szociológussá képezték át magukat. A fiatal, tehetséges tudósok beáramlásával ugyanaz a probléma, amit általánosságban Csepeli György és szerzõtársai is leírtak. Nálunk azonban az idõsebb tudósok nem tekintenek gyanakvással arra a néhány fiatal kollégára, akik nyugati országokban részesülhettek posztgraduális képzésben. Ellenkezõleg: a tudományos intézmények éppen hogy tisztelettel és reménykedve tekintenek rájuk, és igyekeznek megnyerni õket az egyetemi vagy tudományos munka számára. De sajnos csak a hátukat láthatják, mivel õk a magánpiaci munkahelyek vagy alapítványok felé menetelnek, ahol nincs idejük elméleti hitvallások kialakítására.

7 Ez a kollektív meggyõzõdés részben azokra a tapasztalatokra épül, amelyeket a szlovák szociológusok a nyugati kutatókkal kapcsolatban szereztek, akiknek az a szokásuk, hogy a cseh kutatóintézetekhez fordulnak, és õket kérik meg a mindkét köztársaságra vonatkozó vizsgálatok elvégzésére. A szlovák szociológusoknak azon hiedelmére, miszerint a többi posztkommunista ország társadalomtudósai sokkal nagyobb hasznot húznak a kelet-nyugati együttmûködésbõl, jellemzõ egyik kollégám megjegyzése, aki, miután elolvasta Csepeliék tanulmányát, így szólt: "Alig tudom elhinni, hogy a szerzõk magyarok. Azt hiszem, õk sokkal jobban csinálták! Sokkal sikeresebbnek kell lenniük a nyugati forrásokból való pénzszerzésben!"


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következõ címre: replika@c3.hu
 

  vissza