BALÁZS ATTILA

BELGRÁD A VILÁG

(vagy Zilahyban a szerbtövis)
Zilahy Péter: Az utolsó ablakzsiráf

"Az ablakzsiráf egy képeskönyv volt, amelybõl olvasni tanultunk, amikor még nem tudtunk olvasni." (Z. P.)

Hadd bosszantsam kicsit a szerzõt - miért is ne? -, azzal kezdem, hogy furcsa figurája a magyar irodalomnak Zilahy Lajos. A két háború közötti Magyarország sikeres írója volt, sõt filmgyártó. Regényei több mint húsz nyelven jelentek meg. Neki sikerült az, ami sok más magyar írónak nem. Most az ezredvég balkánjáró Zilahy Pétere számol be arról rendõrcsizmás könyvében, hogy ott - nevezetesen a volt Jugoszláviában - (Zilahy) Lajos minden könyvét lefordították, "komolyabb polcokon, az összes Lajos bõrkötésben". Mintegy másfél millió példányban. Ezt csak azért említem, mert tényleg fûti a fantáziám: hogyan festene Zilahy Péter könyve odaát, a sok Lajos-könyv mellett.
Érdekes kép(pen). A lassan feledésbe merülõ Lajos-lektûrök mellett Péter friss, nem éppen lektûr ablakzsiráfja a "Z"-nél. Fellapozván, mit szólna hozzá a benne saját magát megpillantó szerb ember? Szeretném meglesni a pillanatot.
Két Zilahy, mondjuk, Belgrádban. BELGRÁD pedig A VILÁG. (Ab ovo.)
Látni vélem Zilahy Pétert, ahogy ott áll az 1996-os belgrádi tüntetések rendõrkordonja elõtt, a szerb ellenzéki tüntetések magyar kakukk-fiókája. Látom, ahogy igyekszik átnézni a szláv karhatalom kínai fala fölött. Zilahy Péter pipiskedik, hogy lásson. Áttal. Hátha valami maradandó következtetést tudna levonni az egészbõl. Elkésett `68-as - vagy hányas? -, hetvenes születésû magyar világbalkán-ember. Budapestrõl, a Hóvirág útról, vagy utcából, vagy honnan. Nem kókad. Zilahy Péter, akinek - saját bevallása szerint - elsõ szexuális élménye egybeesett Mao Ce Tung halálával, Tito halálakor kezdett mutálni, Brezsnyevnél volt az elsõ magömlése, újabb tapasztalatokra éhes, de még nem tudja, hogy a késleltetett orgazmus akkor és ott: beláthatatlan idõre elmarad. Vagy igen? Biztosan még nem sejti, hogy egyszer ugyanoda majd jön a NATO, bombázni, mindennek ráadásául, még hihetetlenebbül összekavarni azt, ami addig kevésbé kavarodott és habarodott össze. Habarodott, akár az akkor/ott lövedékül használt tojások sárgája, fehérje. Azokban a felforrósult napokban, abban a "sárga forradalomban" a sárgásfehér habarodásnak ama lélekemelõen undorító masszája oly pompásan "medúza-tutajozott" lefelé például az állami tévé falairól, hogy azt kivételes öröm volt megszemlélni. Le-föl ugrált Zilahy ádámcsutkája.
Záporoztak a záplövegek a BELGRÁD A VILÁG transzparens fedezékébõl, az Éltetõ tél ben. Könnybombák és bûzbombák robbantak bele az öröknek tûnõ balkáni lõporfüstbe, ahová manapság - ebben az új halálos tavaszban - visszalátogattak a valódi, súlyos bombák, sok évvel 1941, és valamivel kevesebb évvel - Zilahy Péter egyik kedvenc hõse - a Nagy Vezér, Josip Broz Tito halála után. Egy észbontó, netán így: szõrös és mutáns, szörnyszülött helyzetben. Rakéta a titói Virágházra is? (Az egyébként - állítólag - megvolt már, hogy a földönjárók leszarták...)
Visszakanyarodva célpontomra - mint egy konok, ruganyos cirkálórakéta - látom Hóvirágh Zilahy Pétert az 1996-os "begisi" rendõrkordon elõtt szobrozni, miközben észrevétlenül megnyúlik a nyaka, s lassan megfogan benne Az utolsó ablakzsiráf ábécés, szöveg- és képpergetõ, sárkányeregetõ ötlete. Zilahy örömében rálehel az egyik rendõr sisakjára, majd szívet rajzol rá, amitõl a sisak váratlanul dobogni kezd. Jugóéknál mellesleg az ablakzsiráf - vagy legalábbis-szerûség - bukvar. Book-war. De mint veszem észre, a háború nem a könyvek háborúja. Következésképp a betûké sem.
Számoké inkább. Jugoszláviában.
Jugoszlávia. Ne fejezzem ki magam patetikusabban(!): Jugoszlávia nem más, mint egy gyermekkor elveszített illúziója. Úgy él tovább, miközben hullik egyre apróbbra. Jugoszlávia. És veszem észre, akárha Zilahy Péternek is ez lenne (Jugoszlávia): egy gyermekkor elveszített illúziója, egy elveszített gyermekkor illúziója, vagy egy illúzió emlékbe szorult gyermekkora. Így folytatódik, hosszabbodik meg Jugoszlávia ennek a felettébb érdekes könyvnek, az ablakzsiráfnak a szerzõjében is, aki azt mondja, hogy bármerre indulunk, feláll egy kordon, mintha láthatatlan erõtér foglyai lennénk, fogva tart egy ország, pedig bármikor elmehetek. Fogva tart: Jugoszlávia.
Belgrád Jugoszlávia fõvárosa. BELGRÁD A VILÁG - így a tüntetés-képeslapon. A világ közepében Belgrád. Valami meg valami találkozása a boncasztalon, Belgrádban. Tojáshéj találkozása az üveggel. Szupernagyi és a zsiráf ablakkeretben, Belgrádban, ahol a Szepesi-vérû Zilahy szerint az ablakok azért készültek, hogy ünnepeljék a tömeget, az utcákat azért építették, hogy tüntessenek rajtuk. Ha minden ezért volt, akkor Trianon is jó volt valamire. Gavrilo, hogy meghúzza a ravaszt, a hideg napok, a partizánok, Tito, mindennek volt értelme. `56-nak, Keleti Blokknak, Gyermeklexikonnak, Móra Ferenc Könyvkiadónak, áll még az utolsó ablakzsiráf, ahol szavakból - lám mégiscsak? - összerakható egy ország, és arcokból összerakható egy város, ahol érdemes a vízágyúk elé állni, megveretni magad, röpiratokat szórni a szélbe, mozgolódni a föld alatt, szervezkedni, lebukni, fölszabadulni. Mindennek meg kellett történnie, a szarajevói orvlövészetnek, a boszniai fejvadászatnak, a koncentrációs táboroknak, a tömegsíroknak, Daytonnak, Milosevicsnek, még Mira Markovicsnak is van valami értelme ebben a pillanatban. Ezért szenvedünk hát - szögezi le Zilahy Péter, akinek ugyancsak van értelme. Meg egy yugó nak becézett prekolumbián labdajátéknak is volt...
Hajrá, Vörös Csillag! (Nápréd, Cervenazvézda!)
Tehát furcsa, alkalmas pillanatokban sljivovicát kortyintó, közben kólózó figurája a magyar irodalomnak az ifjú - eh - Zilahy Péter. Mintha marasztalóként beleállt volna a szúrós szerbtövis, picsku máter . (További felületes zavart képezhet az, hogy a szerbtövisnek nevezett növény tkp. Amerikából származik, de ez most ne jelentsen itt semmit.)
Hajrá, Belgrád!
És akkor, végezetül: most, hogy eljött az említett, másik "zilahys" halálos tavasz, akkor most benne készül egy újabb ablakzsiráf?
Nem hiszem.
Úgy tûnik, messze robbant - toll és üveg; keretestül, zsiráfostul. Mindenestül. Messzire ment Belgrád.
Ugyanakkor - vagy azért se tán - nem árt, sõt ajánlatos - kaotikus lélekkel akár, össze meg vissza lapozva - elolvasni e meglévõ, gumibotos "gyermekkönyvet". Több, mint nagyon ajánlatos. A könyv nagyon szépen mutatja, hol és miben járt az írója. Tud látni, láttatni a szerzõ. Guzlica vonójával rántottát kavarni, akár egyéb csodákat is mûvelni. Képes érdekes, érdekességében talányos, formájában újszerû könyvet írni, ami ritkaság. Nem mellékesen - túl a balkáni legendák, mítoszok figyelemre méltó gyûjteményén - Az utolsó ablakzsiráf faktográfiája sem elhanyagolható. Tehát amolyan kissé tágabb környezet-tanulmányozási szempontból ugyancsak kiemelkedõen hasznos mû ez. Tanuljunk Balkánul, még nem vagyunk messze e tantárgytól. Ahhoz képest rosszul állunk belõle.
Záró ajánlás: nem lehet igaz, hogy nem érdekel, ha tudod, hogy vagy, és ez érdekel.
Nyálazz, lapozz! Jó szórakozást.
Ez az utolsó ablakzsiráf.

De azért minden után van még valami.

Z. P. remek megfigyelése szerint: "Összekoccan két üveg, vigyorgó rohamrendõrök, elfelejtették, hogy sisakban nagyobb a fejük."
 

Király utca, 1999


ÉSZREVÉTELEIT, MEGJEGYZÉSEIT KÉRJÜK KÜLDJE EL A KÖVETKEZÕ CÍMRE: jelenkor@c3.hu

C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/