BÓDIS KRISZTA

Virginia

Kilép az udvarra. A tûzfal fölött, a mélykék égen rés hasad, és piszkosfehér fény csordul a háztetõkre.
Kék alapon fehér virágos ruhát visel. Vastag, vörös hajsátor keretezi szeplõs arcát. Fehér cipõje körül, a kockakövek repedéseiben barnás lé folydogál. A slag apránként böfögi fel a büdösödõ gumitekervényekben rekedt vizet. Harmat-hûvössel átitatott, savanyú árpaszagot lehel a gránit. Az egyik ajtón láthatatlan ujjak nyomán rebben félre a függöny. A rádió szignálja konyhamélyrõl permetez az ébredezõ körfolyosókra.

A strand olvasztókemencéjében pörkölõdik a Lázár fivérek pompás szoborteste.
Délibáb. A klórszagú víz vibrál gyulladt szemük elõtt. Mint két partra vetett hal, újra és újra visszazuhannak az álom algasikamlós fövenyére. A lány kiválik a tompán zsivajgó tömegbõl. A haja csapzott, selyempiros pelerin. Leül a Lázár fiúk mellé. Az idõsebbik felriad. A nyurga lánycombokon ölelkezõ cseppek éppen az arca elõtt gördülnek a tikkadt fûszálakra. Az ismeretlen lány fényesre füröszti ásványfehér bõrét a Lázár testvérek napolajával. A kiürült üvegcsét a bokrok alá gurítja. Föláll és elindul a falu felé. Visszanéz. Int a nagyobbik Lázárnak, hogy kövesse.
A tábor üres. A lány kinyitja az egyik faházat. Forró kátrány és dohos vászonszag csapja meg az orrukat. A lány kilép mohazöld fürdõruhájából és leheveredik az egyik ágyra. A tetõgerendák résein át mézarany szeméremszõrzetére, csigaházforma köldökére, rózsaszín mellbimbóira szemerkél a fény. Lázár kibújik a nadrágjából. Merev hímvesszõje a hasának ütõdik. A lány az egyik gyümölcsöskosárból elvesz egy málnaszemet. Finoman megérinti vele a föléhajló Lázár ajkát. Lázár behunyja a szemét. A lány megeszi a málnát, és a hasára hengeredõ fiú hátára önti a gyümölcsöket. Málna, eper és ribizli fürtök vöröslenek a testén. A lány combjai közé szorítja Lázár megvonagló csípõjét, és langyosan elömlõ lekvárrá masszírozza a fiú fenekén szétmálló gyümölcsöket. A remegõ izmokon föl-le sikló nemi szerve lüktetni kezd a kiforduló gyümölcshúsban.
Virginia és a nagyobbik Lázár hetekre magukra zárják a faházat. Éjszaka megdézsmálják a gyümölcsraktárakat. Hajnalig a lekvár cukros kéreggé szikkad a bõrükön. Nappal az olvadozó máz illata a gerendákat ostromló, kint rekedt darazsakat öngyilkos õrületbe kergeti.
Virginiát késõbb eltávolítják, és - mint a táborban egyre terjedõ, rejtélyes rothadás gócát - az erjedõ faházat a tisztiorvos lepecsételi.

A nagyobbik Lázár horgán kalimpálva agonizál a varangy. Egész délután egyetlen halat sem sikerült fogniuk. Virginia egy szál férfiingben sütkérezik a mólón. A fiúk kíváncsian bámulják Lázárt a dióbarna szeptemberi fényben.
- Gyáva, beszari, impotens hülyék! - suhint körbe Lázár a zsákmánnyal. - Vegye már le valamelyik barom!
A dög bõrén hólyagosan habzó, penészzöld foltok. Öklendezve szabadulna a szájpadlását fölpeckelõ és egyre följebb, a koponya lágyabb állománya felé hatoló fájdalomtól, mikor az egyik tûhegyes fémnyíl átfúrja látószerve belsõ burkát, és bal szemébõl múmiabarna váladék fröccsen. A test egy pillanatra görcsösen kimered, aztán bugyborékolva ráng tovább.
Virginia arrébb löki a bámészkodó fiúkat, vállához emeli a légpuskát és fejbe lövi az állatot, aztán megmarkolja a béka puffadt hasát, elefántcsont-fehér ujjai alól kibuggyan az ernyedt, csillogó bõr. Jobb hüvelyk- és mutatóujja közé csippenti a síkos horoghegyet, ujjbegye belesüpped a kocsonyás szemfehérbe, és egyetlen mozdulattal leakasztja a megnyúlt testet a zsinegrõl.
A nagyobbik Lázár és a fiúk vacsorázni indulnak. Virginia a horgásztanyán marad. Amikor Lázár barátja a gõzölgõ konyhába lép, a szétloccsant fejû béka a nyálkás asztalról Virginia mellei közé ugrik. A lány derékig fölkapja az ingét, nézi, ahogy a varangy lassan csúszik lefelé libabõrös hasán, egészen a térdéig.
"Nem vett észre" - gondolja Lázár barátja. Virginia visszalöki a varangyot és megnyúzza. Virginia a fiúra mosolyog.
"Végig tudta, hogy itt vagyok" - gondolja Lázár barátja. Lázár barátja Virginiára mosolyog.
Virginia lemetszi a rózsaszín lábacskákat. Az izmok hevesen összerándulnak a sistergõ olajban.

A nagyobbik Lázár a reptér épülete elõtt sétál a hóesésben. A gép órákat késik. Virginia egy fekete diáklánnyal érkezik. Kifelé menet a váróterembõl ellop egy cserép datolyapálmát. Lázár hitetlenkedve figyeli, ahogy az egész növényt a pulóvere alá tuszkolja. A szúrós levelek kikandikálnak a nyakkivágásban és döfködik Virginia állát. A röhögõ diáklányt fedezékként maga elõtt tolva, Lázárba karol. Lázár egy szót sem szól, sõt - mivel nem akar konzervatívnak tûnni - nevetségesen rájátszik és lazán lépked Virginia mellett, aki diadalmasan vonul ki a dagadt õrök elõtt, a hidegbe. A Virginia nyakán rikító selyemsál, amit állítólag a diáklánytól kapott, egész este irritálja Lázárt. A diáklány a konyhában telefonálgat, aztán szippant a sztaniolpapíron adagokra osztott porból.
- Megcsalt, megcsalt, megcsalt... - gondolja Lázár. Le akarja tekerni a rongyot Virginia nyakáról, de csak tépi, fojtogatja.
- Csináld, csináld még... - könyörög elcsukló hangon Virginia.
Az ajtóban kirajzolódik a diáklány sziluettje. Virginia liluló, püffedt arcát figyeli. Lázár szorítja a sálat, és egy erõs mozdulattal a lányba hatol. Virginia szeme fennakad. Lázár azonnal ejakulál, ahogy a meleg, izmos hüvely összerándul. Combjai és feneke megfeszülnek, elengednek.

- Feljössz hozzám? Akkor megértenéd... - kérleli a férfi félénken.
A mozdulatai erõszakosak, de nem tudja leplezni, hogy reszket a keze, amikor elfordítja a kulcsot a zárban. Félhomályos, bútorozatlan lakásba lépnek.
- Azt szoktam mondani, hogy ez az irodám.
A nappaliban kanapé, a fal mellett két hatalmas hangfal. Virginia leül. A férfi egy rubrikákkal telerajzolt ûrlapot ad a kezébe. Szemében kigyúl a készülõdés öröme. - Segíthetnél is - hunyorog titokzatoskodó mosollyal.
Csöngetnek. Egy fiú és egy lány egyszerre érkezik. A férfi bemutatja õket egymásnak és Virginiának. Megkérdezi tõlük, hogy dolgoztak-e már a reklámszakmában. Mindketten bizonytalanul bólogatnak.
- Pontos adatokra lesz szükségem - tér a tárgyra. Az ablakhoz állítja õket, egymás mellé, szembe Virginiával.
A szomszéd bérház erkélyajtaja egy karnyújtásnyira van. A balkonon meszesvödrök.
Az egyik festõ kilép és becipeli a falnak támasztott létrát.
A férfi centimétert vesz elõ, és leméri a lány, majd a fiú magasságát. Az adatokat Virginiának diktálja. Virginia tétovázik, aztán találomra mégis a papírra firkál valamit.
A festõk araszolva haladnak körbe a magas létrákon.
- Le kéne venni a pólókat - mondja a férfi. A lány hatalmas, rugalmas melle kibuggyan a trikóból. A férfi elõször a nyak kerületét méri le. A fiú ádámcsutkája ugrál a centiméter alatt. A férfi a lányhoz lép, lazán a mellére csavarja a szalagot, épphogy csak a hegyes bimbók tartják. Aztán a bordák köré tekeri, hogy a lány ringó melle a férfi csontos kézfejére boruljon.
Az ingatlanközvetítõ a szemközti ház kõkorlátjának dõlve magyaráz az érdeklõdõ házaspárnak. A hölgy a túloldali lakás ablakát fürkészi, de csak elmosódott árnyakat lát a sûrû szövésû függöny mögött.
Virginia kimelegszik. A férfi félénken pislog felé, és milliméterre pontos adatokkal bombázza.
A fiú összerezzen a férfi érintésére, amikor az hátulról, egész tenyerével végigsimítja mellkasát, és ráilleszti a testmeleg centimétert, majd hirtelen megkerüli és leméri a keményedõ mellbimbók közti távolságot.
Virginia a konyhába megy. Poharakkal és egy üveg konyakkal tér vissza. A fiú és a lány meztelenek.
- Remek ötlet! - kiált könnyedén a férfi. - Sõt...! - Fölhajtja az italt, és máris a lemezek között kutat. Koponyáján a ritkuló hajszálak tövében verejtékcsöppek csillognak. - Éppen mondom, hogy milyen különleges jelmezeket kell terveznünk. - Hangja hamisan cseng, és kifullad, mire megtalálja a megfelelõ lemezt, aztán ismét munkához lát. Begyakorolt pontossággal, fürgén mér, s mire észbe kaphatna, a szalag már a másik testén kalandozik. Kábultan az italtól és az akaratuk ellenére gerjedõ izgalomtól, kiszolgáltatva engedelmeskednek a férfi egyre határozottabb parancsainak.
A szemben lévõ lakásban nem jelentkezik több érdeklõdõ. A munkások meggyújtják a villanyt. A közvetítõ nõ a szoba közepén ül a parkettán. Elgémberedett, nejlonharisnyás lábszárát masszírozza. A munkások összekacsintanak.
A fiú egyszerûen nem vesz tudomást róla, hogy pénisze merevedni kezd, amikor a férfi a herezacskók tövétõl a végbeléig húzza a centimétert. A férfi tömpe ujját körbeöleli a nyomásra megremegve engedõ izomgyûrû.
A lány fél kézzel a férfi vállába kapaszkodik, csiklandósan vihorászva hagyja, hogy a mérõszalag - a csiklójától a nagyajkak közé feszülve - a férfi kígyózó gyûrûsujjával együtt, mélyen a hüvelyébe csússzon.
Szemben lekapcsolják a villanyt. Virginia részegen fekszik az ágyon. A férfi az ablakpárkánynak támaszkodik. Szánalmas, esdeklõ mosollyal nézi Virginiát, és maszturbál.

A kisebbik Lázár nyitva találja bátyja lakásának ajtaját. Hallgatózik, belép. A konyha fülledt, derengõ szürkületben ázik. A tûzhelyen egy vaslábasban, haragos lobogással forr a víz. A gázláng kékülve nyaldossa a fazék oldalát. A fölhabzó lé ki-kiloccsan, és a sistergõ fémeken vörösen jajgatva zsugorodik a tûz. A kisebbik Lázár elzárja a gázcsapot. A lábasban lassan lohad a fortyogás. Szikkadó tajték rakódik az edény oldalára és a víz alól kibukkanó sápadt lábszárcsontokra. A kredencen a hagymaleves elmosódó receptjén egy tál, tele kénsárga kocsonyával. Szõrös nyúlványokat eresztenek a lottyadtan savanyodó csirkebõrre tapadt hagymakarikák. A konyhaszekrény oldaláról ragadós váladék folyik és borvörös tócsákban megalvad a linóleumon. A pulton a csészék alján tej- és kávémaradékban szétázó cigarettacsikkek. A fölnyitott üvegekben romlásnak induló folyadékok lilulnak. Az asztalon anatómia atlasz. Az olvashatatlan jegyzetlapok zsírosodva merülnek el a mosatlan tányérokban. A kisebbik Lázár egy befõttesüveghez hajol. Visszahõköl. Kettémetszett, megnyúzott gyerekfej grimaszol szürkén a formalinban lebegve. A záró viaszfedélen az anatómiai múzeum hivatalos pecsétje.
Nyöszörgést hall a hálószoba felõl. Fülét az ajtó üvegére tapasztja. Tétovázik, aztán mégis belép. A ház elõtt zörögve robognak el a villamosok. Az ablakaikról visszaverõdõ alkonyi nap fénye bever a leeresztett redõny résein, és szabályos kockákra töredezve, ideges vibrálással suhan a falakon. A fonnyadt datolyapálma földjébe döfött füstölõk hegyérõl mósusz-, szantálfa- és mirhafû-illat párállik. Az illóolajok és a párologtatókban sercegõ mécsesek olvadó viasza ánizsos, citromsavanyú elegyet alkotnak a levegõtlen szobában. A kisebbik Lázár tarkója bizsereg. Halántékán pattanásig feszülnek az erek.
Virginia meztelensége szinte világít az ágyon. Haja szoros kontyba tûzve. Verejtéktõl ezüstös testén, nyakszirtjétõl a bokájáig szalad végig a remegés. Hosszú lábait a fekete lány vaskos combjára fonja. Ujjaival széthúzza a szõrtelen szeméremdomb alatt sötéten feltáruló, gyöngyözõ, párnás bõrredõket. A diáklány nyögdécsel. Virginia harapdálja az érdes, hatalmasan fölmeredõ mellbimbókat. A két csapzott test azonos ritmusban hullámzik. Virginia a kisebbik Lázárra néz.
- Maradj, ha akarsz - lihegi a fiúnak.
A kisebbik Lázár rohan, inge jeges izzadságban fürdõ testéhez tapad, ágyéka fájdalmasan lüktet. A ház elõtt fel-alá szaladgál, könnybe lábadt szemmel káromkodik. Zizegve gyúlnak ki a neonfények. Az utcán alábbhagy a forgalom. A bizonytalanul rügyezõ fákat minden éjjel visszavetkõzteti a késõi fagy. Néhány aranyesõ bimbója felfakad, és a védtelen bibékre halálos zúzmara szitál. A kisebbik Lázár összehúzza a kabátját a mellkasára keményedõ ing fölött. Nem tudja, mióta ül a padon, amikor Virginia mellé ereszkedik. Kisimítja a fiú homlokából az átnedvesedett tincseket. A fiú egyszerre borzad tõle és kívánja a föléhajoló, szederjes arcot, a táguló pórusokat, a szeplõfoltos orrtövet, a lehelet dohos pinceszagát, a kibomlott rozsdavörös hajzuhatagot.
"Nem árullak el a bátyámnak" - gondolja a kisebbik Lázár.
- Te kis buta, meg akartalak ajándékozni - mondja Virginia. Még sokáig nézi a kisebbik Lázárt, könnyû keze a fiú selymes tarkóján. Aztán hosszan és puhán megcsókolja, és a kirakati fények közt eltûnik a kapualj homlokzata alatt.

A svédasztalok körül a hallgatók hangos csoportokban tolongnak. A mûanyag tálcákon paradicsom-, uborka- és petrezselyem-díszüket hullató szendvicsek, rózsaszín, májbarna és rengeteg okker, hagymadarabos pástétomok. A csokoládékrémben barnuló kanalak elõször a madártejbe merülnek, majd pikánsan módosítják a körözött ízét. A hámló pikkelyû heringek körül mitesszerhalmokra hasonlító kaviárkupacok. Az asztal szélén roggyant mignonok olvadnak, a remegõ krémesekbe többen beletenyerelnek. A professzorok ujjukat nyalogatva sündörögnek az elsõéves lányok körül. Robbannak a pezsgõsdugók, habzik a sör, vizespoharakba csobognak az aranyló bor-párlatok. A parkettán kiütköznek az elsõ szivárvány-szegélyû foltok, majd egyre gyûlnek a testesebb, sûrûbb elszínezõdések.
Lassan a csitriket felmérõ tanár urak is a Virginia körül lebzselõ fiúk közé vegyülnek. Kialszanak a fények, a sarkokban bizalmasan zümmögnek a színesen derengõ villanykörték.
Virginia táncol, krómvörös haja lobog körülötte, és a boltíves franciaablakok mögött bordósötét paraván az éjszaka.
Virginia minden porcikája ingerlõ a lenge muszlinruhában, magányosan imbolyog a füstüveg terráriumban a szédelegve összesimuló párok között.
Virradatkor Virginia mindkét kezével a falnak támaszkodik és összehányja magát. Éjjeli lepkedög-puha, sziromfehér ruháján pépesen csúszik az okádék, epeszín szája körül penészfinom fátyol a csillogó nyál. Rángó gyomorral tántorog, föltépi az erkély óriás ajtószárnyait. Kitárt karokkal áll a huzatban, majd kilép a szakadó júniusi esõbe.

Virginia a küszöbön ül. A lépcsõház ablakaiban behúzott nyakú galambok dideregnek. Esik a hó. Megnyúlt kardigánja zsebébõl cigarettát kotor elõ, rágyújt. Fejét a hideg félfának támasztja. A nagyobbik Lázár idegesen járkál a lakásban, de nem gondolja meg magát. Kettõkor, mintha mozdulna a kilincs, aztán mégsem... A füst karmolja Virginia torkát, mintha bogáncsokat nyelne. Hányingere van és pisilnie kell. Elindul. A város vakon és süketen süpped a hóvatta alomba. Virginia leguggol. A gõzölgõ sugár sárga heget mar a hóba. A kis patak - mielõtt elérhetné a halmok alatt lappangó járdaszegélyt -, magába olvasztja az útját torlaszoló jégpihéket, aztán kihûl és erõtlenül elvékonyodik.

A segédek zajongva röpítik a zörgõ kocsikat a földalatti folyosókon. A teherliftek ajtaja visszhangosan csattan. Szálldosnak a fehér köpenyszárnyak, a vaságyak lábrészénél a kerekek közötti vázhoz rögzített zománcvödörbõl szürkés váladék és béltartalom löttyen a rücskös betonra. Nyílik egy ajtó. A kiflivéget majszoló gyakornok lendít egyet az alumínium tepsin, s a pergamen arcú hulla kövér cseppeket verve siklik a föllocsolt kövön, míg elakad a küszöbig tolató autó sofõrjének lakkcipõiben. A slagokból langyosan szivárog a víz az augusztusi kánikulában. A ruharaktárban, a felvinyettázott, átkötözött csomagok körül nyugtalanul donganak a legyek. A gótikus templomok hajóját otrombán utánzó aulában a "Halotti bizonyítvány kiadása", "Ne kopogjanak" feliratú üvegkalitkában, a zárt ablak mögül néz farkasszemet a megtört tekintetû, gyászoló ügyfelekkel a rezzenéstelen arcú hivatalnok.
A tanársegéd kínlódva veszi vastag köpenyét trikója és rövidnadrágja fölé. Egyedül lép a formalinszagú, húsrohasztó katlanba. Kifolyt szemmel, gázoktól puffadó hassal, kificamodva, torz vigyorral, egymás hegyén hátán málladozva hevernek a testek. A frissebbek közül néhányan saját ágyhoz jutottak, s lábujjukról még nem veszett el az azonosító címke. Zömök férfi bukkan fel az egyik kupac mögül.
- Na itt találjon meg valamit az ember! - méltatlankodik rákvörös fejjel, majd a lábánál fogva kirángat egy szörcsögõ, nyálkásan hámló holttestet, és a tolókocsira csapja. - Na anyám, te is jól nézel ki! - dünnyögi izzadva, és egy lepedõt dob a vicsorgó fejre. - Ezt keresi, nem? - bök a sarokba a hófehéren világító test felé. A lány haja lángvörösen omlik a földig. A tanársegéd odalép, összehasonlítja a papírokat és bólint. - Kár érte - mondja kissé elmélázva a boncmester, és eltûnik a bûzös labirintusban.
A szike hangtalanul siklik. Mint egy friss, rostdús õszibarackot, puhán hasítja fel a ruganyos kötegeket, szegycsonttól szeméremcsontig. A csillogó bordaívek alatt egymásra hajolva palaszürkén pihennek a kõrajzolatú tüdõlebenyek. Köztük a rekeszizmokon, a tüdõktõl félig betakarva - mint finoman erezett lányököl - alszik a szív. A jobb oldali bordák kupolája alól bukkan elõ a mérgektõl bénult, vérbarna máj, görbületében meggyötört, ráncos tömlõ a gyomor.
A tanársegéd lehúzza gumikesztyûjét. Forró kézfejét a hasüregbe és a csípõárokban hûsen fodrozódó belek hullámaiba meríti.


ÉSZREVÉTELEIT, MEGJEGYZÉSEIT KÉRJÜK KÜLDJE EL A KÖVETKEZÕ CÍMRE: jelenkor@c3.hu
C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/