A Jelenkor körkérdése

Pécs, 1998. november 16.

Kedves Barátunk,

a Jelenkor szerkesztõiben az elmúlt hetekben megerõsödött az az elhatározás, hogy az 1998-as év végének közeledtével mintegy ötven, a magyar irodalomról rendszeresen megnyilatkozó, általunk egyébként önkényesen kiválasztott kritikushoz, szerkesztõhöz, íróhoz, hivatásos olvasóhoz forduljunk: néhány kérdésre röviden válaszolva legyenek segítségünkre abban, hogy az érdeklõdõknek megmutathassuk, milyen volt a mögöttünk lévõ év irodalmi értelemben. Természetesen jól tudjuk, hogy egy ilyen körkérdés nem helyettesítheti a megjelenõ kritikákat, értelmezéseket, elemzéseket, vagyis a folyamatos munkát. Mégis bízunk benne, hogy a beérkezõ válaszok egymás mellé helyezve érdekes és az ilyenkor szokásos összegzéseknél talán megbízhatóbb képet mutatnak majd. Ezért arra kérünk, hogy válaszolj az alábbiakra:

Volt-e olyan mû az 1998-as év magyar irodalmi termésében - a könyvkiadást és a folyóiratkultúrát egyaránt ideértve -, amely számodra valamilyen szempontból fontos, jelentõségteljes volt? Hozott-e ez az év valamilyen újdonságot, eddig fel nem ismert összefüggést irodalmi értelemben? Ért-e kellemes irodalmi meglepetés vagy csalódás? Volt-e olyan irodalmi tény, amit nyereségnek/veszteségnek érzel? Az 1998-as év irodalmi életében történt-e olyasmi, amely az irodalom folyamatos mõködésére, mindennapjaira megítélésed szerint elõrelendítõ befolyással volt, vagy éppen ellenkezõleg, fékezõ hatással bírt? A saját képzeletbeli évrangsorodban, ha van ilyen, hol helyeznéd el az 1998-as évet, megint csak szigorúan irodalmi értelemben?

Kérjük, hogy a legfeljebb 2 gépelt oldalas, 3600 karakternél lehetõleg nem hosszabb válaszodat december 18- ig juttasd el a Jelenkor szerkesztõségének címére (7621 Pécs, Széchenyi tér 17. I. emelet; 72-310-673-as fax; e-mail: csuhai@mail.matav.hu ). A posta mõködésére való tekintettel feltétlenül kérünk, hogy akkor is értesíts bennünket, ha valamilyen ok miatt nem tudsz vagy nem kívánsz részt venni mindebben. A beérkezett válaszokat jövõ évi februári számunkban szeretnénk közreadni. Tájékoztatásul megírjuk a felkértek névsorát:

Albert Pál, Angyalosi Gergely, Balassa Péter, Bazsányi Sándor, Bán Zoltán András, Báthori Csaba, Beck András, Bodor Béla, Bombitz Attila, Dérczy Péter, Farkas Zsolt, Fogarassy Miklós, Földényi F. László, Füzi László, Gács Anna, Györffy Miklós, Jász Attila, Kálmán C. György, Károlyi Csaba, Keresztury Tibor, Kovács Eszter, Kulcsár Szabó Ernõ, Kulcsár-Szabó Zoltán, Magyar Éva, Margócsy István, Márton László, Mátyás Gyõzõ, Mekis D. János, Mészáros Sándor, Mikola Gyöngyi, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Papp Ágnes Klára, Pályi András, Radnóti Sándor, Reményi József Tamás, Réz Pál, Selyem Zsuzsa, Szilasi László, Szilágyi Ákos, Szilágyi Márton, Szirák Péter, Takáts József, Tarján Tamás, Thomka Beáta, Utasi Csilla. 


Válaszodat várva barátsággal üdvözöl:
Ágoston Zoltán
Csuhai István
Nagy Boglárka



Kérjük küldje el véleményét címünkre: jelenkor@c3.hu

Jelenkor-1999 | a Jelenkor honlapja

http://www.c3.hu/scripta


C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/