KRÓNIKA

CSORBA GYÕZÕ-ESTNEK adott otthont a pécsi Mûvészetek Háza december 10-én. Az est keretében a Csorba Gyõzõ Drámafordítások , valamint a Csorba Gyõzõ, a fordító címû, a Pannónia Könyvek sorozatában megjelent köteteket mutatta be Tüskés Tibor író. Bevezetõt mondott Szirtes Gábor sorozatszerkesztõ, a költõ alakját Kalász Márton idézte fel, közremûködtek N. Szabó Sándor és Stenczer Béla, a Pécsi Nemzeti Színház színmûvészei.
*
PÉCSI KIÁLLÍTÁSOK. A Pécsi Galéria november 26-tól december 31-ig a Cseh plakát a 60-as években címû kiállítással várta a látogatókat. - A Pécsi Kisgalériában december 3. és január 3. között Serbakow Tibor ötvösmûvész munkáit láthatta a közönség. - A Janus Pannonius Múzeum Samu Géza (1947-1990) emlékkiállításának ad otthont december 11. és január 19. között a Káptalan utcai Múzeum Galériában.
*
SZÍNHÁZ. A Pécsi Nemzeti Színház Huszka Jenõ és Martos Ferenc Gül Baba címû operettjét mutatja be január 29-én Bor József rendezésében. - A PNSZ Kamaraszínházában Molnár Ferenc-Török Sándor A Pál utcai fiúk címû színmûvének premierjét láthatja a közönség január 15-én. - A Pécsi Harmadik Színház és a budapesti Bárka Színház közös produkciójaként december 1-én mutatták be Pécsett Szép Ernõ Lila ákác címû darabját, melyet Simon Balázs állított színpadra. - A Janus Egyetemi Színházban Jean Cocteau Az Eiffel-torony násznépe címû darabjának premierjére került sor december 7-én Tóth András Ernõ rendezésében.
*
A FÜST MILÁN-JUTALMAT ez évben Szepesi Attila és Vörös István nyerte el. A díjakat december 1-jén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában adta át Somlyó György , a kuratórium elnöke. Gratulálunk a díjazottaknak.
*
RÁDIÓJÁTÉK-ÍRÓI PÁLYÁZATOT hirdet a BBC és a British Council Írás határok nélkül címmel. A versenybe profi és amatõr írók egyaránt benevezhetnek. A nyertes darabokat a BBC felveszi és sugározni fogja 35 milliós hallgatóságának. A gyõztesre a 2000 font jutalom mellett egy londoni út vár. Több különdíj is kiosztásra kerül, díjat kapnak például azok a legsikeresebb pályázók, akiknek nem anyanyelve az angol. Az angol nyelvû pályamûveknek körülbelül 60 perc hosszúaknak kell lenniük. A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó ne legyen az Egyesült Királyság állampolgára. A mûvek leadási határideje 1999. április 30. Bõvebb információt és jelentkezési lapokat a következõ címeken lehet kérni: 1. The British Council, 1068 Budapest, Benczúr u. 26., (tel: 321 4039, fax: 342 5728 vagy 352 8779); 2. BBC World Service Drama, Playwriting Competition, Room 636, Broadcasting House London W1A 1AA UK (E-mail: worldservicedrama@bbc.co.uk, internet: www.bbc.co.uk/worldservice/drama). A mûveket a BBC fenti címére kell beküldeni.
*
KONFERENCIA FELHÍVÁS. Daniel Dennett (Tufts University, Boston) tudatfilozófiájáról szóló vitára kerül sor március 22-23-án az MTA Dél-dunántúli Székházában Pécsett a filozófus részvételével. A szervezõk húsz perces angol nyelvû elõadásokat várnak hazai és külföldi résztvevõktõl. A tervek szerint a konferencia anyaga angol és magyar nyelven is megjelenik. Az érdeklõdõk bõvebb információt a következõ címen kaphatnak: Boros János, JPT

ÉSZREVÉTELEIT, MEGJEGYZÉSEIT KÉRJÜK KÜLDJE EL A KÖVETKEZÕ CÍMRE: jelenkor@c3.hu
C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/