ESTERHÁZY PÉTER

Bevezetés egy szép estbe

MAGVETÕ - gondoltam, mindenképp evvel a szóval kezdem a Jelenkor Kiadóról szóló est bevezetõjét (utólagos beszúrás: valójában ez a lap és a kiadó közös estje volt, de errõl én, helytelenül, megfeledkeztem) -, én magvetõs szerzõ vagyok, ezek itten meg jelenkorosok.
Amivel csupán annyit akarok mondani, hogy ezeknek a jelzõknek van értelmük, azaz, gyors szóval, vannak kiadók és nemcsak helyek, kissé önsajnálós fordulattal, szemétlerakodó helyek, helyeink, ahová - hát ahová lerakodunk.
Tudjuk, a jó szerkezetben minden elem fontos, mindennek jól kell mûködnie, én most itt mégis kiemelek egyet, és e nehéz órán nem átallok rövid himnuszt zengeni a Kiadó vezetõjérõl, Csordás Gáborról. Tõle távol áll ez a mûfaj, egyáltalán minden, ami a személyére vonatkozik, távol áll tõle. Nem is szokás róla beszélni. Lehet dicsérni a futballtudását, mely pocsék, az eszét, mely brilliáns, de õt magát nem szokás. Valahogy nem is lehet, anyagidegen volna.
A Jelenkor Kiadó bizonyos értelemben egyszemélyes kiadó: Csordás energiája, becsvágya mozgatja. Egy kiadó teremtése igazi polgári vállalkozás, mert elvileg hosszú távú dolog, valaki vagy valakik (mert oldalborda másik Gabit, Kosztát is ide kell számítani) fölteszik valamire az életüket, és az életük rá is megy, de megmarad, megmaradhat valami, ami már van, létezik, ami már mûködik. Ez a reménypont kell ahhoz - nota bene: minden vállalkozáshoz, vállalkozásunkhoz -, hogy ez a rengeteg, nevezzük néven: emberfeletti munka elvégezhetõ legyen, vagy egyáltalán elkezdhetõ legyen.
Emlékszem, amikor néhány éve, már nem tudom, miért, valami pénzügyi rendelkezés következtében úgy látszott, vége a kiadónak. Akkor gondoltam azt, hogy ez milyen példásan reménytelen ország - itt a munkába még belehalni sem érdemes.
De talán igen. Azt talán igen. Csordásnak azonban nem érdemes belehalást kívánok, ellenkezõleg, azt kívánom, hogy ne kelljen emberfeletti munkát végeznie. Az ember csak embernyi munkát tud igazán jól elvégezni. Azt kívánom a Kiadónak, hogy létezése ne legyen heroikus. Ne legyen egy csoda. A létezése maga legyen unalmas, jól olajozott, kiszámítható, arányos. Gazdag.
És minden heroikus, emberfeletti, izgalmas, kiszámíthatatlan, gazdag: a könyveiben legyen. Ott is van mindez - mert igaz ugyan, hogy Csordás Gábor nélkül nincs Jelenkor Kiadó, de a kiadó nem a kiadó fõnöke, hanem a szerzõi, õk a kiadó. Kicsit udvariaskodva úgy fogalmazhatnék, hagy a jelen kor szerzõi jórészt ennél a kiadónál vannak - akik nincsenek, az is tiszta haszon, legalább van, aki idõnként bevezethetõt mondhat.
Aki mai magyar irodalmat olvas, nem tud Jelenkor Kiadó könyvet nem kézbe venni.
Nem kívánok minden jót a születésnapra, csupán jó munkát kívánok, a kiadónak, vagyis a szerzõinek, a kollégáknak. Akiktõl nem is venném el tovább a teret. (Függöny.)

*

Elhangzott 1998. szeptember 26-án Budapesten, a Gerbeaud Sörházban, a Jelenkor folyóirat és a Jelenkor Kiadó Kft. 40 + 5 címmel közösen rendezett jubileumi estjének bevezetõjeként.


ÉSZREVÉTELEIT, MEGJEGYZÉSEIT KÉRJÜK KÜLDJE EL A KÖVETKEZÕ CÍMRE: jelenkor@c3.hu
C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/