DARVASI LÁSZLÓ

Az építkezés

Azon az éjszakán, amikor az öreg álomvigyázó felkelti a császárt, az égen ragadozó sárkány fosztogatja a csillagok fényét. Az uralkodó néhány pillanatig álmosan pislog az álomvigyázó kifordult szemeibe, majd õrségért kiált. A császár kivégezteti a vak öreget, mert bár hallatlanul veszélyes volt megszakított álma, mégis olyan jó lett volna a végére jutni. A császár hallja, hogy a palota udvarának kövezetén végiggörög valami. Jól ismeri ezt a hangot. A levágott emberfejek gurulnak így, meg-megzökkenve, halk, iszonyú koppanásokkal. A császárt most már elkerüli az álom, lesétál a majomtemetõbe, s egy majmocskát fojtogatva igyekszik végiggondolni megszakított álmának részleteit. A császár azt álmodta, hogy megépítteti a világ valaha volt legkülönösebb építményét. Nagyobbat, mint a kolosszusok, melyek a tenger habjaiból emelkednek ki, és örökké lobogó fáklyával küldenek jeleket a hajósoknak. Lebilincselõbbet, mint azok a sírok, melyek hatalmas kövek ezreibõl építtetnek egy embernek, aki bár isteni leszármazott, de mégis a földön volt kénytelen élni skorpiók, sakálok és majmok között. Szebbet, mint a halálos illatú virágokkal ékesített függõkertek. Félelmetesebbet és valószerûtlenebbet, mint ama labirintusok, melyeknek mélyén szomorú szörnyek lakoznak.
Reggel a teája mellett ül a császár, sült majomhúst eszeget, és még mindig álma emlékén tûnõdik. Ki lehet az az ember, aki az õ álmát beteljesítheti? Bátor legyen? Bölcs? Ravasz? Célratörõ? Jellemtelen? Érzékeny? Rideg? A császár úgy nevet föl, hogy kifordul szájából a majomhús. Tudja már. Mindenekelõtt egy mérnököt szükséges kerítenie, aki az épületet megtervezi, mert a tervek betûinek mindig elõbb kell fölfényleni az építõmunkások körmeinél. Kémeket és nyomkeresõket, fûkrónikásokat és kõbölcselõket küld szerte a birodalomban, válasszák ki a megfelelõ személyt. A császár alig egy éven belül magához rendeli a birodalom legszebb leányait és legokosabb ifjait. Sorsvetéssel kiválaszt közülük egy párt, a többieket a következõ éjszaka föláldozza, s lelkeiket az égbolton tobzódó csillagoknak ajándékozza, melyek még mindig tompábban ragyognak a sárkány fosztogatása óta. A kiválasztott fiatalok lesznek a leendõ építész szülei. A leány csakhamar egészséges fiúgyermeket szül, aki elsõ pillantásra is szépnek, ügyesnek és értelmesnek tetszik. A császár tekintetének hatalmával óvja a kisfiút, álmokat és felhõket, madarakat és csúszómászókat nem enged a közelébe. Egyetlen játszópajtása egy idióta bohóc, akinek csak egy, habár kétágú parancsot kell szem elõtt tartania a gyermekkel való játszódás közepette. Nem mondhat sem igazat, sem pedig hamisat neki. Akkor hintik le életének fényét néhány csepp viperaméreggel, amikor a gyermeknek arra a kérdésére, miszerint mi adja meg az emberi élet értelmét, a bohóc némi tûnõdés után nagyot sóhajtva azt válaszolja, a legbölcsebbek szerint is a halál, és a legbalgábbak szerint is a halál. A császár parancsára a gyermek nem találkozhat a bûnnel. Ha véletlenül, netán akarattal eltapos egy bogarat, egyetlen szóval sem mondják neki, hogy ezt nem szabad. Ha játszótársát üti meg, nem figyelmeztetik, hogy fájdalmat okoz. Amikor a dárdájával halálra sebez egy kutyát, elnézõen simogatják a fejét, s úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Ha az õ kezén ejt sebet valamely vétlen vagy meggondolatlan mozdulat, nem vigasztalják. Nem szeretik és nem gyûlölik. Soha nem mondják neki, mi a helyes és mi a helytelen. Egyszer a bástyafalról a mélybe taszítja a birodalom legokosabb tanítóját, saját mesterét. A bölcs néhány pillanatig a mélység fölött ing, ám iszonyát és félelmét legyõzve barátságos pillantással búcsúzik tanítványától. A gyermek másnap új tanítót kap, kedvesebbet és alázatosabbat, ha nem is bölcsebbet az elõzõnél.
Lassanként ifjú, komoly férfi növekedik belõle. A császár végül magához kéreti. Elmondja neki, hogy kiválasztott, mert életében nem találkozhatott a bûnnel, következésképpen azt sem tudhatja, mi a szép és mi a jó, mi az igaz, és mi a hamis, vagyis tökéletesen alkalmas arra, hagy megtervezze minden idõk legkülönösebb építményét. Az ifjú sápadtan hallgat.
Ha elvállalja a feladatot, egyetlen dolgot ismer meg a földi javak mérhetetlen gazdagságából, melyeket eddig gondosan eltitkoltak elõle. Tudása ezen egyetlen dologról kimerítõ és teljességgel alapos lesz. Ám ha nem vállalja a mérnöki munkát, mehet isten hírével, bántódása nem esik, s élhet úgy, akár a többi ember, mindent megismerhet, amire csak a kedve tartja, ám tudása, ismeretei felszínesek és nyugtalanítóak lesznek.
S mi lenne az az egyetlen dolog?, kérdezi halkan az ifjú.
A császár lehunyja a szemét, majd megsimogatja az ölében heverõ majomtetemet.
A boldogtalanság, gyermekem.
S az ifjú bólint és másnap munkába fog. Éjt nappallá téve dolgozik. Nem tudja a Hold állását, a pirkadatot, nem tudja a verõfényt, a délutáni esõ kitartó kopogását, csak számol, csak ír, csak dolgozik. Néhány év alatt elkészül. Addigra a császár a birodalom valamennyi építõmunkását számba veszi. S az ifjú mérnök útmutatásával elkezdõdik a munka. Munkások ezrei indulnak a világ négy égtája felé, fúrnak és faragnak, falakat és tornyokat emelnek, alagutakat ásnak a föld gyomrába, hidakat vonnak hatalmas folyamok fölé, s a mérnök, aki nem ismeri a bûnt, és nem tudja, hogy mi a szép és mi a jó, mi az igaz és mi a hazug, hol Keleten, hol pedig Nyugaton tûnik föl, újabb és újabb tanácsokat és utasításokat adva a munkásoknak. Halad az építkezés, de valahogy mégsem halad. Az ifjú boldogtalansága szerteömlik a világban, beköltözik a falakba és a repedésekbe, az utak köveibe, a tornyok harangjaiba és a föld mélyébe fúrt járatokba. Miközben a nagy és rettenetes császár boldogan hal meg, és már nem is tud semmi mást a világból, csak a boldogságot. Övé volt a világ legkülönösebb építménye. Éppen csak annyi volt ennek az építménynek a titka, hogy most már mindig építeni fogják, de soha nem fejezhetik be.


ÉSZREVÉTELEIT, MEGJEGYZÉSEIT KÉRJÜK KÜLDJE EL A KÖVETKEZÕ CÍMRE: jelenkor@c3.hu
C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/