Beszélgetés drogról és filmekrõl
Sorsok a szeren
Horeczky Krisztina
 
A drog évtizedeken át tabunak számított nálunk, beszélni róla, képekben megmutatni nem lehetett, vagy ha mégis, mindenért a drogost tették felelõssé; az utóbbi idõk magyar dokumentum- és játékfilmjeinek alkotói már más szemmel néznek a szenvedélybetegekre.

Dr. Csernus Imre pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet VII. Osztályának orvosa, a legelismertebb hazai szaktekintély a „menekülõ ember” kezelésében. Maga is szenvedélybeteg volt, közel másfél évtizede kipróbálta majd' az összes drogfajtát. Drogma címû könyvében (melynek társszerzõi hajdani kezeltjei, Dobai Benedek és Tárnok Alfonz) „kommandós kiképzés”-hez hasonló elsõ beszélgetéseirõl, és pácienseirõl – mindenkin átgázoló „rabszolgák”-ról ír.  Vezényszavai: az elveszett önérzet visszaszerzése, õszinteség, tudatos önfejlesztés. Az impulzív-„teátrális”, fehér köpenyt sutba vágó pszichiáter dolgozott Bozsik Yvette Csoportterápiájában, Szász Jánosnak, a Gyulai Várszínházban megrendezett Marat/Sade-jában, és a rendezõ munkatársa lesz Csáth Géza Egy elmebeteg nõ naplója címû írásának külföldi, filmes adaptációjában. Januártól sajátos „talk- show”-t vezet az egyik televíziós csatornán.
Dr. Csernus Imre beszélgetõtársai: Surányi Judit szociológus, aki a módosult tudatállapot tanulmányozására egy évet töltött ösztöndíjasként Amszterdamban, és a tavalyi Filmszemlén – Janisch Attilával megosztva - neki ítélték a legjobb rendezés díját Tiszta románc címû antropológiai dokujáért, valamint Fliegauf Benedek, akinek Dealer címû filmje az idei Filmszemlén szerepelt. 
 

(...)

http://www.filmvilag.hu