Médiaháború
Vágókép: Irak
Vágvölgyi B. András
 
A háborús tájékoztatás cirkusz lett, kinek-kinek saját tehetségéhez mérten kell szerepelnie és a lényeget eltakarni.
Egy elõre bejelentett gyilkosság krónikája, adná a címet az ember, ha mindez címfordulatként nem lenne annyira elhasznált, mint a Kis magyar ...-kezdetû írásmûvek. Hogy háború lesz Irakban, azt nagyjából onnantól lehetett tudni, hogy a floridai szavazatok kicentizésével, sok hûhó után George W. Bush az Egyesült Államok 44. elnöke lett. 
Ez a cikk médiaelemzés – elöljáróban annyit mégis szögezzünk le: e sorok írója szerint ez a háború csak nagyon távolból igazolható a 2001 szeptember 11. után elõállt helyzettel, hiszen hitelt érdemlõ bizonyíték az iraki rezsim és az al-Kaida kapcsolatáról a mai napig nem került elõ. Mindazonáltal a szaddamita Irak egyike a világ leggyomorforgatóbb rendszereinek; ha az Egyesült Államok ezen rendszerek felszámolását célul tûzte ki, az üdvözlendõ, csak hát sajnálatosan sok helyen dugja ki magát az individuálpszichológiai, energiagazdálkodási és közelmúlt-retusálási – tehát az önérdekre utaló – lóláb.
Hail the Chimp! A Village Voice 2001. januári címlapja enyhén beszõrösítette George W. fejét, rájátszott genetikai attribútumaira, s így üdvözölte az éppen beiktatásra váró elnököt: Éljen a Csimpánz! Gonoszkodás, nem szép, a Csimpánzzal a legfõbb baj az Apukával vívott farokhosszúsági verseny, hogy õ majd jól lenyomja Irakot, mint vak a bélyeget, és utána még az újraválasztás is bejön neki. Az amerikai politika kezd egyfajta dinasztikus jelleget kapni (Kennedyek, Bushok), az igazán szép az lenne, ha Hillary Clinton szenátor novemberben ringbe dobná kicsiny fátyollal és némi drágakõvel ékesített taftkalapját, februárban hozná az Iowa caucust és New Hampshire-ben a primaryt, 2004 augusztusában a Demokrata Konvenció pajzsra (elnökjelöltté) emelné, és tárgyév novemberének elsõ keddjén zúzna egy akkorát a fiú-Bushon, mint Bill tette tizenkét éve a faterral. (Ha Hillary nem vállalja, ott van tartalékban Chelsea, lassan megvan már õ is vagy 25 éves, de ha most nem, akkor õ még mindig ráér egy következõ körben nekimenni az esetleges elnökjelöltségre aspiráló floridai kormányzónak, Jeb Bushnak.)
 
(...)
 
http://www.filmvilag.hu