Terror-játékok
Tabutéma
Herpai Gergely

Ha a valóság megelõzi a játékot, a realizmus tabu lesz.

Sokszor játszottunk ilyet, ezért sohasem gondoltuk, hogy egyszer megtörténhet… A számítógépes játékokban gyakori szituációk a szimulált terroristaellenes akciók, a modern háborúk és az épületekbe robbanó repülõgépek, úgyhogy a piac igencsak megérzi a terrortámadást követõ pánikhangulatot. A tragikus események hatására rengeteg cég halasztotta el új programjai kiadását, sõt, néhány játékból kigyomlálták azokat a részeket is, amelyek több-kevesebb konkrétummal utalhatnak a World Trade Centerre, a terrorizmusra vagy az esetleges megtorlásra.

*

A World Trade Centerrel és Boeingekkel több szimulátor-játékban találkozhattunk már eddig is, mind közül a legnépszerûbb és legismertebb a Flight Simulator sorozat. Nem meglepõ, hogy a Microsoft 2002-es verzió októberre ígért kiadását elhalasztotta, és biztos, ami biztos, máris eltüntette belõle a kettõs tornyot. A hivatalos honlapon „az áldozatok iránti tiszteletadásról” olvashatunk, de nyilvánvaló, hogy a cég nem szeretné, ha az õ szoftverével „gyakorolná” bárki a terrortámadást.
A Pókember sem ugrándozhat többé gondtalanul a New York-i felhõkarcolók között: a WTC tornyaira túlságosan emlékeztetõ magas épületek miatt a Spiderman 2: Enter Electro nevû játékot is jegelték, és a késõbb megjelenõ verziót az FS 2002-höz hasonlóan szintén módosítják majd.
Gyorsan kitörölték a WTC-t a „jövõbõl” is: a Fishtank Interactive Beam Breakers nevû, „a futurisztikus New York City-ben” játszódó repülõs autóversenyét (a játék szerencsétlen idõzítésû, a terrortámadás másnapján rendezett sajtótájékoztatóját követõen) gyorsan retusálták, „a nemrég történt, szörnyû események tükrében”.

*

A belsõ nézetes taktikus akciójátékok kedvenc témája a terroristavadászat: természetesen ez a mûfaj sem maradt érintetlenül. A Tom Clancy’s Rainbow Six kommandós játéksorozat legújabb epizódja, a Black Thorn kiadását „meg nem határozott idõre” elhalasztották, hogy a készítõk ki tudják vágni azokat a szálakat és küldetéseket, amelyek a szörnyû eseménnyel és a várható visszavágással összefüggésbe hozhatóak. Az alternatív jövõben játszódó, New York elleni támadásról szóló népszerû stratégiai játékot, a Red Alert 2-t pedig bevonták az amerikai üzletekbõl, és a boltba kerülés küszöbén álló küldetéslemez, a Yuri’s Revenge megjelentetését is október végére tették át. Az sem meglepõ, hogy Jo Wood az olajmezõk birtoklásáért kitört harmadik világháborúról és az amerikai-arab összecsapásokról szóló World War III: Black Gold-jának címét WWIII-ra változtatták, kiadását pedig bizonytalan idõre elnapolták.
Arról még nem szól a fáma, hogy az amerikai kormány szigorítani akarja-e a számítógépes játékok cenzúráját, arra viszont számítani lehet, hogy az „erõszakos” játékokat ellenzõ, amúgy is agresszív konzervatív képviselõk még erõteljesebb támadásba lendülnek…



Kérjük küldje el véleményét címünkre: filmvilag@filmvilag.hu


www.filmvilag.hu

C3 Alapítvány     c3.hu/scripta/