KÉPMAGNÓ
Mûsor

Kis nyári körkép, Karinthy Frigyesnek ajánlva.
 
A 2001. év júliusának egyik emésztõen forró napján szétfutott a világhálón az égi üzenet: eljõ az Apokalipszis. Az üzenetre a magyar tévécsatornák ekképpen reagáltak.
M1, Híradó: Jó hír a fõvárosiaknak! Hosszú évek huzavonája után végre lebontásra kerül Babilon, a Duna két partjának összképét rontó városnegyed, amelyre a metró-terveket hasztalan szövögetõ Fõpolgármesteri Hivatal sosem áldozott megfelelõ összeget. Az EU-hitelekbõl és a költségvetés e célra áldozatosan elkülönített keretébõl létrejövõ bontás már holnap megkezdõdik, s noha a munkálatokkal óhatatlanul együtt járó zaj-, fény- és hõártalmak, baleseti veszélyek, közlekedési és ellátási zavarok, a közhivatalok és kulturális intézmények ideiglenes bezárása, a tömeges kiköltöztetések, valamint a huszonnégy órás kijárási tilalom bizonyára próbára teszik majd a lakosság türelmét, az átmeneti gondok elsimulta után öröm lesz birtokba venni a megújult környezetet. (A bemutatott maketten egy futball-stadion látható, levehetõ nádtetõvel, alatta egy futball-stadion, levehetõ nádtetõvel stb.)
TV 2 (a képernyõn megjelenik Pintér Dezsõ, talpig érõ, nemzeti színû palástban, és szózatot intéz a nézõkhöz): Tisztelt Gyülekezet, TV 2 népe! Sötét fellegek tornyosulnak kis hazánk roppant egén, ez hatalmaz fel arra, hogy A caracasi Hófehérke 146. epizódját félbeszakítva szóljak Önökhöz. Mi felkészülten várjuk, mit ránk mért a sors, már nyergeljük a TV 2 mobil lovait, hogy a Dáridó sztárjai az Apokalipszis lovasaiként oda száguldhassanak az eljövendõ nehéz órákban, ahol a legnagyobb a szükség (rájuk).
Spektrum: Mûsorváltozás! A gepárdok párzása tájfun idején címû ismeretterjesztõ filmünk helyett ma az Egek réme: a sáska kerül adásba. Részlet a mûsor-elõzetesbõl: „Az eleven pusztítógép soha nincs annyira elemében, mint amikor felsõbb biológiai parancsra a vetések, ültetvények helyett milliószámra az eleven emberi húsba vájja bele magát. Páratlan közelképek a rágók mûködésérõl!”
Duna TV: Elmerült világok nyomában címû sorozatunkban ezúttal a szeredasomfõi üstfoltozók maradékai közé kalauzoljuk nézõinket. Az üstremekek motívumai ma is õrzik eleink hiedelemvilágát, amelyben még elevenen hatott a világvég eljövetelének szorongása. Ma már mindez, sajnos, visszahozhatatlanul a múlté, s a felejtés megismételhetetlen ködébe veszne, ha hagyományõrzõ tiszteletünket nem állítanánk a kollektív emlékezet szolgálatába
M2: Jó estét, jó szurkolást, kedves nézõink, alighanem túlzás nélkül állíthatjuk, sorsdöntõ órák elõtt állunk, mit állunk, ülünk szerte a honban, széken, fotelben, sámlin, mert nem hiszem, hogy akad Önök közt bárki is, aki ne tudná, ne látta volna a beharangozók hasábjain s a csatornák képmezõin, amire egy egész ország készül immár hány ezer éve, és ahogy körülnézek a helyszínen, ahol, mit is mondjak, egy gombostût sem lehet leejteni, mindenütt izgatott arcokat látok, a várakozás pattanásig feszült húrjait a lelkekben, egyszóval reklám, utána ismét élõben jelentkezünk. (Reklám: a képen a Föld egyharmada éppen elpusztul, a Nap, a Hold és a csillagok egyszerre mind elsötétülnek, szerte négy, gúzsból szabadult szellem öldököl, elõtérben kiszáradt tónak nedves partján légies leány sétál: „Könnyebb, szárazabb érzés!”)
RTL Klub (reggel): Mai elsõ vendégünk, Kappanyos Jezabel különleges módszereket ajánl az éhínség idején ráncosodó bõr ápolására. Reméljük, azt is megtudhatjuk tõle, szabad-e a déli órák idején fürödni a vértengerben. Örömmel köszöntjük stúdiónkban Bálám Bélát is, aki nemrég újabb hollywoodi forgatásról érkezett haza, s minthogy Andrew Vajna szuperprodukciójában õ alakította az egyik skorpiót, élményeibõl okulhatunk a nehéz napokon. Végül nem marad el mai kóstolónk sem, Bárány Mihály cukrászmester marcipánból elkészítette az RTL Klub nézõinek a nagy veres sárkánnyal viaskodó angyalokat.
RTL Klub (este): Itt a vége, fuss el véle címû vetélkedõmûsorunk elsõ kérdése így hangzik: Mi volt Babilon? A: az elsõ gyermektápszer; B: mûanyag hüvelyes; C: a Boney M slágere; D: az egyik pokémon. (Játékosunk helyes válasza a tíz gyermeket, huszonöt unokát és dédunokát számláló család, továbbá három interurbán telefon, két számítógép és egy totó-index segítségével úgyszólván pillanatok alatt megszületik.)
TV 11: Nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük, hogy amennyiben velünk töltik, igazi szenzáció jegyében telik a mai estéjük. Ha hiszik, ha nem, éppen tizenöt éves a Dolly Roll együttesnek az a száma, amelyik három egymást követõ héten tartotta az Ifjúsági Magazin toplistájának hatodik helyét. Vendégünk maga Dolly. Isten hozott.

Reményi József Tamás

A rovatot a Pannon GSM támogatja.


Kérjük küldje el véleményét címünkre: filmvilag@filmvilag.hu


www.filmvilag.hu

C3 Alapítvány     c3.hu/scripta/