Vendégünk: a Provincia

A Beszélô Játéktér címû rovatát e számunkban teljes egészében vendégeink: a Provincia címû vadonatúj folyóirat munkatársai írták és szerkesztették. Az erdélyi és bánsági nyilvánosság vitafórumát 2000 tavaszán hozta létre Kolozsvárott magyar és román politológusok, írók, történészek és újságírók egy csoportja. Gondolataik nem ismeretlenek a Beszélô olvasói elôtt (Az erdélyi kérdés címmel egy évvel ezelôtt publikált összeállításunk bizonyos értelemben a Provincia közvetlen elôzményének tekinthetô). A magyar és román nyelven azonos szöveggel megjelenô lap, amelyet a romániai Nyílt Társadalomért Alapítvány támogat, eddig 5 alkalommal látott napvilágot a kolozsvári Krónika, illetve Zina de Ardeal címû napilapok mellékleteként: ezek anyagából, valamint a hamarosan megjelenô 6. számból válogattuk az alábbi írásokat.
A Provincia több szinten mûködik, maga a lap csak a látható része: a belsô kommunikációt a közbeszéd szintjérôl ki akarják terjeszteni tudományos és egyéb színterekre, valódi intellektuális communitas kialakítására törekedve. Intenzív e-mailes kapcsolat van a „provinciálisok” között, de élô vitákat is terveznek a térség nagyvárosaiban, sôt már dolgoznak egy kolozsvári Regionális Tanulmányi Központ felállításán, amely a regionalizmus kérdéskörét nagyon is gyakorlatiasan vizsgálná. A Provincia ugyanis abban a meggyôzôdésben indult, hogy „térségünk eddig szigorúan szétválasztó történelme az egymást erôsítô és nem egymással szembenálló különbségek találkozási pontjává tehetô”, s hogy „az etnikai, kulturális különbségek kölcsönösen kiegészítik egymást, az egész térség javára”.
A kezdeményezés nem elôzmények nélküli: a Limes-kör 1985 augusztusa és 1987 februárja között mûködött erdélyi magyar ellenzéki értelmiségiek (Ágoston Vilmos, Balázs Sándor, Bíró Béla, Bíró Gáspár, Fábián Ernô, Cs. Gyímesi Éva, Lôrincz Csaba, Molnár Gusztáv, Salat Levente, Szilágyi N. Sándor, Vekov Károly) részvételével. A Provincia ennek a hagyományát kívánja folytatni, az új helyzetnek és az új feladatoknak megfelelô formában. „Amit a Provincia cselekszik – mondta egy interjúban Molnár Gusztáv, a folyóirat kezdeményezôje –, az egy transzetnikus vagy posztnacionális nyilvánosság létrehozása: s ezt a vállalkozás tulajdonképpen már a puszta létével is demonstrálja. Egy újfajta public space megteremtésérôl van szó, azaz egy olyan nyilvános térrôl, közéleti dimenzióról, amely megpróbálja Erdélyen belül a magyar és román külön világokat egymással kommunikatív viszonyba hozni, összekapcsolni. Ez egy virtuális tér, amely akár odáig is fejlôdhet, hogy elôrevetítheti egy új, transznacionális alapokra épülô erdélyi regionális párt megjelenését.”
A Provinciának életeleme a vita: ebbôl szeretnénk az alábbiakban néhány karakterisztikus pontot bemutatni.
A román és magyar munkatársak véleménye például jelentôsen eltér a közigazgatási decentralizáció értelmezésében: román kollégáink érzelmileg mélységesen elégedetlenek a jelenlegi romániai állapotokkal, de intézményi szempontból álláspontjuk talán nem eléggé radikális. „Egy román felteszi magának a kérdést, hogy joga van-e neki megindulni egy olyan intézményi logika mentén, amely Erdélyt esetleg nagyon eltávolíthatja a Regáttól. A Provincia körében nyilván szó sincs arról, hogy valaki elszakadásra gondolna, de az egy adott országon belüli külön irányú fejlôdés gondolatát a politikai és szellemi elit nehezen tudja megemészteni. Ebben csak az segít, ha kibeszéljük ezeket a problémákat” – vélik a szerkesztôk. Terveznek tematikus számot „Erdély történelmei” címmel, olyan problémákat is érintve, mint például a kontinuitás vagy a nemzeti szemléletû történetírás(ok) kritikája.
A kezdeményezés – függetlenül attól, mi lesz további sorsa – máris azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyar és román értelmiségiek – több mint 80 évnyi sorozatos kirekesztettség és mellôzöttség után – újrafogalmazzák helyzetüket, és a hagyományos Budapest-, illetve Bukarest-centrikus megközelítések helyett új megoldásokat keresnek.
Íme még néhány – válogatásunkban nem szereplô – cím az eddigi öt számból: 1. sz.: Mit akarunk, Bakk Miklós: A szétfejlôdés logikája, Mircea Boari: Egyszerû igazságok a nacionalizmusról, Szokoly Elek: Marosvásárhely – 1990, Ágoston Vilmos: Az erdélyi kettôstudat, Gabriel Andreescu: Nemzeti kisebbségek – lehetséges taktikák, Ágoston Hugó: Bukarest mint provincia. 2. sz.: Daniel Barbu: Állampolgárság és nemzetállam, Al. Cistelecan: Románia – Európa Vaslui megyéje, Al. Zub: A decentralizáció imperatívusza, Sabina Fati: A centralista hagyomány, Molnár G.: Polgári regionalizmus, Végel László: Vajdasági retró, Dr. Dejan Janca: Szerbia regionális szerkezeti átalakítása, Kolumbán Gábor: Az önkormányzatok és a régiók Európája. 3. sz.: Bakk Miklós: Szavazói magatartás, választói jövôkép, Molnár G.: A megyei tanácsi listákra leadott 2000. június 4-i szavazatok regionális megoszlása, Mircea Boari: Az állam reformja vagy az állam visszaszorítása, Renate Weber: Nacionalizmus, centralizmus és polgári magatartásmód, Antonela Capelle-Pogaÿcean: A romániai magyar kisebbség új önmeghatározásai 1989 után. 4. sz.:  Al. Cistelecan: Erdély irodalma és irodalmai,
A Provincia körkérdése az erdélyi irodalomról. Ioan Mualea, Eginald Schlattner, Szilágyi Júlia, Daniel Vighi, Joachim Wittstock, Láng Zsolt, Vida Gábor, Selyem Zsuzsa, Balázs Imre József, Livius Ciocârlie, Traian Stef, William Totok, Dávid Gyula, Stefan Borbély, Egyed Péter, Borcsa János, Sántha Attila, Udo Peter Wagner, Papp Sándor Zsigmond válaszai; Molnár G.: Oximoron, avagy a „magyar
Erdély” színeváltozásai. 5. sz.: Hajdú Farkas Zoltán: Etnikai sztereotípiák, Molnár G.: Közép-Európa a föderalizmus és a katasztrófa között.

A Provincia internetcíme: www.provincia.ro


Kérjük küldje el véleményét címünkre: beszelo@c3.hu


C3 Alapítvány      c3.hu/scripta/