Sz. J. • Gyilkos szúnyogok * • Nicolas Anatol Baginsky kiállítása



Kortárs Mûvészeti Intézet – Dunaújváros
1998. május 15–június 25.

Baginsky német mûvész, 1961-ben született, Hamburgban él. Egyéni munkái mellett gyakran dolgozik színházi, zenei és egyéb performatív mûfajban alkotó csoportokkal (Theater im Zimmer, Gruppe Coax), valamint rendszeresen együttmûködik különbözõ, elektronikával, robottechnikával és digitális technológiával foglalkozó csoportosulásokkal és szervezetekkel, akikkel, és ahol bemutatja munkáit (Musik-Biennale – München, Ars Electronica – Linz, MEDIALE – Hamburg, V–2 – Rotterdam, Electronic Arts Syndrom – Berlin). 1998-ban a Goethe Intézet és Hamburg Hanzaváros tette lehetõvé, hogy 3 magyarországi helyszínen is bemutassa egyes, korábban készült mûveit (C3, Goethe Intézet, Kortárs Mûvészeti Intézet). (További információ: http://www.provi.de/~nab )

A Gyilkos szúnyogok interaktív multimédia-installáció. A kiállítóterszinte teljesen sötét, a mennyezetrõl 6, propellerbõl és spotlámpából álló „szúnyog” lóg, rugalmas vezetéken. Attól függõen, hogy a látogatók milyen erõs hanggal ingerlik a rendszert (fütty, sikoly stb.), a Baginsky által kifejlesztett software fokozza vagy gyengíti a propellerek forgási sebességét és a lámpák fényerejét.

Az eredmény egyrészt kalligrafikus fényhatás, másrészt zaj. Baginsky nemcsak a külsõ ingerre számít: a padlón fényérzékeny egységekkel összekötött hangszórókat is elhelyez, amelyek a lámpák fényére reagálva hangot adtak ki. Ezeket a hangokat a számítógép felfogja, s erõsségüknek, illetve frekvenciájuknak megfelelõen mûködteti a „szúnyogokat". Így a rendszer önszabályozó is: hangra reagáló fényeffektek gerjesztenek hanghatást és dinamikus mozgást. A tér így szüntelenül eseménygazdag, a látogató pedig kedvére keresgélhet a robotnak tetszõ hangmagasságok és frekvenciák között.

* A kiállítás az ARITMIA 6 – Szívritmuszavar keretében valósult meg.


Kérjük küldje el véleményét címünkre: balkon@c3.hu
 
 
C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/