Gép-test Budapest - Vázlat  <<
Eric Kluitenberg, Amszterdam
1999 április 26-30.


Miután először megjelent a századelő avant-garde irodalmában, a gép-test visszatérő témává vált a művészetben, sőt még inkább azzá a populáris kultúrában. Alfred Jarry és Raymound Russel géptestei Fritz Lang Metropoliszában női robottá, a 20. századi film egyik fémjelzésévé váltak. A tudományos fantasztikus történetek és filmek azóta is végnélküli változatait termelik a géptest témájának.

A géptest mitológikus és rögzült (olykor már rögeszmés) képpé vált, amely félelmet és a gépek és a testek iránti egyforma elragadtatást tükröz vissza. A géptest jelképezheti a gépeknek az emberi élet feletti uralmát, mint a Terminátor filmekben, vagy a Metropoliszban. Előfordul, hogy a géptest szószerint gép és test egyesülése, mint a Robotzsaruban, a Csillagok háborúja Borg epizódjaiban, vagy a radikális japán underground moziban, a Tetsou a Vasemberben. A fém és hús, a szerves és technikai ilyen összeolvadásával találkozunk még a kortárs filozófiában is, sőt a feminista elméletben (Donna Haraway) - a cyborg.

A gép mint techno-test, a test mint gép jelképezi még a vágy elszabadult erőit, a káoszban és pusztításban, eksztázisban alámerülő emberiséget (ugyancsak a Metropolisz gép vampja, a „géperotika" a Barbarellában, illetve Tetsuo halálos fémfetisizmusa). A mészáros gép - a képzeletbeli rémálom-gép, amely a szexuális vágyat a halál egy mechanizmusává alakítja át - korunkban romboló valósággá vált a telefonszexen és a tele-vibrátoron keresztül, vagy az autókaramból orgiasztikus klimaxában Ballard regényével és Kroonenberg karambol-filmjével.

Radikális előadóművészek szintén új dimenziókat nyitottak meg a géptestek előtt félelmetes pusztító gépeket alkotva, úgy, hogy maguk is részben cyborgokká váltak - ember és gép tisztázatlan olvadékává - vagy úgy, hogy testeket használtak nagyszabású gépinstallációkban. A memória teljes feltárása csupán arról árulkodik, hogy szerves lényegünk valószínűleg éppúgy gépek terméke. Haraway már több mint 10 évvel ezelőtt kijelentette, hogy réges rég mindannyian cyborgokká váltunk.

(fordította Kovács Ágnes Veronika)

<<