Konzultáció a 21. századért
®TMark Budapesten
http://www.rtmark.com

A név szójáték a "bejegyzett áruvédjegy" és "mûvészet" szavakkal. Az ®TMark olyan vállalkozás, mely szubverzív akciók támogatása révén kulturális profitot termel. Jogi személyként hasznot húz a "korlátolt felelõsségbõl", tevékenysége mindig a legalitás határain belül marad. Interfészként mûködik befektetõk és projektek között, ily módon segíti elõ az általa támogatott, a kulturális környezet megváltoztatását célzó szimbolikus szabotázsok megvalósulását.

Az ®TMark elsõ akcióját 1993-ban hajtotta végre a Barbie Felszabadítási Szervezet: beszereztek 3000 darab Joe és Barbie babát, kicserélték a beszédchipjüket, majd visszavitték õket a boltba. El lehet képzelni a gyanútlan, valódi vásárlók ezreinek meglepetését, amint - aktivizálva a babán a beszéd funkciót - a habos-fodros Barbie dörgõ hangon azt kiabálja: "A halottak nem hazudnak!", míg a bevetésre kész Joe azt csicsergi: "Nem jössz vásárolni?". Az akció ötlete az ®TMark bbs-én született, valamint õk adták a megvalósításhoz szükséges tõkét is. Azóta számos akció került lebonyolításra, sok terv pedig megvalósulás elõtt áll.

A projekteket "befektetési társaság" létrehozásával kezdik, amelyek pontosan úgy mûködnek, mint pénzügyi megfelelõik: a befektetõk részt vehetnek alapvetõen kiszámíthatatlan kimenetelû dolgokban anélkül, hogy teljesen meg kellene érteniük a dolog természetét.

Az ®TMark képviselõje "Taktikai zavar és más hasznos eszközök" címmel tart elõadást
2001. április 27-én, pénteken 19.30-kor a C3-ban (1014 Budapest, Országház u. 9)