Civil szervezetek a fegyvertartás szigorításáért

A parlament rövidesen dönteni fog a fegyvertartási törvényről. Alulírott civil szervezetek helyeseljük ezt, mivel a fegyvertartás alapvető emberi jogokat - többek között a biztonsághoz, az élethez való jogot - érint.

A Fidesz választási ígéretei között szerepelt az illegális és legális fegyvertartás jelentős korlátozása. Ezek az elképzelések a kormányprogramba is bekerültek. Szomorúan látjuk viszont, hogy a fegyvertartásban érdekeltek, a fegyverlobby igen intenzív propagandát folytatnak a fegyvertartás liberalizálása érdekében. Fő érvük az önvédelem. Hivatkoznak a rossz közbiztonságra, amelynek egyik oka valójában a lakosságnál lévő fegyverek nagy és egyre növekvő száma. Jogállamban az állampolgároknak nem maguknak kell védelmükről gondoskodniuk, megteszik ezt az állami  szervek, hiszen éppen ezért tartják azokat fenn az adófizetők pénzén. Méltánytalan, hogy a polgároknak saját magukat kell megvédeniük. Másrészt a polgárok jelentős része (fiatalkorúak, idősek, betegek, a krisztusi tanokat követő vallásosak, a fegyverek veszélyeitől családjukat féltő józan emberek, stb.) nem tudják vagy nem akarják önmagukat lőfegyverekkel védeni.

Az önvédelmi lőfegyver a helyzeti előnyben lévő támadóval szemben egyébként is a legtöbbször hatástalan. Ha mégis használni tudja a tulajdonos, akkor gyakran az önbíráskodás is egyben, hiszen visszavonhatatlan következményekkel jár.
Véleményünk szerint a fegyvertartás eszkalációja az erőszak eszkalációját váltja ki. A lakosságnál tartott fegyverek számának növekedése a közbiztonságot rontja.

Nemcsak a valódi lőfegyverek, hanem a gáz-, riasztó- és légfegyverek is tragédiákat okozhatnak, és megfélemlítésre adnak lehetőséget. Mennyi gyermektragédiának kell még bekövetkezni, hogy a légfegyvertartást ismét korlátozzák?

A játékfegyverek pedig a gyermekek lelkét mérgezik, azt a torz szemléletet terjesztik, hogy más lényekre lövöldözni, azok életét kioltani jó dolog.

Nem értjük: miért kell az egész társadalomnak fizetni azért, mert egyes csoportok egzisztenciálisan vagy ideológiailag érdekeltek a fegyverkultuszban. A fegyverlobby propagandisztikus lehetőségeire jellemző a közszolgálati televízió augusztus 16-i vitaműsora. A vitában 3 hivatalos szakértőn kívül a másik 3 résztvevő a fegyvertartásban érdekeltek köréhez tartozott. Egyáltalán nem kaptak szót a fegyverellenes szervezetek, de más, -valamilyen formában érintett - szervezetek (egyházak, nőszervezetek) sem.
Kérjük a parlamenti képviselőket: olyan fegyvertartási törvényt hozzanak, amelynek nem lesznek áldozatai.
******************************
Erőszakellenes Fórum
Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma
Állástalan Diplomások Országos Bizottsága
Habeas Corpus Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Röszkei Egészségvédő Egyesület,
Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület.
Társaság a Szabadságjogokért,
NANE Egyesület
Polgárok Érdekszövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Agape Team Missziós Csoport Közhasznú Ifjúsági Alapítvány
Beretzk P Természetvédelmi Egyesület /Sára Endréné elnök/

Szász Gábor /Ferencvárosi Munkás Szabadidő Egylet titkára/

György Lajos, Hampel Károly, Hampel Károlyné, Nemes Attila, Gyökér Solt, Vida István,  Szász Géza, Szász Gézáné /Röszke/, dr. Kósa Edit tanár Röszke, Csapody Tamás, Pásztor Gábor, Pásztor Tímea.

A kezdeményezés nyitott, várjuk a további csatlakozásokat. Farkas Henrik, 1111, Bp. Budafoki u. 14. , T: 3856788, 4631450, email: farkashe@c3.hu, http://www.c3.hu/~farkashe/

*******************
A témához kapcsolódik: Jogállam vagy vadnyugat?

BACK:   Hírek

Erőszakellenes Oldalak1